luni, 17 august 2009

Dragnea a fost pus de Geoană în coasta lui Hrebenciuc

Liviu Dragnea a fost numit secretar general interimar al PSD. Fostul secretar general Valeriu Zgonea îl acuză că “a tras sfori pe la spate”.

Mircea Geoană a decis ieri ca Liviu Dragnea să preia atribuţiile de secretar general al PSD, deşi această funcţie este ocupată, conform statutului partidului, pe bază de alegeri în cadrul unui Congres. Totodată ieri, în urma unei şedinţe a grupului strategic de campanie
la care au participat şi baronii Vanghelie şi Oprişan, Viorel Hrebenciuc a fost numit oficial şef al campaniei prezidenţiale a lui Mircea Geoană. Purtătorul de cuvânt al PSD, Bogdan Niculescu Duvăz, a explicat după şedinţa liderilor partidului că Dragnea îl va dubla pe Hrebenciuc la conducerea campaniei electorale, şi că în campanie vor fi implicaţi şi miniştrii PSD, care vor prelua "câte unul sau două judeţe în coordonare în perioada pre-electorală în vederea aplicării tutuoror elementelor de strategie şi coagulării în jurul acţiunii de campanie a structurilor judeţene".

Surse din conducerea PSD au declarat pentru Cotidianul că prin numirea lui Dragnea în funcţia de secretar general al partidului, Mircea Geoană a intenţionat să potenţeze influenţa şi puterea pe care Hrebenciuc ar fi căpătat-o în partid prin desemnarea sa ca şef de campanie, mai ales în condiţiile în care fostul secretar general al PSD, Valeriu Zgonea, era unul dintre colaboratorii săi apropiaţi şi fuesese impus în funcţie chiar de el.

Sursele citate au mai spus că Dragnea a vânat îndelung funcţia de secretar general, ameninţându-l chiar pe Mircea Geoană că dacă nu o va obţine, va trece, împreună cu baronii locali pe care îi controlează, în tabăra lui Miron Mitrea.

De altfel, mazilitul Zgonea a declarat pentru Cotidianul că Liviu Dragnea “a tras multe sfori ca să pună mâna pe funcţie”. “A tras sforile pe la spatele meu cât am fost plecat în America (la un training politic - n.r.). Oricum, el a cerut de mult funcţia asta, a zis că o vrea el. A avut o discuţie şi cu mine şi m-a rugat frumos că vrea el să fie secretar general, că i-a promis şi preşedintele Geoană de când a plecat el să fie ministru. Eu i-am zis că nu mă deranjează, că oricum am primit funcţia asta temporar, pentru campania la europarlamentare. Ştiam dinainte de a pleca în America că îl vor pune pe el secretar general. E visul lui, e dorinţa lui, şi-a văzut visul cu ochii. Eu am muncit pentru preşedinte şi pentru Hrebenciuc, asta ştie toată lumea. Chiar avem o şansă la prezidenţiale şi de aceea am muncit”, a explicat Valeriu Zgonea. Acesta a precizat că Dragnea i-a oferit, ca gest de împăcare, funcţia de secretar general adjunct, dar că el “se îndoieşte că va fi aşa”.

Prima
măsură anunţată de partid după instalarea lui Dragnea e că miniştrii şi liderii principali ai PSD îşi vor împărţi ţara în feude electorale. Potrivit declaraţiilor purtătorului de cuvânt al PSD, Bogdan Niculescu-Duvăz, aceştia vor prelua "câte unul sau două judeţe în coordonare în perioada pre-electorală în vederea aplicării tuturor elementelor de strategie şi coagulării în jurul acţiunii de campanie a structurilor judeţene".