Pentru ca nu si-au mai primit salariile, muncitorii au recurs la gestul extrem de a-l retine pe administratorul unic, Gheorghe Pasca, timp de cinci ore in biroul directorului.
Dupa modelul "Mital Steel", ieri dimineata, cateva sute de muncitori au declansat o revolta spontana, intrand cu forta in biroul
directorului general, Titu Serban, si retinandu-i pe acesta si pe administratorul unic al societatii, Gheorghe Pasca (foto medalion), timp de cinci ore. In tot acest timp
, oamenii nu au facut decat sa-i ceara reprezentantului AVAS, pe un ton vehement si deloc protocolar, explicatii despre cum si cand le vor fi achitate salariile. Aproximativ 50 de muncitori au reusit sa intre in biroul directorului, iar alte cateva sute s-au adunat pe coridoarele din sediul administrativ, amenintand ca nu vor semna preavizele de concediere, pentru ca nu au mai primit salariile din luna februarie, ultimii bani incasati fiind doar jumatate din avansul pe luna trecuta, desi de ieri trebuia achitat avansul salarial pe martie. In invalmaseala creata cateva geamuri
au cedat.
Teoretic, in uzina nu ar mai fi trebuit sa fie decat circa 200 de angajati, care sa se ocupe de intretinere si de paza, fiindca societatea este in lichidarea voluntara decisa acum o luna de Adunarea Generala Actionarilor, ceea ce implica restructurarea totala, cu disponibilizarea tuturor celor 1.924 de angajati. Numai ca, neplatiti, "tractoristii" fie au refuzat sa intre in preaviz, fie au semnat sub rezerva incasarii restantelor salariale.
"La puscarie e mai bine"
Oamenii strigau furiosi ca nu mai au ce manca, ca s-au adunat datoriile si risca sa isi piarda casele sau bunurile luate in rate.
"Mi-am amanetat verighetele si ce am mai gasit de valoare! Ce sa mai fac acum, sa dau in cap cuiva, ca si asa la puscarie e mai bine, avem mancarea si cazarea asigurate, ba luam si bani!", Liderul Uniunii Sindicale Tractorul, Gheorghe Apostu, care a incercat sa ii mai tempereze pe oameni, a facut, la randul sau, cu greu fata multimii infierbantate de pe holuri. Oamenii i-au reprosat ca nu au fost lasati sa plece din 2006, cand platile compensatorii se obtineau mai usor.
Pe tot parcursul discutiilor, Gheorghe Pasca a fost admonestat si pur si simplu injurat si insultat de muncitorii dezlantuiti, care au batut cu pumnul in masa
pe care erau aruncati, dispretuitor, cativa bani. Acestia au tacut doar in clipele in care administratorul unic vorbea la telefon cu Bucurestiul. Cand acesta a precizat ca nu a reusit sa discute decat cu un consilier al presedintelui AVAS, Teodor Atanasiu, oamenii au izbucnit batjocoritor: "Ati vorbit cu femeia de serviciu
de la AVAS! Ce, a inceput deja weekendul?", cerand venirea la Brasov atat a lui Atanasiu, cat si a premierului Calin Popescu Tariceanu. Din cand in cand, din vacarmul creat de atatea voci furioase se iscau scandari: "Banii! Banii ma! Hotii!", care sfarseau in huiduieli. Oamenii erau cel mai tare inversunati impotriva lui Gheorghe Pasca, care este director in AVAS si, din 2003, a ocupat functia de administrator special al uzinei, iar de lunea trecuta a devenit "unic". "Tractoristii" i-au reprosat lipsa de implicare, de comunicare cu ei, aruncandu-i in fata: "Luati banii degeaba!".
"Solutia" AVAS: Politia!
El a incercat sa le spuna protestatarilor ca salariile restante vor putea fi platite abia dupa ce societatea va incasa bani in urma vanzarii pieselor de schimb aflate pe stoc si a altor sume de bani provenite de pe urma lichidarii societatii, insa muncitorii nici n-au vrut sa auda de acest lucru. Spusele lui Pasca nu au facut decat sa-i incite si mai tari pe oameni, care au inceput sa bata cu pumnul in masa si sa huiduie si mai tare. Totusi, Pasca a primit o "solutie" din partea reprezentantilor AVAS de la Bucuresti, nu insa pentru plata salariilor muncitorilor, ci pentru cum ar putea scapa de ei: sa cheme Politia.
Tractoare deja date
Protestatarii au cerut solutii imediate sugerand un imprumut sau vanzarea urgenta a celor 40 de tractoare aflate in curtea societatii. Directorul uzinei le-a spus insa oamenilor ca acestea sunt practic ale altei firme care le-a acceptat ca plata a lucrarilor prestate pe platforma. Cum muncitorii s-au aratat suspiciosi fata de acest troc, Titu Serban a adus facturile doveditoare. El le-a explicat jurnalistilor, fiindca muncitorii nu-l mai auzeau, ca beneficiara tractoarelor a executat lucrarile necesare restrangerii si comasarii activitatii uzinei pe un sfert din cele 140 de hectare ocupate acum. Exasperati, dupa strigatul: "Banii ma!", protestatarii au reluat refrenul de la pichetarea Prefecturii: "Sa vina Becali!". In timp ce administratorul unic dadea din umeri neputincios, murmurand ca nu are solutii si ca nu vrea sa-i minte pe oameni doar ca sa scape, cateva femei revoltate il incoltisera: "Cum dormiti acasa linistit, cand stiti ca e atata lume flamanda, disperata la Tractorul?! Nu ne ramane decat sa ne scoatem copiii de la scoala, sa ramana analfabeti si sa-i sugrumam noi, ca sa nu moara de foame!" in timp ce un coleg de-al lor s-a aratat convins ca daca se va urca pe turnul uzinei se vor gasi bani pentru salarii. De furia multimii n-au scapat nici politicienii, in special guvernantii si parlamentarii, cu salariile lor nejustificat de mari: "Sa faca o cheta pentru noi, ca nu putem trai cu zece lei pe luna. Ne tot spun ca legea nu-i lasa sa ne dea salarii, dar o lege ca sa murim de foame exista?".
Promisiuni
Muncitorii au cazut la pace si i-au "eliberat" pe Serban si pe Pasca , numai dupa ce Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindical (BNS), a luat legatura cu Gheorghe Apostu, care este si liderul filialei BNS Brasov, si i-a transmis acestuia ca va interveni pe langa presedintele AVAS, pentru ca insusi Atanasiu sau o delegatie a institutiei, sa vina luni la Brasov, ca sa gaseasca solutii urgente pentru plata restantelor salariale. Altfel, oamenii vor fi nevoiti sa astepte lichidarea efectiva a societatii, ceea ce ar insemna sa petreaca si sarbatorile pascale fara bani.