vineri, 27 martie 2009

Oprescu îl invită pe Vanghelie la tandem

Sorin Oprescu l-a îndemnat pe Marian Vanghelie să renunţe la candidatura pentru primărie propunându- i în schimb funcţia de viceprimar al Capitalei.

Într-o emisiune la Realitatea TV, Oprescu a sugerat ca formulă de rezolvare a actualului impas soluţia unui tandem cu Marian Vanghelie.

„Mai există şi alte scenarii - s-ar putea să mergem în tandem şi atunci lucrurile se pot schimba în bine“, a precizat Oprescu, întrebat fiind despre lupta din PSD pentru alegerea candidatului la primărie. În viziunea Doctorului, el ar candida
pentru postul de edil-şef, iar Vanghelie pentru cel de viceprimar. Sorin Oprescu a argumentat că s-ar putea înţelege bine ca primar cu „viceprimarul Vanghelie“.

El a amintit de momentul alegerilor din 2000, când „s-a luptat în PSD“ pentru „a-l băga pe Vaghelie în arenă la Primăria Sectorului 5“. „Am crezut în soluţia aia, nu m-am înşelat“, a apreciat Oprescu.

Acesta consideră viabil scenariul „tandemului“ şi crede că impasul desemnării candidatului PSD poate fi rezolvat „prin negocieri“. Cu toate că a lăsat la latitudinea conducerii PSD problema candidatului, Oprescu îşi menţine intenţia de a candida independent la Primăria Capitalei.

„Ce-aţi fi făcut când aţi fi văzut că au trecut opt ani şi cetăţenii şi-au păstrat aceeaşi încredere în mine şi aceeaşi simpatie? Ce puteam face, eu puteam influenţa sondajele făcute de PNL, de PDL, de PSD? Nu! Şi-atunci ce este urât în asta, că propui să lupţi, să mergi la o bătălie electorală?“, a pledat Oprescu.

Ziua Nationala inmormantata la Covasna

Consiliul Judetean Covasna a trecut sarbatoarea nationala a Romaniei la categoria "comemorari" * Deputatul PD-L Petre Strachinaru sustine ca fondurile alocate de CJ pentru evenimentele romanesti sunt infime.

Ziua nationala a Romaniei este trecuta la categoria "comemorari" in Calendarul evenimentelor editat de Consiliul Judetean (CJ) Covasna, a dezvaluit deputatul PD-L de Covasna, Petre Strachinaru. El a acuzat Consiliul si de faptul ca foarte multe dintre sarbatorile romanilor din zona nu sunt trecute in calendar, iar finantarea acestor manifestatii se face "in bataie de joc".
Strachinaru a explicat ca, pe langa eticheta de "comemorare" pusa Zilei Nationale, CJ noteaza ca evenimentul se organizeaza intr-o singura localitate din intregul judet, Intorsura Buzaului. "Este o tactica pentru a crea imaginea unei comunitati compact maghiare unde romanii nu exista. Se creeaza imaginea ca zona nu ne apartine", ne-a declarat pedelistul.
El a dat asigurari
presedintelui CJ Covasna, Demeter Janos (foto), ca ziua va fi sarbatorita in tot judetul. "Sunt jigniri facute de oameni cu pretentie europeana, care reprezinta o formatiune de la guvernare", a afirmat Strachinaru, care si-a exprimat speranta ca evenimentul va fi sarbatorit in lipsa lui Janos si a UDMR din Executiv.
Deputatul a mai precizat ca, din cele 233 de evenimente "recunoscute" de CJ, foarte putine sunt romanesti, lipsind chiar si manifestatii finantate de autoritate, care ar fi trebuit marcate din proprie initiativa. Potrivit pedelistului, vinovati de situatie se fac si reprezentantii comunitatii romanesti, care nu au trimis toti lista evenimentelor romanesti.
Strachinaru s-a aratat indignat si a afirmat ca sarbatorile maghiarilor, cum ar fi cea din data de 20 august, sunt bine reprezentate si apar ca organizate in toate localitatile. In plus
, pedelistul a acuzat ca finantarea de catre Consiliu a evenimentelor romanesti lasa de dorit.
"Suma alocata de CJ evenimentelor se imparte la diferite proiecte culturale, potrivit legii. Anul trecut, pentru o singura manifestare care s-a adresat maghiarilor, Consiliul judetean a alocat 10 miliarde lei, in timp ce pentru toate manifestatiile propuse de romanii din zona s-au alocat in total doar 60 de milioane", a precizat deputatul.

Sarbatori "uitate"
Liderul PD-L Covasna, Petre Strachinaru, a amintit cateva sarbatori traditionale "sarite"
de autoritatile locale la completarea Calendarului evenimentelor. Deputatul a mentionat serbarea mocaneasca din Covasna, "cu traditie foarte indelungata", legata de zona Voinesti, unde ciobanii care plecau
cu oile pe munte, se intorceau de Sfantu Ilie acasa si isi alegeau fetele pentru
insuratoare. Pe de alta parte, a aratat deputatul, de cel putin 10 ani se sarbatoreste ziua "Andrei Saguna", insa Consiliul Judetean nu a introdus evenimentul in calendar.

Membrii CA al Agenţiei Nucleare au fost revocaţi şi înlocuiţi în funcţie

Consiliul de Administraţie al Agenţiei Nucleare a fost revocat din funcţie, prin decizie a premierului, şi înlocuit cu alţi reprezentanţi ai Ministerelor Economiei, Internelor şi de Externe, ai Serviciului Român de Informaţii şi ai societăţii Nuclearelectrica.

Premierul a decis revocarea membrilor CA al Agenţiei Nucleare şi numirea altor persoane, la propunerea preşedintelui instituţiei.

Cardurile CEC nu vor putea fi folosite duminică timp de 16 ore

Casa de Economii şi Consemnaţiuni (CEC) a anunţat astăzi că bancomatele şi aparatele pentru plata cu cardul la comercianţi (POS) din reţeaua sa vor fi oprite duminică, 6 aprilie, între orele 0.00 şi 16.00, pentru efectuarea unor lucrări de modernizare.

În intervalul menţionat, cardurile emise de CEC nu vor putea fi utilizate de clienţi pentru plăţile la comercianţi sau pentru obţinerea de numerar.

CEC are cea mai extinsă reţea bancară de pe piaţa românească, cu aproape 1.400 de sucursale şi agenţii, din care 878 în mediul rural.

1.800 lei salariu mediu net… în 2013

Salariul mediu net ar putea ajunge la peste 1.800 lei în 2013, de la 1.181 lei cât este anul acesta, a estimat Comisia Naţională de Prognoză (CNP). Estimările au fost revizuite, cele din urmă fiind mai optimiste, spre deosebire de cele relatate în luna noiembrie a anului precedent. La acea dată, prognozele erau de 1.160 de lei pentru 2008 şi de 1.770 de lei pentru 2013.

Anul trecut, salariul mediu net s-a plasat la 1.043 lei, în urcare cu 20,4% comparativ cu 2006. Câştigul salarial mediu net urmează să se majoreze la 1.303 lei pe angajat în 2009 şi la 1.425 lei pe angajat în 2010, se arată în prognoza din martie pe termen mediu. Pentru 2011 şi 2012, estimările indică salarii de 1.552 lei şi respectiv 1.682 lei. Prognoza Comisiei mai arată că numărul de salariaţi se va majora, pe perioada 2008-2013, la 6,6 milioane angajaţi, de la 6,27 de milioane de persoane în prezent.

Razboi electoral pe taxa auto

uvernul discuta astazi ultima forma a taxei, agreata de UE * PSD si PDL considera ca taxa a fost incasata ilegal pana in prezent .

Proiectul modificat cu privire la taxa auto
va fi discutat, intr-o prima lectura, in sedinta de Guvern de astazi. Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, si-a exprimat, la Suceava, speranta ca taxa de poluare auto va fi sprijinita de majoritatea romanilor, aratand ca aceasta este una dintre masurile pentru restrangerea emisiilor poluante.
Vosganian a spus ca au aparut, incepand de saptamana trecuta, mesaje clare din partea Comisiei Europene de acceptare a taxei de poluare auto, aratand ca proiectul este pregatit si ca vor incepe dezbaterile publice pe aceasta tema. El si-a manifestat speranta ca majoritatea romanilor va sprijini acest proiect. "De altfel, pe majoritatea romanilor nu i-a intrebat nimeni pana acum", a spus ministrul Economiei si Finantelor, care a aratat ca pana in prezent a fost numai o campanie
dusa mai ales prin zone in care oamenii sunt interesati sa cumpere masini, cum ar fi targurile de masini.
El a mentionat ca Guvernul se adreseaza si celor 75% din romani care nu au permis de conducere, nici nu au masina "si care nu vad de ce ar trebui sa fie sufocati pasiv".
Ministrul a spus ca taxa de poluare auto este "un gest de maturitate" pe care Franta l-a facut in urma cu doua luni, Marea Britanie il va face acum cu taxe destul de usturatoare, la fel si Olanda.
Noua formula pune in acord prevederile legislatiei romanesti cu obiectivele UE de reducere a poluarii, cetatenii nemultumiti avand posibilitatea sa se adreseze Justitiei, a declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, premierul Tariceanu. "Sigur ca sunt cetateni care au tot dreptul sa faca demersuri, daca se considera nedreptatiti, iar datoria Justitiei este sa se pronunte in aceste cazuri", a mai spus prim-ministrul. El a afirmat ca vor genera si o dezbatere publica pe marginea acestui proiect in asa fel incat toti cei care sunt interesati, incepand cu cei care fac parte din industrie, organizatiile de mediu, societatea civila, presa, partidele sa-si poata spune cuvantul.
Banii inapoi!
Prim-vicepresedintele PDL Theodor Stolojan a declarat, ieri, ca formatiunea pe care o reprezinta va analiza noua formula a taxei de prima inmatriculare ce va fi adoptata prin OUG, dar va solicita in continuare restituirea banilor cetatenilor care au platit aceasta taxa ilegala. "Este incredibil sa vedem un prim-ministru care in pofida avertismentelor de la Comisia Europeana, a hotararilor luate de justitia romana privind taxa de prima inmatriculare, in pofida respingerii de catre populatie a unei taxe aberante, da dovada, pe deplin, a lipsei de respect fata de cetateni, un dispret incredibil", a declarat Theodor Stolojan.
La randul sau, presedintele PSD, Mircea Geoana, cere si el restituirea sumelor incasate. "Este firesc ca Guvernul Romaniei sa se sincronizeze macar in ceasul al treisprezecelea cu Comisia Europeana pe acest subiect. Dar, din punctul nostru de vedere, sumele incasate ilegal in perioada de cand aceasta taxa de prima inmatriculare a fost introdusa de Guvernul Tariceanu trebuie rambursate celor de la care au fost luate in mod ilegal", a spus Geoana.

Radiografia CFR il sperie pe Orban

Ministerul Transporturilor propune alocatii de 828 de milioane de lei pentru CFR SA, cu 60% mai mari decit alocatiile din 2007, dupa ce un studiu PricewaterhouseCoopers a aratat dezastrul caii ferate.

Statul va acorda in acest an companiei CFR SA, care administreaza reteaua de cale ferata, subventii de 828 de milioane de lei, pentru acoperirea in totalitate a costurilor de administrare
, intretinere si reparatii a infrastructurii feroviare, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta elaborat de Ministerul Transporturilor. Suma de primit in acest an este cu 62% mai mare decit cea alocata in 2007. Pentru perioada 2008-2012, valoarea subventiilor se va ridica la 4,7 miliarde de lei, mai prevede proiectul de act normativ.

Decizia luata de Ministerul Transporturilor (MT) survine unei radiografii recente a situatiei caii ferate, foarte critice, facute de catre firma
de consultanta PricewaterhouseCoopers (PwC).

Studiul a fost cerut expres la inceputul anului de catre premierul Calin Popescu Tariceanu.

Potrivit analizei facute de PwC, dar si a datelor de la CFR, pe 13.730 km (linii curente si directe) exista 1.054 de puncte periculoase, din care 319 sint de categoria I. Anul trecut s-au produs
peste 19.500 de deranjamente la instalatii care au dus la intirzierea a 4.512 trenuri cu 51.117 minute (peste 35 de zile in total - n.red.). Ca urmare a subfinantarii sale constante, CFR inregistreaza datorii masive la Electrica, de 636 milioane de lei, din care penalitatile sint de 191 de milioane de lei.

Subventia care va fi incasata de CFR, daca Guvernul isi va da acordul, va acoperi diferenta dintre sumele incasate de societate din Tariful de Utilizare a Infrastructurii (TUI - taxa incasata de CFR de la societatile de transport feroviar si care este principala sursa de finantare a companiei) si cheltuielile estimate ale companiei pentru 2008. Conform notei de fundamentare, Tariful de Utilizare a Infrastructurii feroviare reprezinta circa 66% din veniturile companiei, fondurile bugetare avind o pondere de numai 4% din veniturile totale.

In nota de fundamentare a proiectului de act normativ, Ministerul Transporturilor arata ca nivelul veniturilor CFR SA a scazut din anul 2004 si pina in prezent, deoarece TUI aplicat transportului public de calatori nu a crescut decit cu 2-3%, adica de la 2,4 euro/tren pentru un kilometru de infrastructura la 9 lei, in timp ce costurile au crescut cu 28%.

Cresterea de 2-3% a fost aplicata si la tariful pentru transportul de marfa, respectiv de la 3,6 euro/tren pentru km de infrastructura din 2004 la 14 lei tarif aplicat in prezent. Companiile care platesc TUI la CFR SA au avut insa grija sa-si majoreze mult mai mult preturile practicate. In perioada mentionata, tarifele pentru transportul public de calatori au crescut cu 64,5%, iar cele practicate de operatorii de transport de marfa s-au majorat cu aproximativ 43%.

„Aceasta modificare trebuie realizata cit mai urgent, deoarece CFR SA se afla intr-o situatie disperata, veniturile prevazute pentru anul in curs fiind mult mai mici decit cheltuielile, ceea ce va duce la cresterea in continuare a decalajului“, motiveaza oficialii institutiei in nota de fundamentare a actului normativ.

In cazul in care CFR nu va primi subventii, vor fi introduse noi restrictii de viteza, vor aparea noi puncte periculoase, ceea ce va conduce la cresterea timpilor de mers si la mari intirzieri in graficul trenurilor de calatori. Potrivit obligatiilor care ne revin prin semnarea acordurilor europene in domeniul feroviar, viteza de circulatie a trenurilor de calatori trebuie sa fie de minimum 160 de kilometri la ora, insa in Romania aceasta nu poate fi atinsa decit pe o portiune de citeva zeci de kilometri intre Bucuresti si Cimpina.

Bani de la stat doar pentru reparatii capitale

Potrivit unor prevederi din 1998, statul, care este proprietarul infrastructurii feroviare, are obligatia de a asigura concesionarului CFR doar sumele necesare lucrarilor de reparatii capitale. Sarcina finantarii lucrarilor curente de intretinere revine companiei feroviare. Chiar si asa, sumele pentru reparatii capitale nu au fost asigurate pina in prezent.

„An de an avem nevoie de 500-600 de milioane de lei, insa, spre exemplu, anul trecut am primit 75 de milioane“, spune Constantin Manea, director general al CFR SA. Cresterea TUI nu este o solutie daca Romania vrea sa atraga trafic feroviar suplimentar, iar o parte din transportul rutier sa fie redirijat spre calea ferata. „Vom functiona in normalitate“ (daca va fi adoptat proiectul OUG - n. red.), spune directorul general, adaugind ca schema de finantare propusa prin acest proiect este identica cu cea aplicata de stat si in domeniul infrastructurii rutiere si conforma cu practica din toate tarile europene.

Prognoză: 1 euro = 3,55 lei

Comisia Naţională de Prognoză vede un curs mediu de 3,55 lei pentru un euro în 2008. Instituţ ia mizează pe o apreciere a leului în a doua parte a anului, concomitent cu reducerea ratei
inflaţiei.

Comisia Naţională de Prognoză (CNP) vede în următorii ani un curs de schimb mai depreciat decât cel pe care îl anticipa în noiembrie 2007. Pentru finele acestui an prognoza indică un curs mediu de 3,45 lei pentru un euro, cu 0,2 bani mai sus decât cifra avansată în urmă cu patru luni.

De ce a fost modificată prognoza? În primul rând, pentru a reflecta deprecierea suferită de leu în ultimul trimestru în 2007, evoluţie negativă care era greu de anticipat, explică preşedintele CNP, Ion Ghizdeanu. Prognoza include însă „încrederea că inflaţia, şi deci şi cursul, vor urma o evoluţie pozitivă în a doua parte a anului“, adaugă Ghizdeanu.

Aşteptările referitoare la aprecierea leului în anii următori sunt mai pesimiste decât cele avansate de CNP în toamna anului trecut.

Pentru următorii cinci ani, Comisia avansează în ultima prognoză publicată un curs mediu cu 0,15-0,2 bani peste nivelurile prognozate în toamna anului 2007. „În anii următori sperăm să se revină la o apreciere monedată (n.r. - a monedei naţionale)“, explică preşedintele CNP. În plus
, Comisia vede în prezent o întărire mai lentă a leului faţă de moneda europeană decât în urmă cu patru luni.

Peste 200 de sate au «accesul interzis» la fondurile europene

Masura 322 pentru renovarea, dezvoltarea satelor si imbunatatirea serviciilor de baza pentru economia si populatia rurala, lansata la inceputul lunii martie, elimina din råndul beneficiarilor locuitorii din satele care apartin de orase, adica circa 13% din populatia rurala. Prin aceasta masura se aloca 1,5 milioane de euro, din care 80% fonduri europene si 20% de la bugetul de stat. Acest lucru i-a nemultumit pe reprezentantii satesti din consiliile locale din peste 200 de orase care nu mai sunt eligibile pentru a obtine fonduri printr-o masura care, paradoxal, se adreseaza dezvoltarii rurale.


Presedintele Asociatiei Oraselor din Romania (AOR), Ionel Chirita, a explicat ca si consiliile locale s-au confruntat cu aceeasi problema in momentul accesarii fondurilor SAPARD. “Orasele nu au putut accesa fonduri prin programul SAPARD si acest lucru s-a resimtit, cu atat mai mult cu cat nu exista o diferenta mare intre sate si orase in ceea ce priveste problemele legate de dezvoltare”, a precizat Ionita. El a mai spus ca in sase ani au fost transformate in orase peste 60 de comune care nu indeplineau conditiile in acest sens. “D
in acest punct de vedere se poate spune ca nu exista o diferenta ca si aspect intre aceste orase si sate. Si asta pentru ca unii primari si-au dorit fara temei sa transforme comunele in orase”, a completat presedintele AOR.

Peste 200 de sate ramån fara fonduri pentru modernizare
Explicatia ministerului este una simpla, mai exact nu exista harti de delimitare cerute de Comisia Europeana (CE). „Una dintre cerintele solicitate de catre CE a fost delimitarea pe baza de harti a satelor apartinatoare oraselor, acestea nefiind unitati administrativ teritoriale. Lipsa hartilor a ridicat o serie de probleme în stabilirea demarcarii axei cu Programul Operational Regional sub incidenta caruia intra spatiul urban, fapt care a condus la excluderea acestor sate de la finantare”, ne-au declarat reprezentantii ministerului. Ei considera ca acest lucru ar fi creat mari probleme de demarcare între fonduri, motiv pentru care au decis eliminarea lor din randul beneficiarilor. „În conditiile în care satele apartinatoare ar fi fost eligibile prin PNDR, consiliile locale ale oraselor ar fi intrat în categoria de beneficiari eligibila prin doua programe cu finantare
europeana si cumulat cu lipsa hartilor de delimitare ar fi creat mari probleme de demarcare între fonduri”, au precizat sursele citate. Potrivit presedintele Asociatiei Oraselor, Ionel Chirita, la nivel national exista 216 orase a caror populatie insumeaza 13% din populatia urbana care nu vor putea primi fonduri din aceasta cauza. Fiecare dintre aceste orase are la randul lui in administrare
mai multe sate, acestea facand obiectul restrictiilor impuse de minister.

Exista posibilitatea includerii in program din 2009
Pe de alta parte, Ministerul Agirculturii sustine ca pentru satele apartinatoare de orase vor fi disponibile fonduri pe alte axe, in timp ce primarii spun ca acesti bani vor fi putini. “Desi satele apartinatoare oraselor nu sunt eligibile prin axa 3, acestea pot beneficia de sprijin prin intermediul axei Leader din cadrul PNDR, în conditiile în care vor face parte din aria de acoperire a unui Grup de Actiune Locala sau prin alte programe cu finantare comunitara sau nationala”, au aratat reprezentantii Ministerului Agriculturii. Aceste grupuri de actiunile locala vor putea fi constituite prin parteneriate public-private. De asemenea, grupurile trebuie sa isi desfasoare activitatea in mediu teritoriu rural, cu o populatie cuprinsa între 10.000-100.000 locuitori si densitatea de maximum 150 de locuitori/km patrat. Toate aceste conditii ii nemultumesc pe primarii exclusi de la fondurile europene. “Sunt niste portite, dar nu sunt suficiente. Masurile PNDR ar trebui sa se adreseze spatiului urban, daca vrem sa dezvoltam cu adevarat satul. Cred ca trebuie sa fie incluse in program si localitatile din zonele periurbane si orasele, deoarece nivelul de dezvoltare a acestora este putin vizibil”, a adaugat Chirita. Asociatia Oraselor din Romania sustine ca aceste sate ar putea fi incluse din 2009, insa doar daca ministerul va incepe sa faca demersurile necesare din acest an. Cu toate acestea, Ministerul Agriculturii a precizat ca “eventuala includere a satelor apartinatoare presupune fie delimitarea prin harti a acestora de orasele care apartin, fie prin adoptarea definitiei spatiului rural conform metodologiei Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD), fiind suprafata in care densitatea este mai mica de 150 de locuitori pe km patrat”.

Gazele nu se vor scumpi la 1 aprilie

Preţul gazelor livrate consumatorilor nu va creşte la 1 aprilie, termen solicitat de distribuitori, o decizie privind majorarea urmând să fie luată, cel mai probabil, după summitul NATO care se va desfăşura la Bucureşti în perioada 2-4 aprilie, au declarat azi surse din ANRE.

Ultima majorarea a preţului gazelor a avut loc la 1 februarie, cu 8,5%, însă distribuitorii de gaze
au solicitat Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei
(ANRE) să accepte o nouă creştere, cuprinsă între 8-12%, la 1 aprilie, motivată de avansul tarifelor pentru gazele importate.

Rovinieta ar putea fi eliminată

Reprezentanţii ministerului Economiei şi Finanţelor vor discuta marţi cu transportatorii rutieri eventualitatea eliminării rovinietei. Conform declaraţiei preşedintelui Federaţiei Operatorilor Români de Transport, ministerul Transporturilor este de acord cu solicitarea transportatorilor, cu condiţia ca taxa auto
să poată fi colectată din preţul carburantului. La ultima discuţie avută cu reprezentanţii ministerului Economie pe această temă, care a avut loc pe data de 13 martie, transportatorii au ameninţat că vor recurge la proteste dacă nu se va ajunge la un acord.

La finalul acestei ultime întâlniri, ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, a declarat că „ Unele solicitări ale operatorilor de transport rutier nu sunt rezonabile. De exemplu, nu poţi să ceri o infrastructură mai bună, dar să vrei eliminarea finanţării, cum este rovinieta”.

Ministrul Transporturilor consideră „rezonabile” solicitările cu privire la înfiinţarea unui sistem unic de control pentru toţi operatorii, a unui sistem de autorizare a personalului şi a accesul la toate documentele din acest domeniu.

Protocolul între cele două părţi care ar trebui semnat conţine 11 revendicări, printre care eliminarea plăţii rovinietei pentru drumurile naţionale, eliminarea totală a restricţiilor de circulaţie a camioanelor, anularea taxei de înmatriculare pentru vehiculele cu Euro 4 şi Euro 5, asigurarea transparenţei colectării accizelor din carburanţi şi monitorizarea de către asociaţiile patronale din transporturi a utilizării acestora pentru construcţia şi întreţinerea drumurilor.

Crimă pentru cuvânt

Despre morţi, numai de bine. Vechimea acestei ziceri datând din antichitatea romană – de mortuis nil nisi bene – nu o face mai puţin specioasă. În fapt, ea înseamnă să-l mai omori o dată pe cel răposat. Să nu mai vorbeşti despre el ca despre un om viu, aşa cum a fost, ci ca despre cineva care n-a trăit niciodată, o statuie pictată care s-a trambalat prin lume ca să facă numai lucruri bune. Înseamnă să alterezi egalitar sistemul de valori al unei societăţi care dacă nu trăieşte în timp şi cu morţii ei nu e decât o adunătură. Adesea, cei care îi vorbesc numai de bine pe morţi, îi vorbesc numai de rău pe vii.

George Pruteanu a făcut de toate la viaţa lui. Lăsând la o parte alunecările tinereţii, cea mai mare greşeală cred că a fost intrarea în politică. A considerat că e musai să-şi convertească popularitatea culturalo-mediatică de erou civilizator, de cavaler al limbii române, în capital politic. I s-a părut prea puţin să fie profesor. Am regretat întotdeauna că traseist, cuvânt pe care-l inventasem pentru alţii, a ajuns să i se potrivească mănuşă. De fiecare dată când a sărit dintr-o luntre politică în alta a încercat să-mi demonstreze, cu inteligenţa lui bine antrenată, că oportunismul e semn de consecvenţă morală. După un moment de greu suportabilă rătăcire agresivă în ianuarie 1999, în timpul năvalei minerilor spre Bucureşti, George Pruteanu şi-a găsit modelul politic în persoana lui C. V. Tudor şi s-a scufundat în PRM.

O tristă biografie politică. Cu atât mai puternice apar faptele de cultură şi civilizaţie ale profesorului Pruteanu, care, chiar purtând această povară, îl vor păstra în memoria colectivă multă vreme după ce s-a dus dintre noi. George se numără printre puţinele fiinţe omeneşti pentru care limba română este un capăt de ţară, este ţara însăşi, e o chestiune de viaţă şi de moarte, de dispreţ şi demnitate, şi care, la auzul masacrelor verbale ale dragilor noştri compatrioţi publici, au viziunea unei crime atroce, cu trupuri spintecate şi sânge pe jos. M-am întâlnit cu George, l-am înţeles şi l-am preţuit în dragostea lui intransigentă pentru cuvânt, pentru cuvântul cu mireasmă, cu miasmă, cu temperatură, în culori, cu sunet stereo chiar şi când e scris.

Iar dincolo de cuvânt, la George e întotdeauna gândul. Îi place să gândească aşa cum unora le place să bea coniac. Cred că fumează atât de mult încercând să stingă cu ţigara cascada scânteietoarelor scurtcircuite ale creierului său. Are o trepidaţie interioară care dă unui detaliu cultural vechi de sute de ani ritmul şi tensiunea unei ştiri de ultimă oră. Într-o Românie din ce în ce mai joasă, mai cufundată în noroiul pestriţ al senzaţiilor oarbe, al urletelor simieşti, al confuziei şi inculturii generale şi complice, printre almanahe şi succesuri, George Pruteanu a încercat să ţină sus aripa gândului şi aripa cuvântului.

Îi rog deci pe cei care acum îl encomiază necrologic pe la televizoare, dacă vor să-i cinstească memoria cu adevărat şi nu să înfigă ţăruşi în inima
duhului lui George, să încerce a nu mai spune „ajunct” în loc de adjunct, „Ieuropa” în loc de Europa, a nu-l mai târnosi pe specios ca „special” şi nu ca oglindit, aparent, înşelător, pe lucrativ ca „productiv” şi nu ca aducător de lucrum – câştig, să nu mai fortuiască neprevăzutul şi să nu pună unde-i numai decâtul.

Basescu da un nou test

oarte incantate de prestatia lor, "autoritatile" au declarat oficial ca simularea facuta sambata pentru Summitul NATO a fost un succes. Evident, nici o lauda nu suna bine daca nu contine si o validare din partea unor straini. "La simularea de ieri au participat si oficiali ai securitatii NATO, care au remarcat capacitatea de coordonare a autoritatilor romane." Nu stim ce coordonare au urmarit oficialii NATO, dar stim ce a fost pe buzele soferilor care au facut o ora si jumatate, incolonati militareste pe o singurabanda, intre Arcul de Triumf si Aeroportul Otopeni. A existat o sincronizare perfecta intre gandurile bolnavilor care au asteptat in zadar ambulantele blocate in trafic – carora nu li s-a permis sa utilizeze culoarele oficiale – si intre cele ale pasagerilor care au ratat
cursele aeriene.


Este limpede ca "autoritatile" si noi, subiectii activitatii lor, avem cu totul si cu totul alta intelegere asupra cuvantului "succes". Faptul ca au reusit sa izoleze o fasie de 10 kilometri de asfalt, bulversand in schimb viata
orasului, nu reprezinta nici o performanta. Sa indiguiesti cateva benzi cu paravane de plastic este floare la ureche. si Ceausescu putea face asta, cu singura diferenta ca ar fi preferat, probabil, sa planteze soimi ai Securitatii in loc de balize. Din motive de pret, in primul rand.
Performanta ar fi fost daca s-ar fi reusit asigurarea traficului oficial fara paralizarea orasului. Era imposibil? Bineinteles ca nu. Daca o conferinta internationala ar fi asa o problema gigantica, ar insemna ca Bruxelles-ul, unde sosesc zeci de delegatii oficiale zilnic, ar fi fost de mult un oras mort.


Se stie de mai bine de un an ca Romania va fi gazda Summitului NATO. Se puteau face multe in acest timp. Se puteau moderniza trasee alternative care sa permita accesul din nordul Bucurestiului si pe alte drumuri decat pe DN1. In locul solutiilor pompieristice se puteau dezvolta proiecte mai consistente, care sa rezolve problema pe termen lung. DN1 este un infern in fiecare zi, nu doar acum din cauza summitului. In loc sa aruncam banii in vant cumparand zeci de mii de balize din plastic (apropo, cat s-a platit pe ele?), putea fi largit si modernizat drumul de acces care trece prin Buftea si Mogosoaia. Se putea finaliza traseul dintre Aeroportul Baneasa si zona "Doi cocosi", la care se lucreaza in ritm de melc de zece ani. si multe alte proiecte de care auzim doar in campaniile electorale.


Din pacate, ambitiile aproape de zero ale "autoritatilor", superficialitatea si lipsa de creativitate in gestionarea situatiilor dificile nu se vad doar in managementul logistic al summitului.
Una dintre problemele de mare sensibilitate care vor fi repuse pe tapet, indirect, dar foarte puternic, cu ocazia intalnirii NATO este relatia Romaniei cu Rusia. Agenda tarii noastre pentru summit, asa cum ne-a fost transmisa ea, mai mult sau mai putin voalat, de catre presedintele Basescu, se bazeaza pe o suma de pozitii, in mai multe chestiuni importante, care au ca numitor comun in fundal perpetuarea unei relatii reci cu Rusia.


Pozitia presedintelui are mare priza la foarte multi romani. Probabil ca asta il si inspira. Resentimentele noastre fata de urmasii Uniunii Sovietice au foarte multe si dureroase argumente. Iar evolutia Rusiei lui Putin nu este in nici un caz de natura sa le neutralizeze. Ba din contra. Cu toate acestea, intre tafna presedintelui si vocile care deplang deloc dezinteresat lipsa bunelor relatii cu Rusia, din ce in ce mai sonore in ultima vreme, exista o cale de mijloc. Indiferent daca tonul intepat cu care Traian Basescu vorbeste de fiecare data cand se refera la Rusia are sau nu la baza inclinatia sa catre populism, chestiunea este mult prea importanta pentru a fi tratata doar in cheia ingusta a unei iritari istorice.


Nici o miscare politica nu poate fi un cap de linie. Pentru ca nu exista capete de linie in politica internationala. Intotdeauna mai urmeaza ceva. Reactie si contrareactie. Romania ce asteapta de la politica sa regionala, care deocamdata se rezuma doar la maraieli fata de Rusia? Aplauze de la americani? Nu prea se leaga. Chiar si SUA se afla intr-o permanenta constructie cu fostul sau dusman de moarte, in ciuda declaratiilor ostile pe care si le plaseaza constant. Daca la nivel micro vedem doar o permanenta hartuiala, in perspectiva istorica lucrurile avanseaza si nu doar in favoarea unei singure parti. si unii, si ceilalti cedeaza intr-o directie pentru a castiga intr-o alta.


Cel mai bun exemplu este anuntul presedintelui Bush ca dupa summit se va intalni cu Vladimir Putin pe terenul acestuia. Intr-o logica a tafnei, acest lucru ar fi de neconceput – dupa ce dai un semnal ca esti pregatit sa primesti in NATO doua foste dominioane rusesti precum Ucraina si Georgia ar trebui sa te intorci pe calcaie si sa-i arati spatele celui pe care tocmai l-ai palmuit. Intr-o logica a politicii pragmatice, o miscare care iti tensioneaza relatia cu o tara este urmata obligatoriu de un gest – chiar daca doar de curtoazie – care sa o detensioneze. Asa se construieste o relatie pe termen lung.

Papagalii politici si mitocanimea

Cand Gigi Becali s-a referit la Calin Popescu Tariceanu traducand sintagma "VIP" prin "Very Important Papagal", Traian Basescu s-a prefacut jignit si n-a mai venit la meciul Steaua-Rapid din "sferturile" Cupei UEFA. Acum, Tariceanu ii catalogheaza pe Boc si Stolojan drept "papagalii" lui Basescu, desemnand astfel presupusul lor stil
servil si faptul ca in PD-L nu ar exista alte opinii decat ale presedintelui, repetate papagaliceste.

Dincolo de "valoarea de adevar" a sintagmelor, folosirea acestui limbaj in spatiul public dovedeste ca in strategia de imagine se tine cont de moravurile publice. Nivelul de vulgaritate atins in politica romaneasca nu inseamna neaparat triumful lui Becali in politica, ci aducerea ei pe acelasi plan cu viata
publica. Or, in viata publica domina vulgaritatea. Aceasta dominatie a fost adusa la apogeu de catre televiziunile comerciale, pe baza acelorasi rationamente cu privire la moravurile predominante. Vulgarele emisiuni de divertisment sunt produse pentru ca raspund nevoii de vulgaritate a publicului, nu o creeaza. In filmele noii "generatii de aur", injuraturile si vulgaritatile sunt regula. De se sa faci filme ori emisiuni educative si culturale, daca ele nu au audienta? Iata ca si politicienii tin cont de aceleasi "standarde." Asa a ajuns Tariceanu sa vorbeasca pe intelesul si pe placul omului obisnuit. Caruia daca ii vorbesti despre "doctrine" si "proiecte", nu te asculta sau se plictiseste.
Cercul vicios al democratiei a fost creat de politicienii care de la bun inceput s-au invartit in jurul cozii. Neoinstitutionalismul numeste aceasta ratacire "path-dependency" (dependenta de drumul pe care ai mers de la inceput). Pai, cum sa asculte electoratul de "doctrine" si "proiecte," cand de la inceput a fost invatat sa asculte altceva? Si cum sa promoveze liberalii doctrina liberala, crestin-democratii doctrina crestin-democrata, socialistii socialismul samd, cand marea problema a micilor partide care se confruntau cu gigantul FSN-FDSN-PDSR-PSD, strans unit in jurul lui Iliescu, a fost sa creeze formule politice si electorale care sa puna capat respectivei hegemonii? Pentru ca nu au putut sa se ocupe de propriile "doctrine" si "proiecte", partidele mici antifeseniste au participat la constructii
politice care pana la urma s-au dovedit falimentare - Conventia Democratica si Alianta DA.
In prezent, se contureaza inlocuirea hegemonicului FSN-PSD cu un altul, PD-L. Nu ar trebui sa uitam ca el provine tot din filiera FSN, oricat ar vrea liderii sa-si acopere urmele. Si cum politica democratica la noi a insemnat cum sa lupti impotriva celui prea puternic, problema pe care incearca unii s-o rezolve este cum sa lupte mai bine impotriva noului hegemon, strans unit in jurul lui Basescu, inainte ca el sa devina hegemon.
Basescu a devenit "popular" vorbind in public la fel precum milioane de concetateni in viata lor privata. Desi in cei sapte ani de acasa a fost educat intr-un mediu elitist, care apoi s-a reduplicat in mediile academice sau de afaceri
pe care le-a frecventat, Tariceanu incearca si el sa devina "popular." Este o strategie buna. Este insa ea si strategia corecta? Isi mai poate permite cineva sa ramana corect, dar sa piarda alegerile? In Romania rurala si urbana, majoritatea este reprezentata de mitocanime. Ai nevoie de sprijinul mitocanimii, fie ca faci parte din ea, fie ca nu. Elite mitocanesti, mase mitocanesti, Internet mitocanesc, iar in acest sens nu mai exista doua sau mai multe Romanii. Cine vrea sa-i educe se sinucide politic.
Din politica romaneasca dispare spiritul aristocratic. De fapt, dispare spiritul. Este triumful ultim al bolsevismului, al comunismului, care tocmai asta urmarea, distrugerea aristocratiilor naturale
, a elitelor spirituale, si dictatura gloatelor, triumful materialismului. Sunt prea multe de spus si de obiectat, asa ca mai bine nu mai spun nimic. De cate ori n-am spatiu sa termin un articol, incep sa scriu o carte.

Repetitie pentru moarte patriotica

Romania din aprilie 2008 e o evolutie fara surprize a proiectului Brucan.

Greii Occidentului se pregatesc de aterizare si, inainte sa ia contact cu pista nefinalizata de Casuneanu pe Otopeni, au ocazia sa admire, sub burta avionului, cele 200 de hectare ale Agronomiei, defrisate de Popoviciu, cele 30 de hectare de kitsch imobiliar, schimbate de Becali cu Armata si, privelistea cea mai de efect, un sarpe lent cu claxon, lung de zece kilometri, incremenit la intrarea in Bucuresti. Asta din urma sintem noi, europenii de pe DN1, care nu pot parasi orasul.

Romania din aprilie 2008 e o evolutie fara surprize a proiectului Brucan. In sala de protocol a Aeroportului „Henri Coanda“ se aud inca ecourile monologului despre copila timida si ziaristii tonomat.

La iesire, se simt gropile si inghesuiala. Harta statica de la virf are un singur partener de dialog: delasarea de la baza. Colaborarea lor dialectica a dat produsul
neinteresant in care ne petrecem restul vietii.

Si chiar daca traseul amenajat pentru summit strabate cosmarul impachetat in flori plantate ieri, ici-colo mai razbate cite-o raza de intuneric local. Sefii de stat gurmanzi au o sansa. Fabulospiritul romanesc promis in pliante va fi livrat cu zel subaltern si festivism gol, dar si cu mici bilbiieli. Nu atit de mici ca mirosul general sa dispara, dar nici atit de mari ca sa-i simta Air Force One gustul.

De altfel, americanii au luat pulsul cu doua saptamini mai devreme. Seful masinii de razboi era inca departe cind adjunctul masinilor Ford s-a trezit intr-un schimb de focuri la Craiova. Presedintele si premierul au angajat o trinta ciobaneasca in doi si au prezentat Americii, cu martori, puterea de distrugere in masa a injuratului reciproc. S-au facut remarcate cu acest prilej bagajul diplomatic al cuplului Basescu - Tariceanu, implicarea lui responsabila in industrie si vastele lui cunostinte de bun-simt.

Sa lasam insa Occidentul sa motaie linistit dupa usile capitonate ale Casei Poporului. Sa-l lasam sa asculte traducerile in casca. In Belgia Orientului, si mai ales in Micul Paris, où tout est pris à la légére, accentul grav se pune pe demagogie, iar cel ascutit pe bani
. Aici, „miine“ se scrie cu „i“ din „impostura“ si cu „i“ din „inapoi“, Vanghelie se conjuga cu a fi, iar primar si toate numele mari ale politicii dau bine cu caractere mici. Fotografia momentului ne surprinde cu o fata politica idiotizata, sprijinita in palmele Bruxelles-ului, un git ragusit de palavre, un corp electoral slab si o mina virita in buzunarul aproapelui.

Criza majora e imaginatia, iar lipsa umilitoare sint oamenii. Cu o seninatate timpa, partidele isi reiau melodia care congeleaza viitorul. 19 ani de politica in democratie si vreo 40 in comunism i-au trebuit PSD-ului ca sa vina la Primaria Bucurestiului cu Oprescu si cu Marean.

Din 1864 si pina azi, tot ce au putut liberalii aduna pentru conducerea Capitalei poarta numele lui Orban, minte in public si fuge de la locul faptei. PD-L, partidul nascut ca Pallas Athena, din capul lui Zeus, reincalzeste mitul lui Blaga - inginerul, nu poetul - si defileaza spre toamna cu acelasi Stolojan, batrina fantoma care a bintuit, din '90 incoace, mai toate ocaziile politice. Nu vezi nicaieri nici o alarma creativa, nici o panica fertila, nici o febrilitate ingrijorata. Nimanui nu pare sa-i pese destul de Capitala, ca si cum, dupa primii 18 ani de ghiftuire, foamea de bani si setea de putere n-ar reveni cu obisnuitele crampe.

E clar, Summitul NATO de la Bucuresti se tine in Egiptul antic. Ne iubim atit de mult tara incit ne lasam inmormintati o data cu ea.

Olimpiada Prostiei

Numai mâine nu-i poimâine si începe Summitul NATO. Politicienii români nu se bat cu caramida în piept pentru faptul ca vom fi, pentru trei zile, buricul Pamântului. Folosesc bordura, deoarece este de succes...

Marii oameni ai lumii, cu butoanele lor nucleare, nu vor avea timp sa vada unde au ajuns. Poate ca unii dintre ei, la sfârsitul manifestarii, vor sti ca au fost tot la Budapesta, capitala României. Vor fi fermecati însa de Palatul Parlamentului, vor casca ochii la candelabre, îsi vor afunda cu placere picioarele în covoarele de pe holuri, vor admira spatiile fabuloase si vor vorbi despre toate acestea. Vor zâmbi în fata ziaristilor, iar unii dintre ei vor lauda ospitalitatea românilor, asa cum au fost învatati de consilieri. Ei stiu ca asta îi va face mai simpatici în ochii românilor, dornici ca urechile sa le fie gâdilate cu astfel de cuvinte. Culoarul Unic de transport, siguranta, securitate, sau cum s-o mai numi el, terorizantul culoar de popice peste care bucuresteanul sofer nu are voie sa treaca reprezinta pentru omul politic strain care vine la Bucuresti o pereche uriasa de ochelari de cal. Bush, Sarkozy, poate Putin nu vor vedea nimic din ce este dincolo de popice... Mai bine!

Vor veni la Bucuresti însa peste trei mii de ziaristi care, cu siguranta, vor iesi din Culoarul Unic, spre disperarea oamenilor politici români. Ce vor vedea ei? Un aeroport mic, asemanator cu cele care exista în oraselele de la ei. Apoi, vor avea un drum confortabil pâna la hotel. Se vor întreba, desigur, ce este cu miile de autoturisme
imobile, înghesuite pe o banda a soselei. Vor afla ca sunt soferii români furiosi, care au si ei un culoar unic, mult mai îngust. Sunt oamenii carora le este dor de viteza a treia si în zilele obisnuite, fara summit. Sunt cei care asteapta de zeci de ani ca în orasul lor sa se întâmple ceva bun si pentru ei, nu numai schimbarea bordurilor azi si schimbarea bordurilor mâine. Poate ca li se va parea ca totul este organizat perfect, poate ca vor avea la îndemâna destule computere în centrul de presa si poate ca principala preocupare nu va fi aceea de a sta la cozi imense la toaletele putine din Palatul Parlamentului. Poate ca vor fi multumiti de facilitatile tehnice oferite de organizatori si poate ca, atunci când vor avea nevoie, vor întâlni pe cineva care sa-i îndrume cu zâmbetul pe buze. Cu siguranta, relatarile lor despre întâmplarile politice din acele zilei vor fi corecte, pentru ca cei mai multi dintre jurnalistii prezenti la Bucuresti au experienta unor summituri similare: la Riga, la Praga, la Madrid.

Sa nu se bazeze însa oamenii politici români pe Culoarul Unic. Ziaristii straini îl vor trece cu usurinta. Nu vor avea nevoie decât sa iasa un kilometru, poate mai putin, din încercuirea popicelor. Vor vedea diferenta dintre ce vrem sa parem si ce suntem, diferenta dintre spoiala subtire si nesimtirea groasa, diferenta dintre zâmbetul oficial si rânjetul autoritatilor îmbuibate de coterii românesti. Distanta de la un Culoar Unic proaspat vopsit pâna la bulevardele bombardate, vesnic în lucru. Sa ne închipuim doar uimirea unui ziarist strain care întreaba un politist cum se ajunge la hotelul cutare si va primi drept raspuns faptul ca acesta habar nu are, ca a fost adus si el pentru aceste trei zile de la 400 de kilometri departare. Sau uimirea unui ziarist care va fi spoliat de un taximetrist care simte în nari miros de strain cu euro în buzunare. Sau buimaceala unui jurnalist strain muscat de un câine vagabond pe care nu l-a zarit pe Culoarul Unic, pentru ca patrupedul a fost luat cu câteva zile în urma de-acolo. Sa ne închipuim, si nu o facem cu greutate, ca acelui ziarist îi va fi furat portofelul sau va fi atacat în metrou sau pe strada, în plina zi. Este posibil ca toate acestea sa se întâmple...

Un astfel de summit trebuie pregatit din timp. Este ca un fel de Olimpiada pentru Bucuresti. Numai ca orasele care organizeaza olimpiade îsi asigura din timp infrastructura, îsi fac curatenie pe strazi, îsi scolesc oamenii care intra în contact cu delegatiile, îi învata pe politisti ca nu trebuie sa fie cu ochii atintiti doar la coloanele de masini ale delegatiilor, ci si la tânara strivita de un autoturism chiar sub ochii lor, tânara pe care o lasa apoi sa moara ca un câine pentru ca urmeaza sa treaca pe acolo premierul... De fapt, nici nu se stie când trebuie pregatit summitul. Din timp sau poate mâine, deoarece florile de pe Culoarul Unic deja se fura. O tara Unica, O Clasa Politica Unica, Un Culoar Unic. Dar multa prostie! În afara de astea, milioane de oameni cinstiti care merita mai mult pentru cât au fost umiliti, pentru cât au suferit de foame, de frig si de nepasare.

Taxa auto va fi rambursată dacă maşina va fi vândută în alt stat membru sau dacă va fi radiată

Potrivit celei de-a treia formule a taxei auto, dezbătute, într-o primă lectură, luni, de Executiv, s-a definit şi sistemul de rambursare a taxei, dacă autoturismul va fi vândut în alt stat membru, sau dacă acesta va fi radiat după un accident, a precizat ministrul Mediului, Attila Korodi. "În concordanţă cu legislaţia europeană, documentul nostru (noua taxă de primă înmatriculare - n.r.) răspunde la articolul 90 din Tratatul de Instituire al UE. S-a definit şi asigurarea unui sistem de rambursare a taxei reziduale, în cazul vânzării autovehicului într-un alt stat membru, al exportului acestui vehicul
sau în cazul accidentării, urmate de radierea autovehiculului", a spus ministrul Korodi.
A treia formulă a taxei auto prevede taxarea noxelor în proporţie de 70% şi a dioxidului de carbon în proporţie de 30%, a mai declarat Korodi, iar acest principiu se aplică pentru maşinile euro 3 şi euro 4.

Traian Băsescu a generat o tamponare în lanţ

Preşedintele Traian Băsescu a fost implicat într-un accident uşor de circulaţie. Tamponarea a avut loc aproape de parcul Cişmigiu, în faţa Primăriei Generale a Capitalei. Preşedintele era singur în maşină, a frânat brusc şi a intrat în maşina din faţă, generând o tamponare în lanţ.

"Mă uitam la clădirea primăriei, chiar la balconul primarului, şi nu am văzut maşinile din faţă", a declarat Traian Băsescu.

Nimeni nu a fost rănit, dar şeful statului nu a scăpat de sancţiunile de rigoare - trei puncte penalizare şi o amendă de un milion de lei.

Traian Băsescu a anunţat la Poliţie accidentul în care a fost implicat, iar maşina avariată a preşedintelui este la secţia de accidente uşoare.

"Este vorba despre o tamponare produsă pe Bulevardul Regina Elisabeta, în jurul orei 17.30. Este vorba de nepăstrarea distanţei de mers. Preşedintele, fiind la volan, a lovit din spate un autoturism aflat în faţa sa, care la rândul lui a lovit maşima din faţă. Este vorba de o simplă tamponare, nu sunt victime omeneşti", a declarat Christian Ciocan, purtătorul de cuvânt al Poliţiei.

"Toţi conducătorii auto
au fost testaţi cu aparatul etilotest, rezultatul fiind zero, şi au fost sancţionaţi contravenţional cu patru puncte amendă şi cu trei puncte de penalizare", a mai precizat reprezentantul Poliţiei.

Stolojan: PSD se va reforma numai fără Năstase, Mitrea şi Hrebenciuc

Prim-vicepreşedintele PD-L a afirmat astăzi că speră că PSD se va reforma în următorii 5-10 ani, dar a apreciat că acest lucru nu va fi posibil prin revenirea unor lideri precum Adrian Năstase, Miron Mitrea sau Viorel Hrebenciuc. Theodor Stolojan a comentat că aceştia"au făcut din România o ţară cu corupţie la un nivel greu de crezut, cu administraţie publică coruptă, cu presă ţinută sub presiune şi control".

"Sperăm că PSD, peste 5 ani sau 10 ani, va deveni modern, dar în niciun caz nu se va întâmpla acest lucru prin întoarcerea acestor lideri", a comentat Stolojan.

Acesta a adăugat că trebuie să existe partide puternice, într-o democraţie puternică, iar modernizarea PSD va fi benefică pentru "sănătatea democraţiei în România".

"Din păcate, constatăm că ceea ce începe ca o reformă în PSD se termină mai rău", a apreciat democrat-liberalul, care l-a criticat în special pe vicepreşedintele social-democrat Liviu Dragnea.

Potrivit lui Stolojan, Dragnea, "deşi părea a face parte dintr-un val de noi politicieni, menit să schimbe PSD, a ajuns să aibă apucături de a cenzura presa".

Theodor Stolojan şi preşedintele PDL Teleorman, Marian Hoinaru, l-au acuzat pe Liviu Dragnea că a încercat să împiedice difuzarea ziarului local "Gazeta de Sud-Est", din cauza unor materiale publicate cu privire la nereguli ale liderilor PSD din acest judeţ.

"Aceşti domni nu au învăţat nimic din perioada 2001 - 2004, când am avut ziarişti care se legau cu lanţurile de birouri pentru a nu fi daţi afară de baronii locali ai PSD", a mai spus Stolojan.

Antena 1 si RCS/RDS câştigă drepturile de televizare pentru meciurile din Liga I. Urmează Liga Campionilor?

Antena 1 şi operatorul de cablu RCS/RDS au câştigat licitaţia pentru drepturile de televizare a meciurilor din Liga I pentru următoarele trei sezoane. Suma plătită va fi de 85 de milioane de euro plus
TVA, adică 102 milioane de Euro. Cristi Creţu, şeful departamentului Sport din cadrul Antena 1, a declarat pentru siteul www.antena3.ro că acum "s-a demonstrat că atunci când participăm la o licitaţie suntem foarte decişi." Cristi Creţu a mai spus că în următoarele ore, Antena 1 ar mai putea anunţa încă o bombă pe piaţa drepturilor de televiziune. "În trei ore vine răspunsul UEFA pentru transmisia meciurilor din Liga Campionilor. S-ar putea să aveţi o surpriză," a spus Cristi Creţu pentru www.antena3.ro.

Antena 1 a mai achiziţionat drepturile de transmisie pentru meciurile echipei naţionale de fotbal, precum şi drepturile de televizare a meciurilor din Cupa României la fotbal.