sâmbătă, 21 februarie 2009

Cine si cum a pus mina pe curentul ieftin al Romaniei

Cotidianul“ va prezinta, in exclusivitate, lista contractelor la zi incheiate de Hidroelectrica cu „baietii destepti“ care au ajuns sa detina trei sferturi din toata productia unicului producator roman de curent ieftin.

Trei sferturi din cel mai ieftin curent produs
in Romania va merge la baietii destepti, in urma contractelor semnate pe vremea lui Dan Ioan Popescu.

Hidroelectrica are de onorat in acest an 10 contracte de livrare de energie pe termen lung, toate semnate in perioada 2002-2004. Cantitatea totala este uriasa: trei sferturi din toata productia prognozata pentru acest an. Cei mai mari cumparatori de curent ieftin sint Energy Holding si Alro, aceasta din urma mostenind un contract tot de la Energy Holding. Iulian Iancu, cel care se ocupa de energie in Ministerul Economiei pe vremea lui Dan Ioan Popescu, spune ca habar n-a avut de aceste norocoase contracte.

Cel mai ieftin producator de energie electrica, Hidroelectrica, are deja antamata trei sferturi din energia electrica pe care o va produce in acest an, in baza unor contracte directe semnate cu 11 firme in perioada guvernarii PSD. Astfel, potrivit unor surse din piata de energie, prin cele 11 contracte, Hidroelectrica se obliga sa livreze, in acest an, 11,6 TWh, in conditiile in care cele mai recente estimari ale companiei aratau o productie totala pentru 2007 de doar 15,2 TWh.

Cine sint norocosii

Cei 11 fericiti care vor avea acces la cel mai ieftin curent produs in Romania au semnat contractele cu Hidroelectrica in perioada 2002-2004, pe sub masa
, pentru ca atunci nu se putea vorbi de nici un fel de bursa de energie. Cel mai mare „consumator“ de pe aceasta lista este Energy Holding, care are de primit in acest an de la Hidroelectrica nu mai putin de 4,17 TWh, adica peste un sfert din toata productia societatii sau echivalentul a aproape 8% din tot consumul Romaniei. Contractul a fost semnat pe 14 ianuarie 2004.

Urmeaza ALRO, cu 3 TWh, printr-un contract incheiat pe 8 septembrie 2005 (atunci cind a cumparat un contract mai vechi pe care Energy Holding il avea cu Hidroelectrica) si Electromagnetica, cu un TWh, in baza unui contract semnat pe 21 aprilie 2004. Dupa cum se vede, in acest top 3 doar una dintre firme este consumator (ALRO), restul fiind traderi privati, adica intermediarii din segmentul baietilor destepti pomeniti de presedintele Basescu. Pe lista mai sint consumatori ca Azomures, Lafarge sau Elsid, dar si „baieti destepti“ ca Buzmann, EuroP.E.C., Enol sau Luxten. Constanta tuturor celor 11 contracte este ca au fost incheiate in anii 2002, 2003 si 2004.

Iulian Iancu, PSD: „N-am stiut“

Directorul Hidroelectrica, Traian Oprea, nu a putut fi contactat pentru a explica situatia, iar secretarul de stat pe energie din Ministerul Economiei de pe vremea PSD, Iulian Iancu, spune ca nu a stiut despre cantitatile imense din aceste contracte. „Contractele si cantitatile de energie nu intrau in atributiile mele, ci exclusiv in sarcina conducerii Hidroelectrica. Daca stiam despre toate aceste lucruri, ieseam public si le stopam“, declara acum Iancu. El a mai spus ca, in momentul in care Hidroelectrica a inceput sa vinda energie traderilor privati, a fost comandat un studiu care presupunea infiintarea a sase entitati termo-hidro, care aveau preturi comparabile la energie, dar ideea a fost respinsa de Banca Mondiala.

Cine e prin firme

Alaturi de celebra Energy Holding, afacere mosita de Bogdan Buzaianu, finul lui Dan Ioan Popescu, lista furnizorilor privati mai are ceva surprize. Firma Luxten, care tranzactioneaza 0,3 TWh pe baza unui contract incheiat in 2003, apartine unor vechi prieteni ai lui Dan Ioan Popescu, Ionel Pepenica si Nicolae Radulescu, cei care au cumparat cu un milion de dolari firma lui DIP, Ital Agency, la scurt timp
dupa ce acesta a devenit ministru.

Firma Enol (care are contractati pentru acest an 0,3 TWh) este afacerea fostul director general al societatii de stat Electrica (distribuitorul national de electricitate) Lucian Boghiu. Unul dintre administratorii societatii EGL, care are contractati pentru acest an, de la Hidroelectrica, 0,25 TWh, este Petre Stroe, fost director in Termoelectrica. De asemenea, potrivit „Evenimentului zilei“, firma Buzmann (care are 0,93 TWh de la Hidroelectrica, in acest an) ar fi detinuta de acelasi Bogdan Buzaianu.

Care-i afacerea „baietilor destepti“

Initial, afacerile „baietilor destepti“ cu statul au fost bune si pentru stat, pentru ca energia vinduta prin aceste contracte avea un pret de citeva ori mai mare decit cea livrata la distribuitorul de stat Electrica. In plus
, producatorul de stat avea si avantajul ca traderii privati plateau de multe ori in avans, iar daca nu, garantau ca vor plati prin scrisori de garantie bancara, avantaj deloc de neglijat in conditiile in care sistemul
energetic era cunoscut pentru volumul mare de arierate care se inregistrau.

Astfel, in conditiile in care Energy Holding platea 25 de dolari pe MWh, in 2004, Electrica platea la Hidroelectrica in jur de 11 dolari. Problema este ca aceste contracte au fost incheiate in avans pe foarte multi ani, zece in cazul Energy Holding, iar pretul ajunge, in timp, sa fie mult sub cel al pietei. Astfel, acum, pretul la bursa de energie se invirte in jurul valorii de 50 de euro. Cistigul „baiatului destept“ este evident: ia cu 24 de dolari si apoi revinde curentul cu 50 de euro.

Mostenirea RENEL

Afacerile private cu energie au putut aparea datorita liberalizarii pietei, care s-a deschis, treptat, incepind cu 2001, pentru ca acum sa fie de circa 83%. Asta inseamna ca 83% din tot curentul consumat in Romania se poate negocia direct (cantitate si pret) fie intre producatori si consumatorii industriali, fie intre producatori si furnizorii privati, acestia urmind sa vinda curentul consumatorilor.

Suspiciunile au aparut pentru ca fostul RENEL s-a spart in mai multi producatori de electricitate care au preturi diferite, pentru ca folosesc combustibili diferiti. In acest caz, este normal ca furnizorii privati sa se inghesuie intii la Hidroelectrica (producatorul care are cel mai mic pret), apoi la Nuclearelectrica si abia in cele din urma la complexurile energetice care merg cu carbune.

La jumatatea anului trecut, fostul ministru al Economiei Codrut Seres le-a ordonat tuturor producatorilor de energie sa vinda curent doar pe bursa de la Bucuresti. Insa contractele incheiate in trecut se deruleaza si in continuare, pentru ca nu pot fi reziliate decit daca producatorii de stat ar plati daune uriase.

* Convertor

1 TWh (terrawatt ora) = 1.000 GWh (gigawati ora) = 1.000.000 MWh (megawati ora)