sâmbătă, 21 februarie 2009

Curtea manastirii - monument istoric din Moisei a fost devastata de rafale violente de vant

O vijelie puternica s-a abatut vineri seara asupra Maramuresului istoric si a facut prapad in comuna Moisei. Cea mai afectata a fost manastirea monument istoric din localitate, a carei curte a fost efectiv devastata de rafalele violente de vant. Oamenii au fost socati din cauza intensitatii cu care a suflat vantul si spun ca nu au mai trait in viata
lor o asemnea experienta.
Brazii de pe aproximativ 30 de hectare din padurea de la Moisei au fost smulsi din radacina de vijelie, iar toti copacii din curtea manastirii au fost culcati la pamant, dupa cum au anuntat autoritatile locale. Vijelia s-a batut la orele serii si a luat prin surprindere oamenii, care au asistat neputinciosi cum padurea cade secerata.

Primarul comunei Moisei, Toader Stetcu, a spus ca e un adevarat prapad. El a spus ca zona cea mai afectata a fost cea a manastirii, unde circa 50 de brazi si tei plantati in curte s-au rupt din cauza intensitatii vantului. De asemenea, a fost puternic afectata padurea aflata pe culmea din spatele lacasului de cult.

”Niciodata nu am vazut asa ceva si pot sa spun ca am deja o varsta destul de inaintata. Nici nu puteai sa iesi afara pentru ca vantul te dobora de pe picioare. Efectiv te lua pe sus, atat de tare batea.”

Primarul a precizat ca in zona manastirii s-a intervenit cu prioritate si ca sateni, lucratori ai ocolului silvic si calugari s-au apucat sa indeparteze rapid resturile de la copaci si sa ii taie pe cei care au ramas in picioare pentru ca riscau sa cada peste manastire si sa o distruga. ”Este monument, datand aproximativ din anul 1600. In plus
, este si foarte fragila”, a spus Stetcu.

Unii dintre localnici au vazut vijelia ca pe un semn, pentru ca manastirea din Moisei este implicata in prezent intr-un scandal ca urmare a divergentelor aparute intre comunitatea de enoriasi si Episcopia Ortodoxa a Maramuresului si Satmarului. Capii bisericii i-au reprosat staretului ca nu isi respecta obligatiile si ca nu a reusit sa stranga in jurul sau calugari si chiar s-au gandit la inlocuirea sa.

De altfel, un reprezentat al episcopei se afla la Moisei chiar in aceste zile, unde face un control. Venirea acestuia i-a nemultumit pe enoriasi, care au spus ca toate acuzele aduse staretului nu sunt intemeiate. Tocmai pe acest fond, vijelia a fost privita ca pe o atentionare din partea divinitatii.

Vijelia izbucnita vineri seara in zona Moiseiului a facut ca drumul judetean care leaga localitatea de comuna Sacel sa fie blocat pentru aproximativ o jumatate de ora. Resturile vegetale
au fost indepartate de pe carosabil de o echipa de interventie, astfel incat traficul
se desfasoara in conditii normale.

Centrul de Meteorologie Transilvania Nord din cadrul Administratiei Nationale de Meteorologie a transmis pentru seara zilei de vineri o avertizare meteorologica de cod galben atat pentru judetul Maramures, cat si pentru Cluj, Satu Mare, Bistrita Nasaud si Salaj.

In aceasta s-a precizat ca se vor inregistra local intensificari ale vantului cu viteze pana la 45-50 km/ora si ca trecator rafalele pot depasi 60-65 km/ora. Potrivit datelor oficiale, in municipiul Baia Mare viteza in rafale a vantului a avut vineri pana la orele pranzului o valoare inregistrata, la statia meteorologica, de 90 km/ora.