Amânarea rapoartelor speciale pe fondurile europene din Bulgaria şi România este "scandaloasă" şi motivată politic pentru a asigura realegerea lui Jose Manuel Barroso în fruntea Comisiei Europene în toamna acestui an, a declarat pentru NewsIn europarlamentarul german Ingeborg Grassle.
"Nu e posibil ca în rapoartele pe justiţie să nu se facă nici o referire la fondurile europene, iar OLAF (Oficiul European de Luptă Antifraudă, n.r.) nici măcar să nu fie consultat, după ce anul trecut au fost îngheţate sute de milioane de euro în ambele ţări", a spus europarlamentarul german.
Deşi din aceeaşi familie
politică, a popularilor europeni (PPE), care îl sprijină pe Jose Manuel Barroso pentru un al doilea mandat în fruntea Comisiei Europene, Grassle a criticat dur decalarea rapoartelor speciale pe fonduri solicitate de Parlamentul European, considerând că decizia a fost motivată politic pentru a asigura realegerea politicianului portughez.
"Barroso îşi cumpără realegerea pe spezele contribuabililor europeni", spune Grassle, calificând drept "ridicole" explicaţiile executivului european cum că termenul limită de 15 iulie cerut de Parlament s-ar referi la perioada acoperită de rapoarte, nu la data publicării lor.
"Deja suntem în 22 iulie, la o săptămână după termenul cerut de Parlament. Noi am spus că vrem un raport special până la 15 iulie, nu că la 15 iulie, Comisia să înceapă să adune informaţii. E clar că singurul motiv e realegerea lui Barroso", a declarat europarlamentarul german.
Iniţial considerată o formalitate, realegerea lui Jose Manuel Barroso devine pe zi ce trece mai problematică, deşi statele membre l-au numit formal ca unic candidat pentru şefia executivului european. Barroso mai are însă nevoie de girul Parlamentului European, unde socialiştii, liberalii şi verzii încearcă să formeze o majoritate împotriva politicianului portughez, considerat prea docil faţă de marile state membre şi lipsit de reacţii eficiente la criza economică. Votul în plenul PE va avea loc în luna septembrie, liberalii şi socialiştii cerându-i un program
de guvernare ambiţios care să reflecte doleanţele lor şi susţinând că vor vota "programul, nu persoana".
Referitor la mecanismul de cooperare şi verificare (MCV), Grassle a spus că acesta nu trebuie în nici un caz abandonat, dar că în urma rapoartelor pe fonduri, ar putea fi modificat sau lărgit astfel încât să se ia în considerare şi gestionarea banilor europeni.
"Dacă renunţăm şi la mecanism, atunci chiar că s-a terminat totul. Mecanismul trebuie să rămână, pentru că avem nevoie de rezultate", a spus ea. O evaluare a acestuia e necesară, însă după publicarea rapoartelor speciale privind gestionarea fondurilor europene.