sâmbătă, 21 februarie 2009

Ratingurile Romaniei, umflate de aderare?

Danske Bank prevede o scadere a ratingurilor tarii noastre
Moody’s neaga, Fitch nu comenteaza


Deficitul de cont curent mare, cresterea rapida a creditarii si tensiunile politice ar putea determina marile agentii specializate sa scada ratingul Romaniei, a avertizat Danske Bank in raportul "Noua Europa - atentie la rating".
Astfel, banca a atras atentia asupra faptului ca ratingul atribuit Romaniei de catre agentia Fitch ar putea sa fie coborat, iar Moody's ar putea schimba perspectiva riscului financiar intr-o directie negativa. "Agentia de rating Moody's ar putea schimba perspectiva ratingului «Baa 3» de la stabil la negativ", subliniaza analistii celei mai mari banci din Danemarca.
De asemenea, Fitch ar putea micsora ratingul datoriilor in valuta pe termen lung de la "BBB" la "BBB-", perspectiva ramanand stabila, estimeaza analistii Danske Bank. Standard& Poor's va mentine ratingul Romaniei atribuit creditelor pe termen lung in valuta la "BBB-", cu o perspectiva stabila, afirma sursa citata.
"Romania a primit cu generozitate de la agentiile de rating un premiu pentru aderarea la UE, ca si Bulgaria, de altfel. Statutul de membru al Uniunii Europene este intr-adevar un factor pozitiv si ar trebui sa contribuie la un nivel mai mare al ratingurilor", arata raportul.
Daca se iau in considerare lipsa progresului in procesul reformelor legate de UE si cresterea continua a dezechilibrelor externe, ratingurile acordate Romaniei si Bulgariei par a fi "prea bune".
In plus
, modelele Danske Bank indica un nivel "ceva mai mic" pentru ratingurile pe termen lung ale Romaniei. Analistii au atras, totodata, atentia asupra corelatiei dintre deficitul de cont curent si cresterea exporturilor. "Acest lucru este deosebit de important pentru tarile baltice, Bulgaria, Romania, Slovacia si Ungaria, care au deficite de cont curent semnificative si din aceasta cauza este probabil ca modelele sa «supraevalueze» aceste tari", se spune in raportul Danske Bank. Tari precum Polonia sau Cehia sunt "subevaluate" de modele, desi au balante externe puternice.

Analistii romani nu sunt surprinsi de afirmatiile bancii daneze

Avertizarile din raportul Danske Bank vin dupa o serie de alte semnale de alarma trase de analisti din Romania sau de institutii internationale, precum FMI, cu privire la adancirea dezechilibrelor si a politicii fiscale
prea relaxate.
Profesorul de economie Daniel Daianu nu s-a aratat deloc surprins de afirmatiile din raportul Danske Bank. "Si noi, in tara, de vreo doi ani avertizam ca adancirea deficitelor externe este ingrijoratoare, mai ales ca asistam la o scadere a calitatii finantarii lor", a spus Daianu. "Singurul lucru pe care il putem face este sa nu lasam sa creasca deficitul bugetar", a mai precizat Daianu. El considera totusi ca situatia Romaniei ar putea duce la o scadere eventuala a perspectivei, nu a ratingului.
Daianu a avertizat ca este o naivitate sa credem ca politicul nu afecteaza economia si ca economia functioneaza in ciuda crizei politice. Analistul economic Ilie Serbanescu considera insa ca economia si-a marit independenta fata de factorul politic, iar criza politica si chiar o depunctare din partea agentiilor de rating nu ar afecta prea mult economia romaneasca.

Moody's: Consideram estimarea analistilor ca fiind incorecta

Analistii pentru Romania de la agentiile de rating Fitch si Moody's au declarat, pentru NewsIn, ca pastreaza aprecierile asupra ratingului actual al Romaniei, dupa cum este mentionat in rapoartele lor de la finalul anului trecut.
Agentia Moody's a avut o practica prudenta privind evaluarea ratingului Romaniei si nu intentioneaza sa modifice nici ratingul, nici perspectiva calificativului suveran, a declarat, pentru NewsIn, analistul pentru Romania al Moody's, Kenneth Orchard. "Consideram estimarea analistilor bancii daneze ca fiind incorecta, deoarece de-abia am marit ratingul Romaniei", a subliniat
Kenneth Orchard. "Problemele ar trebui insa sa devina foarte serioase pentru a determina o micsorare a ratingului", a mai adaugat analistul Moody's, facand referire la criza politica.
In luna octombrie a anului trecut, Moody’s a anuntat imbunatatirea ratingului privind imprumuturile pe termen lung si scurt in valute si in moneda nationala, ale Romaniei, la nivelul “Baa3”, respectiv “P-3”, cu perspectiva stabila. Totodata, agentia a ridicat plafonul de rating al Romaniei pentru obligatiunile pe termen lung in valuta straina la nivelul A1.

Zvonul a depreciat leul cu peste un ban

Ca urmare a zvonurilor legate de posibilitatea ca Moody's sa scada ratingul Romaniei, bancile tranzactionau un euro la 3,3620-3,3660 lei la finalul sedintei valutare de vineri, cu un ban mai mult decat joi seara, sustin dealerii. "Leul s-a depreciat azi ca urmare a zvonurilor pur speculative legate de posibilitatea ca Moody's sa scada ratingul Romaniei din cauza instabilitatii politice si a cresterii deficitului de cont curent. Zvonurile nu au fost confirmate de agentia de rating, dar piata valutara a fost influentata", a spus un dealer bancar citat de NewsIn.

Fitch nu considera politicul un factor de risc

Referitor la datele inscrise in raportul bancii daneze, analistul sef pentru Romania din cadrul Fitch, Andrew Colquhuon, a declarat ca "sunt liberi sa faca ce vor, insa nu putem sa comentam asemenea afirmatii. Factorii ce sprijina ratingul Romaniei sunt mentionati in ultimul raport de tara, publicat de noi la finalul anului trecut". Perspectiva actuala a ratingului pentru datoriile in valuta pe termen lung este stabila, ceea ce inseamna ca balanta riscurilor este echilibrata in momentul de fata, potrivit lui Colquhuon. Despre factorul politic, analistul Fitch a precizat ca politicul nu reprezinta, deocamdata, un factor de risc atat de mare, deoarece acesta este cuantificabil pe termen lung. "Stim ca nu prea se au la inima
presedintele tarii si primul ministru, insa nu ne intereseaza evolutia de zi cu zi a acestui conflict", a spus Colquhuon.
Fitch a ridicat, in august, ratingul pentru imprumuturile in valute si in lei si a urcat calificativul plafonului de tara la "A-", de la "BBB+", pe baza performantelor ridicate ale economiei.
Standard&Poor's a confirmat, in septembrie, ratingul "BBB-" pentru creditele in termen lung in valuta si "A-3" pentru creditele pe termen scurt in valuta, respectiv calificativele "BBB" pentru imprumuturile pe termen lung in moneda nationala si "A-3" pentru creditele pe termen scurt in moneda nationala.