vineri, 27 martie 2009

Razboi electoral pe taxa auto

uvernul discuta astazi ultima forma a taxei, agreata de UE * PSD si PDL considera ca taxa a fost incasata ilegal pana in prezent .

Proiectul modificat cu privire la taxa auto
va fi discutat, intr-o prima lectura, in sedinta de Guvern de astazi. Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, si-a exprimat, la Suceava, speranta ca taxa de poluare auto va fi sprijinita de majoritatea romanilor, aratand ca aceasta este una dintre masurile pentru restrangerea emisiilor poluante.
Vosganian a spus ca au aparut, incepand de saptamana trecuta, mesaje clare din partea Comisiei Europene de acceptare a taxei de poluare auto, aratand ca proiectul este pregatit si ca vor incepe dezbaterile publice pe aceasta tema. El si-a manifestat speranta ca majoritatea romanilor va sprijini acest proiect. "De altfel, pe majoritatea romanilor nu i-a intrebat nimeni pana acum", a spus ministrul Economiei si Finantelor, care a aratat ca pana in prezent a fost numai o campanie
dusa mai ales prin zone in care oamenii sunt interesati sa cumpere masini, cum ar fi targurile de masini.
El a mentionat ca Guvernul se adreseaza si celor 75% din romani care nu au permis de conducere, nici nu au masina "si care nu vad de ce ar trebui sa fie sufocati pasiv".
Ministrul a spus ca taxa de poluare auto este "un gest de maturitate" pe care Franta l-a facut in urma cu doua luni, Marea Britanie il va face acum cu taxe destul de usturatoare, la fel si Olanda.
Noua formula pune in acord prevederile legislatiei romanesti cu obiectivele UE de reducere a poluarii, cetatenii nemultumiti avand posibilitatea sa se adreseze Justitiei, a declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, premierul Tariceanu. "Sigur ca sunt cetateni care au tot dreptul sa faca demersuri, daca se considera nedreptatiti, iar datoria Justitiei este sa se pronunte in aceste cazuri", a mai spus prim-ministrul. El a afirmat ca vor genera si o dezbatere publica pe marginea acestui proiect in asa fel incat toti cei care sunt interesati, incepand cu cei care fac parte din industrie, organizatiile de mediu, societatea civila, presa, partidele sa-si poata spune cuvantul.
Banii inapoi!
Prim-vicepresedintele PDL Theodor Stolojan a declarat, ieri, ca formatiunea pe care o reprezinta va analiza noua formula a taxei de prima inmatriculare ce va fi adoptata prin OUG, dar va solicita in continuare restituirea banilor cetatenilor care au platit aceasta taxa ilegala. "Este incredibil sa vedem un prim-ministru care in pofida avertismentelor de la Comisia Europeana, a hotararilor luate de justitia romana privind taxa de prima inmatriculare, in pofida respingerii de catre populatie a unei taxe aberante, da dovada, pe deplin, a lipsei de respect fata de cetateni, un dispret incredibil", a declarat Theodor Stolojan.
La randul sau, presedintele PSD, Mircea Geoana, cere si el restituirea sumelor incasate. "Este firesc ca Guvernul Romaniei sa se sincronizeze macar in ceasul al treisprezecelea cu Comisia Europeana pe acest subiect. Dar, din punctul nostru de vedere, sumele incasate ilegal in perioada de cand aceasta taxa de prima inmatriculare a fost introdusa de Guvernul Tariceanu trebuie rambursate celor de la care au fost luate in mod ilegal", a spus Geoana.