Israelul si Statele Unite se indreapta catre "o coliziune" din cauza impasului in care se afla procesul de pace cu palestinienii si Siria, au estimat miercuri cercetatori de la principalul institut israelian de studii strategice, citati de France Presse, informeaza Agerpres.
"Nici acordul conditionat al premierului Benjamin Netanyahu pentru crearea unui stat palestinian, nici intelegerile partiale intre Israel si Washington asupra dosarului nuclear iranian nu sunt suficiente pentru a impiedica cele doua tari sa se afle pe o traiectorie de coliziune", au estimat, in raportul lor anual, expertii Institutului de studii asupra securitatii nationale (INSS).
Pentru a evita un impas prelungit si o confruntare cu Washingtonul cu consecinte strategice "grave" pentru Israel, ei recomanda
ca statul evreu "sa lanseze propriile sale initiative", avand in vedere ca ideea unei "paci economice" pentru care pledeaza Netanyahu nu poate constitui o solutie.
Potrivit expertilor, aceste initiative trebuie sa vizeze "noi acorduri interimare cu palestinienii", in perspectiva unei solutionari globale pe termen lung, tinand cont de imposibilitatea de a surmonta, pe termen scurt, divergentele de fond si schisma existenta in tabara palestiniana intre Autoritatea Nationala Palestiniana a lui Mahmoud Abbas si miscarea islamista Hamas, care controleaza Fasia Gaza.
Generalul in rezerva, Shlomo Brom, unul dintre autorii raportului, a afirmat pentru AFP ca perspectiva unei coliziuni cu Wasingtonul este foarte ingrijoratoare.
"Perspectiva unei coliziuni cu Washingtonul este foarte ingrijoratoare, in contextul in care oficiali din Departamentul de Stat ar putea fi pe cale sa evoce posibile sanctiuni economice", a afirmat generalul in rezerva.
Un purtator de cuvant al Departamentului de Stat a considerat marti "prematur" sa se vorbeasca de presiuni financiare
asupra Israelului pentru a obtine o inghetare a colonizarii in Cisiordania si in Ierusalimul de Est, fara a exclude insa total aceasta posibilitate.
Estimand ca "divergentele cu Washingtonul nu pun sub semnul intrebarii angajamentul fundamental al SUA de a asigura securitatea Israelului", Shlomo Brom a relevat impactul negativ al acestora asupra cooperarii strategice dintre cele doua tari. Potrivit lui Brom, aceste tensiuni ar putea avea drept consecinta refuzul americanilor de a accepta solicitarea Israelului de a instala sisteme aeronautice israeliene pe avioane F-35 pe care Israelul vrea sa le achizitioneze din SUA.
"Dialogul strategic dintre cele doua tari se afla intr-un punct mort", in masura in care se desfasoara intre presedintele american Barack Obama si Netanyahu, a continuat cercetatorul.