vineri, 27 martie 2009

Prognoză: 1 euro = 3,55 lei

Comisia Naţională de Prognoză vede un curs mediu de 3,55 lei pentru un euro în 2008. Instituţ ia mizează pe o apreciere a leului în a doua parte a anului, concomitent cu reducerea ratei
inflaţiei.

Comisia Naţională de Prognoză (CNP) vede în următorii ani un curs de schimb mai depreciat decât cel pe care îl anticipa în noiembrie 2007. Pentru finele acestui an prognoza indică un curs mediu de 3,45 lei pentru un euro, cu 0,2 bani mai sus decât cifra avansată în urmă cu patru luni.

De ce a fost modificată prognoza? În primul rând, pentru a reflecta deprecierea suferită de leu în ultimul trimestru în 2007, evoluţie negativă care era greu de anticipat, explică preşedintele CNP, Ion Ghizdeanu. Prognoza include însă „încrederea că inflaţia, şi deci şi cursul, vor urma o evoluţie pozitivă în a doua parte a anului“, adaugă Ghizdeanu.

Aşteptările referitoare la aprecierea leului în anii următori sunt mai pesimiste decât cele avansate de CNP în toamna anului trecut.

Pentru următorii cinci ani, Comisia avansează în ultima prognoză publicată un curs mediu cu 0,15-0,2 bani peste nivelurile prognozate în toamna anului 2007. „În anii următori sperăm să se revină la o apreciere monedată (n.r. - a monedei naţionale)“, explică preşedintele CNP. În plus
, Comisia vede în prezent o întărire mai lentă a leului faţă de moneda europeană decât în urmă cu patru luni.