luni, 20 iulie 2009

Românii sunt avertizaţi să nu-şi mai bată copiii

Romanii sunt avertizati sa nu-si mai bata copiii

Peste 80% din copii declară că sunt bătuţi de către părinţi, în timp ce în 75% din şcolile româneşti au loc cazuri de violenţă asupra elevilor. Autorităţile nu au rămas nepăsătoare şi au elaborat un Plan Naţional de Acţiune privind prevenirea şi combaterea violenţei asupra copilului
. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului îşi propune să-i protejeze pe cei mici împotriva violenţei fizice şi verbale sau a exploatării prin muncă.

Planul este supus, în prezent, în dezbatere publică pe site-ul instituţiei. Potrivit acestuia, românii trebuie să fie mai responsabili şi să sesizeze autorităţile atunci când aud că un copil este abuzat.

Totodată, planul de acţiune îşi propune implicarea, în mod constant, a serviciilor
specializate pentru reabilitarea şi reintegrarea socială a copiilor . Poliţiştii sunt şi ei angrenaţi în această luptă împotriva viloenţei copiilor.

Autorităţile vor să creeze şi un cadru legislativ mai bun decât cel din prezent.

Astfel, părinţii dar şi dascălii vor fi instruiţi în privinţa comportamentului pe care trebuie să-l aibă în relaţia cu micuţii.

Potrivit cotidianului Adevărul, aceştia vor învăţa să-şi controleze accesele de furie atunci când discută cu copiii.

Părinţii nu mai au voie nici să-şi exploateze copiii prin muncă. Şi asta în condiţiile în care românii nu se sfiesc să-şi pună copiii la sapă, la tăiat lemne
, cărat apă şi păzitul vitelor de la o vârstă fragedă.

Conform datelor Biroului
Internaţional al Muncii în România, aproximativ 150.000 de copii au fost exploataţi prin muncă anul trecut.

Şase fructe exotice pentru imunitate

aracuya, fructul pasiunii, conţine vitaminele A şi C, guava este bogat în fosfor, iar kiwi este o sursă bună de potasiu şi de fibre.

Supermarketurile „găzduiesc“ multe fructe tropicale care nu au preţuri foarte mari în comparaţie cu cele obişnuite. Fuctele exotice sunt excelente pentru cei care vor să slăbească sau să-şi întă rească sistemul imunitar în această perioadă în care gripa bate la uşă. „De asemenea, regularizează tranzitul intestinal şi ajută la prevenirea cancerului şi a bolilor
cardiovasculare“, precizează prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare
din Bucureşti. În plus
, aceste fructe conţin puţin zahăr.

„Din acest motiv, sunt mai potrivite pentru persoanele care doresc să slăbească“, completează medicul
nutriţionist Eduard Adamescu. Specialiştii susţin că românii consumă mai puţine fructe tropicale din cauza gustului cu care nu sunt obişnuiţi.

„Dacă se doreşte consumarea frecventă a acestor fructe, gustul trebuie educat şi oamenii trebuie să treacă peste bariera psihologică“, crede Gheorghe Mencinicopschi. Până vă obişnuiţi cu gustul fructelor, puteţi să le stoarceţi şi să le consumaţi sub formă de suc.

1. Rodiile. Aceste fructe sunt foarte bogate în antioxidanţi. „Consumate frecvent, rodiile întăresc sistemul imunitar şi menţin prospeţimea tenului“, afirmă Gheorghe Mencinicopschi. Rodiile se mănâncă simple, alături de alte fructe în salate sau adăugate în iaurturi sărace în grăsimi. O jumătate de fruct conţine 80 de calorii.

2. Fructul pasiunii. Maracuya este bogat în vitaminele A şi C, potasiu şi fibre şi conţine doar 16 calorii. Tăiaţi în două fructul pasiunii şi apoi scoateţi şi consumaţi pulpa cu seminţe. De asemenea puteţi consuma maracuya în salate de fructe sau cu pui ori peşte.

3. Papaya. Fructul conţine multă vitamina C şi este o sursă bună de potasiu şi folaţi. „Papaya este indicat mai ales după mesele copioase, deoarece conţine o enzimă care ajută la procesul de digestie. Totuşi, unii oameni se pot acomoda destul de greu cu gustul fructului, mai ales dacă este mâncat cu tot cu seminţe“, mai spune Gheorghe Mencinicopschi.

Barbatii in varsta, cei mai buni tati. Copiii conceputi de adolescenti pot muri in primul an de viata

Bebelusii procreati de adolescenti care nu au depasit vårsta de 20 de ani sunt expusi riscului de a se naste prematur sau de a muri in primul an de viata, spun specialistii. Potrivit acestora, barbatii mai in vårsta, care devin tati, fac copii mai sanatosi.

Copiii care sunt conceputi de barbati in perioada adolescentei sunt mult mai expusi riscului de a se naste bolnavi, comparativ cu nou-nascutii cu tati mai in varsta, arata un studiu al cercetatorilor canadieni. Potrivit cercetarii efectuate de specialistii de la Universitatea din Ottawa, bebelusii barbatilor care au depasit vîrsta de 20 de ani nu au avut probleme de sanatate
la nastere. Din rezultatele unor studii anterioare, alti specialisti au demonstrat ca vårsta mamei poate fi asociata cu anumite probleme care apar la nasterea copilului. Noua cercetare a dezvaluit faptul ca si varsta tatalui poate reprezenta un factor de influenta al starii de sanatate a copiilor. La studiu au participat mai mult de doua milioane de femei, cu vîrste cuprinse între 20 si 29 de ani in momentul in care au devenit mame. Cercetatorii au împartit tatii la studiu în doua grupe de varsta, sub si peste 20 de ani.

Bebelusii conceputi de adolescenti se nasc prematur

Micutii barbatilor cu vîrsta peste 20 de ani nu au prezentat riscuri deosebite de a suferi de boli grave la nastere. In schimb, pentru micutii procreati de adolescenti, riscul ca acestia sa moara în primul
an de viata este de aproape doua ori mai mare. De asemenea, riscul de a veni pe lume cu o greutate mult mai mica decat cea normala a fost de 13%. Totodata, tinerii care au devenit tatici inainte de 20 de ani au conceput bebelusi care au fost cu 15% mai expusi riscului de a se naste prematur. In plus
, nou-nascutii au avut cu 17% mai multe riscuri de a avea o lungime mai mica decat ceilalti copii
, cu tati mai in varsta. Autorii studiului sustin ca înca nu au reusit sa stabileasca o cauza biologica clara, care sa explice aceste diferente dintre cele doua categorii de barbati, cei care devin parinti la adolescenta si cei mai în varsta. O posibila explicatie este aceea ca barbatii care au trecut de 20 de ani sunt mai capabili sa îngrijeasca partenera însarcinata decåt adolescentii. Acestia din urma ofera un sprijin emotional mai mic iubitei, considera specialistii. Apoi, tatii adolescenti provin mai degraba dintr-un mediu social sarac si au o educatie mai proasta. In consecinta, este mai putin probabil ca oamenii din medii sociale sarace sa poata apela la serviciile
medicale prenatale. În schimb, calitatea spermei nu este o cauza care sa stea în picioare în aceste conditii. Concluzia este ca bebelusii tatilor mai în vårsta sunt avantajati, pentru ca se nasc sanatosi, iar parintii lor stiu mai bine sa le ofere tot ceea ce au nevoie.

Un medicament romanesc impotriva cancerului a fost aprobat in Japonia

Un medicament romanesc impotriva cancerului, primul
citostatic inregistrat si comercializat pe piata din SUA, din luna februarie 2008, a fost aprobat si in Japonia. Autoritatea de control a medicamentului din aceasta tara a desfasurat o inspectie la facilitatile de productie a companiei romanesti Sindan Pharma in vederea acreditarii pentru comercializarea pe piata nipona a produsului oncologic Irinotecan. Inspectia, desfasurata in perioada 4-6 noiembrie, a aratat ca facilitatile de productie, laboratoarele si toate sistemele GMP ale fabricii romanesti au indeplinit cu succes conditiile si normele impuse de autoritatea de control a medicamentului din Japonia, relateaza Agerpres.
"Sindan Pharma este prima fabrica de medicamente
din Romania care a fost inspectata de catre reprezentantii PMDA. Inspectia s-a realizat ca urmare a schimbarii legislatiei din Japonia, iar obtinerea acreditarii de catre Sindan Pharma asigura prezenta pe piata japoneza a citostaticului romanesc Irinotecan, alaturi de un alt medicament oncologic Sindan Pharma - Epirubicin, prezent pe piata din Japonia inca din anul 2005", a declarat Bogdan Oghina, Managing Director Sindan Pharma.
Medicamentul, dezvoltat si produs
in cadrul unitatii Actavis din Romania, este primul citostatic romanesc inregistrat si comercializat pe piata din SUA, din luna februarie 2008. Sindan Pharma este companie
a grupului Actavis, care detine in prezent 232 de aprobari pentru productia si comercializarea de medicamente oncologice in Europa, Statele Unite si Japonia. Peste 300 de aplicatii sunt in curs de aprobare pentru pietele din SUA, Japonia si alte state asiatice - Indonezia, Filipine, Vietnam, Hong Kong, Singapore, Thailanda, China, statele Uniunii Europene, Rusia, Ucraina, Turcia, Croatia, Africa de Sud si zona Balcanilor. Exportul produselor oncologice romanesti se realizeaza pe piete precum Marea Britanie, Franta, Austria, Elvetia, Germania, Portugalia, Irlanda, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Serbia, Cehia, Slovacia, Ucraina, Rusia, Muntenegru, Macedonia, Bosnia-Hertegovina, Moldova, Iran, Lituania, Estonia, Statele Unite si Japonia.

Spania. Un român şi alte 17 persoane, arestaţi pentru traficul a şase tone de haşiş

8 persoane, printre care şi un român, au fost arestate în Spania pentru trafic de droguri. În cadrul aceste operaţiuni, nu mai puţin de şase tone de haşiş au fost confiscate de garda civilă spaniolă, anunţă AFP. Reţeaua de traficanţi din care românul făcea parte aducea haşiş din Mexic.

Cele 5,96 tone de haşiş urmau să fie distribuite în Catalonia, în nord-estul Spaniei. Au fost arestaţi 11 marocani, şase spanioli şi un român. Garda civilă spaniolă lucrează la acest caz încă din ianuarie. De la începutul anului, această reţea de trafic
de droguri ar fi transportat în total peste 20 de tone de haşiş.

În 1996, autorităţile din Spania au realizat cea mai mare captură de haşiş: 36 de tone pe un cargobot care venea din Panama. Spania se confruntă de foarte mult timp cu astfel de probleme, fiind principala poartă de intrare a haşişului marocan şi a cocainei de provenienţă sud-americană.

Numai anul acesta, poliţiştii spanioli au confiscat mai mult de 100 de tone de haşiş.

Protest spontan la Arpechim Piteşti. Oamenii se tem că îşi vor pierde slujbele

ngajaţii de la Arpechim Piteşti au declanşat luni un protest spontan. Oamenii se tem că ar putea fi daţi afară, pentru că o parte a activităţii va fi preluată de către o altă firmă
. Patronatul susţine că angajaţii nu sunt în pericol, iar externalizarea va aduce beneficii.

600 de angajaţi ai Arpechim s-au adunat în curtea societăţii şi au cerut lămuriri despre transferul lor. În urmă cu o săptămână oamenii au fost informaţi că vor fi transferaţi la o nouă societate de pe platforma chimică. Ei se tem că, după externalizare, o parte dintre ei şi-ar putea pierde locurile de muncă, iar cei care vor rămâne, vor primi salarii diminuate.

Liderii sindicali de pe platforma petrochimică spun că nu au ştiut nimic despre acest protest. Cu toate acestea, sindicatele de la Arpechim îi sprijină pe angajaţi.

Petrom a anunţat că este interesată să vândă secţia de petrochimie de la Arpechim unui cumpărător dispus să facă investiţii importante. Conducerea Perom a anunţat totodată că angajaţii transferaţi îşi vor primi
drepturile sociale şi vor fi respectate prevederile Contractului Colectiv de Muncă.

Program extins pentru alegeri la birourile de evidenţă a persoanelor

Românii cu drept de vot, care nu au acte de identitate sau cărora le-au expirat documentele, vor putea să le obţină inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică, informează un comunicat al Direcţiei Generale de Evidenţă a Persoanelor.
Publicitate
Programul
de lucru al serviciilor
publice comunitare de evidenţă a persoanelor din municipiul Bucureşti a fost extins, urmând să lucreze şi sâmbătă, între orele 08.00 şi 16.00, şi duminică, în ziua votului, între orele 08.00 şi 21.00, precizează sursa citată.

Dreptul de vot poate fi exercitat numai în baza unui act de identitate valabil.

Cartea de identitate se întocmeşte şi se eliberează pe baza cererii scrise a persoanei şi a documentelor cu care, potrivit legii, se face dovada numelui, stării civile, cetăţeniei române şi a domiciliului.

Contravaloarea producerii şi eliberării cărţii de identitate este de şapte lei
şi se achită la ghişeele birourilor
de evidenţă a persoanelor din sectoarele 1, 3 şi 6, unităţile CEC în sectoarele 4 şi 5 sau la oficiile poştale, în sectorul 2.

Pentru eliberarea unui nou
act de identitate, ca urmare a expirării termenului de valabilitate, cetăţenii vor prezenta şi un timbru fiscal în valoare de un leu, respectiv de patru lei în cazul pierderii, furtului, deteriorării sau distrugerii actului de identitate.

Atunci când nu pot fi prezentate anumite documente (certificate de stare civilă, dovezi cu privire la domiciliu), se va elibera carte de identitate provizorie, caz în care se vor depune şi trei fotografii şi taxa de un leu, achitată în acelaşi mod ca şi în cazul cărţilor de identitate.

Noul Cod de Procedura Civila a primit acordul Guvernului

roiectul noului Cod de Procedura Civila elaborat de Ministerul Justitiei a fost aprobat de Guvern in vederea armonizarii, modernizarii si aplicarii unitare a legislatiei romanesti.
Potrivit Ministerului Justitiei, noul
Cod de Procedura Civila are ca scop crearea unui cadru legislativ modern, care sa raspunda pe deplin imperativelor functionarii unei justitii moderne, adaptate asteptarilor sociale, precum si necesitatii cresterii calitatii acestui serviciu public, se arata intr-un comunicat presa remis de Ministerul Justitiei
Proiectul mai are in vedere eliminarea deficientelor care au condus, in multe cazuri, la hotarari ale CEDO de condamnare a Romaniei, atat pentru solutii judecatoresti principial gresite, cat si pentru prejudicii cauzate de durata excesiva a procedurilor judiciare ori pentru lipsa de previzibilitate rezultata din inconsecventa jurisprudentei nationale.
Printre masurile continute de proiect se numara reglementarea, in mod expres, a principiilor fundamentale ale procesului civil, astfel incat sa conduca atat la apropierea justitiei de cetatean, cat si la o justitie previzibila prin unitatea solutiilor jurisprudentiale.
In cadrul procedurii contencioase, proiectul isi propune conceperea unor solutii legislative inovatoare, in vederea solutionarii cauzelor intr-un termen optim si previzibil.
De asemenea, s-a avut in vedere tehnicizarea procedurii desfasurate in fata instantei de judecata, care sa conduca, pe cat posibil, si la eliminarea interpretarilor jurisprudentiale contradictorii.
In acest sens, au fost introduse noi reglementari cu caracter general referitoare la caile de atac, clasificarea lor in cai ordinare si cai extraordinare si instituirea unei proceduri speciale, de sine statatoare, indreptate impotriva incalcarii dreptului la solutionarea procesului intr-un termen optim si previzibil: contestatia privind tergiversarea procesului.
In proiect au mai fost introduse noi reglementari procesual-civile in materia executarii silite, in scopul executarii prompte si efective a titlurilor executorii.
Ministerul Justitiei mai precizeaza ca au fost introduse trei noi proceduri speciale: evacuarea din imobilele detinute sau ocupate fara drept, procedura privitoare la inscrierea drepturilor dobandite in temeiul uzucapiunii si procedura cu privire la cererile de valoare redusa.

Turista dispărută în Munţii Bucegi este din Bucureşti şi are 24 de ani, potrivit poliţiştilor

Turista care a dispărut sâmbătă, alături de un bărbat, în Munţii Bucegi, este din Bucureşti şi are 24 de ani, potrivit poliţiştilor, iar echipele de salvare au continuat să-i caute pe cei doi pe Valea Caraiman şi luni, până la lăsarea întunericului, relatează NewsIn.

"Poliţiştii din staţiunea Sinaia au fost informaţi de către echipa secţiei Salvamont despre faptul că, sâmbătă, în jurul orei 17.00, au fost contactaţi telefonic de o femeie panicată, care a spus că se numeşte C. Ana Maria, are 24 de ani, este din municipiul Bucureşti şi, împreună cu un bărbat, sunt blocaţi în zona Jepii Mici din cauza condiţiilor meteorologice extreme" a precizat, luni, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Prahova, Raluca Brezeanu.

Salvamontiştii îi caută pe cei doi încă de sâmbătă seară, întrerupând de mai multe ori căutările din cauza vremii nefavorabile sau a avalanşelor. Numai luni, salvatorii montani au fost surprinşi de două astfel de căderi de zăpadă.

"S-a reuşit identificarea unui prieten al apelantei, stabilindu-se faptul că, împreună cu un bărbat, Ana Maria C. a plecat sâmbătă din Bucureşti, intenţionând să urce pe Jepii Mici până la cabana Babele, unde urma să înnopteze şi să se întoarcă a doua zi", a mai precizat Raluca Brezeanu.

Prognoza meteo pentru marţi, 25 noiembrie

n ţară,vremea se va încălzi. Cerul va fi mai mult noros, exceptând sud-estul ţării unde va fi variabil, dar dimineaţa şi în prima
parte a nopţii se va semnala ceaţa. Vor fi precipitaţii, predominant ploi, în Banat, Crişana, Maramureş şi Transilvania, local în Oltenia şi Moldova şi doar izolat în restul teritoriului spre sfârşitul intervalului. La munte, iar noaptea şi în Maramureş şi Transilvania, vor fi precipitaţii mixte. Pe arii restrânse cantităţile vor depăşi 15 l/mp. Vântul va prezenta unele intensificări în sud-est şi în zona montană înaltă. Temperaturile maxime se vor situa între 3 şi 13 grade, uşor mai ridicate în Bărăgan şi Dobrogea, iar cele minime vor fi cuprinse, în general, între -2 şi 6 grade. Presiunea atmosferică va scădea uşor în prima parte a intervalului apoi va începe să crească.

În Bucureşti,vremea se va încălzi. Cerul va fi variabil, cu înnorări spre sfârşitul intervalului. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maxima va fi de 11, 12 grade, iar cea minimă de 1, 3 grade. Dimineaţa şi noaptea vor fi condiţii de ceaţă. Presiunea atmosferică va scădea uşor în prima parte a intervalului apoi va începe să crească.

La munte, vremea se va încălzi. Cerul va fi mai mult noros; vor fi precipitaţii mixte în Carpaţii Occidentali şi nordul Carpaţilor Orientali unde, pe arii restrânse cantităţile de apă vor depăşi 15 l/mp, şi local, mai ales spre sfârşitul intervalului, în restul zonei. Vântul va prezenta unele intensificări pe creste.

OTV atenţionat pentru emisiune în care Becali a numit-o "pitică" pe Oana Niculescu Mizil

Postul OTV a primit o scrisoare de atenţionare de la Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) pentru emisiunea de promovare electorală "Dan Diaconescu Direct
" din 20 noiembrie, în care George Becali a numit-o "pitică" şi "piticanie" pe Oana Niculescu Mizil, informează MEDIAFAX.

La emisiunea de promovare electorală "Dan Diaconescu Direct", din 20 noiembrie, în intervalul orar 21.08 - 22.47, au participat candidaţii PNG-CD la alegerile parlamentare: George Becali, Mariana Ceanu, Cătălin Smărăndescu, Ioan Dichiseanu.

Potrivit CNA, în mai multe rânduri, George Becali a făcut referire la candidatul PSD-PC la Camera
Deputaţilor, Oana Niculescu Mizil, spunându-i "asta mică", "pitică" şi "piticanie". Moderatorul postului, într-o singură intervenţie, i-a cerut invitatului să nu o mai facă "pitică" pe Oana Niculescu Mizil, potrivit Direcţiei Monitorizare a Consiliului.

În aceste condiţii, membrii CNA au decis să transmită o scrisoare de atenţionare OTV, în baza art.

12, alin 1, litera a din Decizia nr. 792 din 2008 privind campania
electorală în audiovizual.

Peste 300 de salariaţi de la Arpechim Piteşti au refuzat să intre la lucru

Peste 300 de salariaţi de la secţia Petrochimie a combinatului Arpechim Piteşti au refuzat, astăzi, să intre la lucru, solicitând o întâlnire cu directorul general al societăţii, Schwarz Gunther, şi negocierea unui nou contract colectiv de muncă, după ce activitatea secţiei lor va fi externalizată.

Acţiunea de protest a fost determinată de decizia administraţiei de a transfera muncitorii de la Petrochimie la SC Petrochemicals Argeş SRL, care va prelua activitatea secţiei unde aceştia lucrează. Noua societate va prelua şi Contractul Colectiv de Muncă al Petrom, care însă expiră la 22 februarie 2009, iar muncitorii se tem că nu le vor fi prelungite contractele sau va recurge la disponibilizări.

În secţia Petrochimie de la Arpechim lucrează aproximativ 600 de persoane, care au fost înştiinţate săptămâna trecută că vor fi transferate începând cu 15 decembrie la SC Petrochemicals Argeş SRL. Informarea a fost dată
şefilor de secţii împreună cu un tabel. Fiecare angajat trebuia să semneze în tabelul respectiv, însă majoritatea muncitorilor au refuzat să semneze. Salariaţii spun că lipsesc paragrafe care ar trebui cuprinse conform Codului Muncii şi, în plus
, nu a fost trimis cu acordul sindicatului Unirea, care îi reprezintă în relaţia cu patronatul. Cei 600 de salariaţi susţin că sunt de acord cu externalizarea secţiei, dar vor ca transferul lor să cuprindă un nou contract colectiv de muncă în care să se specifice clar în ce condiţii pleacă.

Un prezentator de televiziune este mancat de viu de un gandac, dupa ce s-a intors din Peru cu o boala rara

en Fogle, un prezentator de televiziune, in varsta de 35 de ani, se lupta cu o boala rara dupa ce a fost infectat cu un parazit din specia Leishmania. El a fost intepat de un flebotom, specie de tantar care traieste in regiunile mediteraneene sau tropicale, in timp ce filma in jungla peruviana. Singurul tratament pentru leishmanioza este introducerea zilnica a unui compus metalic in sangele pacientului, iar efectele secundare ale procedeului se aseamana cu cele ale chemoterapiei, relateaza "Daily Mail".
Fogle a fost suprins duminica de fotografi in timp ce se indrepta spre spital. Potrivit unui martor, "el mergea atat de incet, incat se vedea ca fiecare pas ii provoaca durere". Parazitul i-a facut pe brat o rana uriasa. Boala prezentatorului britanic este extrem de periculoasa si, daca nu ar fi fost depistata la timp, infectia s-ar fi putut raspandi in tot corpul, ducand la moartea sa. Din nefericire, tratamentul pentru aceasta boala are efecte secundare cumplite. "Ben sufera cu adevarat. Sistemul sau imunitar a fost distrus. El vomita mult - mai ales noaptea. Il dor oasele si incheieturile si muschii i se contracta", a declarat pentru "Daily Mail" un prieten al lui Fogle. "Nu si-a luat in viata
lui o zi libera, dar in prezent nu poate lucra. El este in mod normal un tip foarte activ", a adaugat prietenul prezentatorului, amintind ca, inainte, Fogle obisnuia sa participle la maraton, iar acum abia daca mai poate merge pe strada. "Ben este foarte ingrijorat. A lesinat de doua ori pentru ca organismul
sau nu mai poate face fata. Ultima saptamana de tratament este cea mai rea, pentru ca in aceasta perioada toxicitatea din organismul sau atinge cel mai inalt nivel. Este un tratament cu adevarat arhaic", a mai spus prietenul lui Fogle. Prezentatorul mai trebuie sa faca fata unei saptamani de tratament. Dupa aceea, doctorii vor decide daca va avea nevoie si de o a doua runda de tratament, ce ar putea dura
pana la opt saptamani. Luna viitoare, Fogle ar trebui sa plece la Polul Nord pentru a participa la o cursa, alaturi de colegul sau de echipa, James Cracknell, insa decizia le va apartine in final doctorilor.

Minus 25 grade la Intorsura Buzaului

Cele mai scazute temperaturi din acest sezon au fost inregistrate, luni dimineatã, in mai multe localitati din judetul Covasna, la Intorsura Buzaului fiind masurate minus 25 de grade Celsius.

La Intorsura Buzaului, termometrele au indicat, luni dimineata, minus 25 de grade Celsius. In zona nu a mai nins in ultimele 24 de ore, stratul de zapada fiind de circa 25 centimetri, anunta Mediafax.

Cea mai scazuta temperatura inregistrata vreodata la Intorsura Buzaului a fost in februarie 2005, cand in zona erau minus 36 grade Celsius.

Nici alte zone ale judetului Covasna nu au scapat de ger, luni dimineata la Sfantu Gheorghe fiind minus 12 grade Celsius, iar in orasul Baraolt minus 13 grade Celsius.

Temperaturi scazute au fost inregistrate si la Comandau, minus 19 grade Celsius, iar stratul de zapada depaseste in zona 40 de centimetri.

Mutatii periculoase ale virusului gripal din acest an

ulpina australiana H3N2/A/Brisbane/10/07 a virusului gripei, recent izolata la primii italieni cuprinsi de febra, se afla deja in vizorul specialistilor in boli
infectioase. Ea continua sa fie analizata la microscop inca din luna februarie a acestui an si a fost inclusa in triada virusurilor ucise si inactivate care alcatuiesc vaccinul din anul acesta. Se spera astfel intr-o atenuare a efectului gripei australiene, tinand seama de faptul ca mutatiile virusului fata de anul trecut au fost importante, si ca sistemul nostru imunitar risca sa fie
destul de nepregatit, noteaza La Repubblica.

Vaccinul este indicat drept bariera cea mai eficace pentru dezmintirea previziunilor putin optimiste din iarna anului 2008-2009: se asteapta ca in Italia numarul celor afectati de gripa sa atinga 5 milioane (anul trecut numarul acestora a fost de 2 milioane). Dar inceputul campaniei de vaccinari - campanie
care va continua pana la sfarsitul anului - a fost foarte modest, insuficient, probabil si din cauza faptului ca frica de gripa aviara a mai trecut precum si datorita ultimelor ierni destul de blande si sarace in virusuri.

In pofida mutatiilor continue de care este capabil virusul gripei, expertii Organizatiei Mondiale a Sanatatii au gresit tinta numai de patru ori in ultimii 20 de ani, ultima in iarna lui 2007-2008 cand clima calda a usurat oricum problemele. Si aceasta datorita faptului ca in fiola care in perioada octombrie-noiembrie soseste cu punctualitate in farmacii nu se gaseste numai amestecul de virusuri inactivate capabile sa protejeze organismul
contra gripei; exista si necunoscuta reprezentata de un virus care vara dispare fara ca nimeni sa stie unde se va ascunde, pentru ca apoi sa apara din nou
odata cu frigul intr-o forma diferita fata de trecut, si de fiecare data intr-o alta zona a globului. Si apoi exista si thrillerul unei actiuni de urmarire a tulpinei mutate pe care cercetatorii o incep in februarie in emisfera nordica, cu cele 122 de laboratoare ale OMS care confrunta mii de exemplare izolate in toata lumea. De aici, in plina iarna, se porneste pentru identificarea virusului care va lovi in anotimpul urmator.

Pentru a produce cele 250 de milioane de doze de vaccin pe care le consuma in fiecare an populatia lumii sunt necesare luni de munca din partea intreprinderilor farmaceutice. "Incercam sa punem la punct modele matematice de toate tipurile si studii in randul populatiei pentru a intelege cu anticipatie care vor fi itinerariile si mutatiile virusului gripei. Dar deocamdata nu s-a obtinut prea mult. Suntem constransi mereu sa urmarim, sa fim in alerta", a explicat Fabrizio Pregliasco, virusolog la Universitatea din Milano, citat de Agerpres.

Se pare ca anul acesta sarcina este deosebit de dificila. Intr-adevar, mutatiile virusului par sa fi inclus ceva in plus
; iar cercetatorii, fata de anul trecut, au fost pusi in situatia de a schimba toate cele trei tulpini ale virusului care sunt continute in vaccin. "Tocmai din acest motiv, epidemia care ne asteapta va fi puternica", mai afirma Pregliasco. "In fata unui virus foarte mutat, sistemul nostru imunitar nu mai este in stare sa reactioneze. Pronosticam o crestere a numarului persoanelor afectate, dar aceasta nu inseamna ca simptomele vor fi in medie mai grave".

Promisiunea obtinerii unui vaccin unic, capabil sa loveasca fara deosebire toate tulpinile gripei, ramane inca un vis. "Vaccinul exista - explica Pregliasco - dar este prea putin eficient, fiindca utilizeaza drept sem

Romania va avea prima scoala de turism balnear, la Cluj-Napoca

ima scoala de turism balnear din Romania va fi infiintata la Cluj-Napoca, in parteneriat cu Universitatea Babes-Bolyai, a declarat secretarul de stat din Ministerul Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Comertului, Turismului si Profesiilor Liberale (MIMMCTPL), Lucia Nora Morariu. Proiectul va fi coordonat de catre reprezentantii Institutului National de Cercetare si Dezvoltare in Turism, aflat in subordinea MIMMCTPL. Potrivit oficialului guvernamental, in cea de-a cincea Comisie mixta romano-maghiara de turism, care s-a desfasurat, recent, la Gyula, Ungaria, s-a discutat concret despre un parteneriat in acest domeniu, iar in acest sens, un reprezentant al Facultatii de Bussines a Universitatii Babes-Bolyai a luat direct legatura cu catedra de profil de la Universitatea din Gyula.
"Scoala de turism balnear va fi profitabila si ca afacere pentru oras. Municipiul Cluj-Napoca este un prestigios centru universitar, prin urmare dispune de cadre didactice care pot prelua noul profil de educatie. Apoi, orasul este aproape de Austria si de Ungaria, tari care au expertiza in acest domeniu si care sunt partenere ale Romaniei in programe de turism balnear", a precizat Lucia Nora Morariu, citata de Agerpres.
De foarte mult timp, investitorii in centre spa, wellness, baze de tratament sau facilitati pentru intretinerea starii de sanatate
doresc un personal calificat numai pentru aceasta forma de servicii
, a explicat Lucia Morariu, precizand ca este nevoie atat de medici balneologi specialisti, cat si de maseuri, cosmeticiene, receptioneri si cameriste care sa cunoasca specificul omului care vine la tratament. In fapt, intreg personalul unei unitati cu acest profil trebuie sa functioneze ca o masina
de servicii de cea mai buna calitate.
Pe de alta parte, statiunile Baile Turda, Cojocna si Someseni din judetul Cluj trebuie sa fie aduse la standarde europene iar pentru refacerea infrastructurii este nevoie de bani de la bugetul de stat si de fonduri comunitare. "Toate aceste statiuni sunt aproape de Cluj-Napoca si de aeroportul international - poarta aeriana prin care vor veni, in primul rand, turistii romani", a subliniat secretarul de stat.
"Cine investeste in turism nu greseste niciodata"
"Am in vedere faptul ca pensionarii pot deveni una dintre categoriile beneficiare, prin biletele care se acorda prin Casa de Pensii. Apoi, odata adoptat proiectul de lege privind acordarea tichetelor de vacanta, se va da posibilitatea angajatilor sa-si petreaca vacanta in combinatie cu un tratament balnear, pe cheltuiala angajatorului, care va fi stimulat pentru acest lucru prin scutirea de la plata impozitului pentru sumele respective. Clujul, avand accesibilitatea asigurata prin aeroport si in conditiile unor amenajari deosebite ale statiunilor mentionate, ce dispun de factori terapeutici importanti, poate atrage si foarte multi turisti straini", a mai spus Morariu. Oficialul guvernamental considera ca o astfel de investitie va fi rentabila atat la nivel judetean, cat si pentru municipiul Cluj-Napoca.
"Cine investeste in turism nu greseste niciodata", sustine Lucia Nora Morariu, adaugand ca industria turismului "nu cade de azi pe maine, pentru ca bursa deschide sau inchide in scadere". In opinia sa, turismul este strans legat de ceea ce produce fizic intreprinzatorul din domeniu, la locul de destinatie. "Este, fara indoiala, industria viitorului", apreciaza secretarul de stat. Lucia Nora Morariu este de parere ca turismul Romaniei nu se va reimpune pe harta europeana prin litoralul de la Marea Neagra, pentru ca Turcia concureaza in acest moment serios pe acest segment, prin cei 8.000 de kilometri amenajati la mare si, de asemenea, Bulgaria, prin amenajarile masive, realizate cu suport financiar
german. "Master planul pentru dezvoltarea turismului national pune accentul pe dezvoltarea turismului cultural, care, la randul sau, are nevoie de drumuri si de infrastructura specifica", a mai spus secretarul de stat.

Predoiu vrea ca victimele erorilor judiciare sa fie despagubite de magistrati, nu de stat

Ministerul Justitiei propune modificarea Statutului magistratului in sensul ca victimele erorilor judiciare din procesele civile sa poata fi despagubite abia dupa condamnarea penala a judecatorilor care le-au comis, scrie presa centrala.

Catalin Predoiu a trimis Consiliului Superior al Magistraturii un proiect de modificare a Legii nr. 303/2004 (Statutul judecatorilor si procurorilor) care sa reglementeze "actiunea in regres", adica modul in care statul roman poate recupera daunele
la care este obligat dupa ce a fost condamnat de CEDO.

In cazul proceselor civile in care statul roman a fost condamnat la daune, proiectul legislativ introduce un filtru suplimentar care va tergiversa acordarea respectivelor despagubiri. Astfel, textul propus de predoiu prevede ca "dreptul persoanei vatamate la repararea prejudiciilor materiale cauzate prin erorile judiciare savarsite in alte procese decat cele penale se poate exercita numai in cazul in care s-a stabilit raspunderea penala a judecatorului sau a procurorului pentru o infractiune savarsita in cursul judecarii procesului".

In cazul erorii penale, statul roman plateste intai daunele stabilite de CEDO si abia pe urma incearca recuperarea sumei respective de la magistratul care a comis eroarea, fara a mai astepta o eventuala condamnare a acestuia.

Jurisprudenta CEDO prevede obligatia statului condamnat la achitarea daunelor in termen de trei luni de la pronuntarea sentintei. Depasirea acestui termen impune penalitati.

Directia Legislatie a CSM a propus deja, pe 11 noiembrie 2008, avizarea negativa a proiectului inaintat de Predoiu.

Proiectul lui Predoiu prevede si o extindere a termenului de prescriptie a sanctionarii disciplinare a magistratilor, de la un an la cinci ani de la comiterea erorii judiciare. CSM a remarcat ca in acest caz ar fi depasita limita maxima, de trei ani, a prescriptiei diciplinare, limita egala cu cea minima in cazul celei penale.

Stugurii din supermarketurile din Europa contin un nivel ridicat de pesticide

O analiza a strugurilor de masa cumparati de la 18 mari lanturi de magazine alimentare
din Europa a condus la descoperirea unor pesticide ilegale, neautorizate si nesigure, au anuntat luni, reprezentantii organizatiei de mediu Pesticide Action Network (PAN) Europe.
"Studiul celor 124 de probe de struguri cumparate de la o serie de mari supermarketuri din Germania, Franta, Olanda, Italia si Ungaria a identificat 64 de pesticide diferite, multe dintre ele avand legatura cu cancerul
, infertilitatea si mutatii ADN", sustine coordonatorul PAN Europe, Elliot Cannell.
Potrivit Agerpres, 99% dintre strugurii studiati contineau pesticide. In medie, la fiecare proba de struguri, au fost descoperite sapte pesticide. O treime din struguri au fost clasificati drept nerecomandati pentru consumatori din cauza nivelului critic de contaminare cu pesticide.
"Consumatorii au dreptul la alimente fara pesticide. Pe termen imediat supermarketurile ar trebui sa elimine cele mai periculoase pesticide utilizate in productia alimentelor si sa evite produsele alimentare cu pesticide multiple. In plus
, distribuitorii ar trebui sa isi asume un obiectiv pe termen lung de a elimina toate pesticidele din fructe si legume in mai putin de 10 ani prin introducerea unor politici mai stricte si mai transparente in materie de pesticide", a declarat Elliot Cannell.
Rezultatele acestui studiu au fost publicate cu o zi inainte ca un grup de experti sa se reuneasca la Paris pentru o serie de discutii la nivel inalt cu presedintia franceza a Uniunii Europene cu privire la planurile pentru o legislatie europeana mai aspra in materie de pesticide.

Fratilor Camataru li s-a inasprit regimul de detentie

Fratii Sile si Nutu Camataru, suspectati ca ar avea legatura cu revolta detinutilor de la Jilava de sambata seara, au fost trecuti de la regimul de detentie semideschis la cel inchis, prin decizia unor comisii din penitenciarele unde cei doi au fost transferati pe 23 noiembrie, afirma surse judiciare.

Ion si Vasile Balint, cunoscuti sub numele de Nutu si Sile Camataru, au fost transferati, sambata noaptea, din penitenciarele Jilava si Rahova in centre de detentie din Slobozia, respectiv Craiova, potrivit unor surse judiciare.
Daca ancheta aflata in curs de desfasurare va arata legatura Camatarilor cu revolta detinutilor, sansele acestora in fata comisiilor de eliberare conditionata se vor diminua, potrivit surselor citate. Nutu Camataru este programat sa se prezinte in data de 18 decembrie in fata comisiei de disciplina.

Decizia de inasprire a regimului de detentie a fost luata, luni, de comisiile de schimbare
a regimului de executare a pedepselor din cele doua penitenciare din tara. etinutii din mai multe celule ale Penitenciarului Jilava au protestat, sambata seara, timp de o ora si jumatate, deoarece nu mai au voie sa primeasca tigari de la rude sau prieteni, dupa ce s-au descoperit substante stupefiante ascunse in tigari, a declarat seful ANP, Ioan Bala, pentru NewsIn.

Detinutii au protestat verbal si au rupt cateva cearsafuri, pe care le-au aruncat in curtea interioara a penitenciarului, dar nu au devenit violenti, a mai declarat Ioan Bala.

"Adevarata lor motivatie este ca am redus foarte mult posibilitatea introducerii drogurilor in penitenciare", a precizat seful Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP), adaugand ca detinutii au posibilitatea, in continuare, sa-si achizitioneze tigari, dar de la magazinele aflate in incinta penitenciarului.

Detinutii protestatari stau in celule vecine cu cea in care se afla Nutu Camataru, a mai spus seful ANP, cu precizarea ca acesta nu s-a manifestat, insa nu este exclus sa fi fost implicat in organizarea protestului."Ancheta pentru aflarea instigatorilor este in curs de desfasurare, urmand sa se aplice si sanctiuni", a declarat Ioan Bala.
Revolta a luat sfarsit dupa ce reprezentanti ai ANP au discutat cu detinutii.


Incepand cu luna noiembrie, a intrat in vigoare un ordin al ministrului justitiei privind durata si periodicitatea vizitelor, greutatea si numarul pachetelor, precum si categoriile de bunuri ce pot fi primite, pastrate si folosite de persoanele aflate in executarea pedepselor privative de libertate, au anuntat reprezentantii ANP. Aplicarea acestui ordin a fost impusa de alinierea la normele europene, care interzic cu desavarsire primirea oricarui fel de pachet prin sectorul vizite, dar si pentru a contracara introducerea de obiecte interzise in penitenciare.

Românii au început să-şi ceară înapoi banii cheltuiţi în spitale

Deşi, teoretic, toţi bolnavii ar trebui să beneficieze de tratament şi investigaţii gratuite în spitalele publice, de cele mai multe ori, persoanele spitalizate se văd nevoite să-şi cumpere singure medicamente
, să-şi plătească analizele şi să mai împartă câteva "atenţii" destul de costisitoare medicilor
şi asistentelor. Însă o lege recentă le dă drepul românilor să ceară spitalelor banii pe care i-au cheltuit pe perioada spitalizării. Excepţie face şpaga.
Cu legea de partea lor, românii au început deja să le solicite spitalelor să le returneze banii pe care i-au cheltuit în unitatea sanitară. O primă solicitare de decontare a sumei cheltuite pe medicamentele care ar fi trebuit asigurate de stat s-a înregistrat la spitalul "Sfântul Ioan" din Capitală. Rămâne însă de văzut dacă acest prim
demers va fi încununat de succes, cunoscut fiind faptul că spitalele româneşti se confruntă cu o lipsă acută de fonduri. Cert este faptul că românii plătesc înzecit pentru sănătatea lor şi, paradoxal, suntem printre cei mai bolnavi oameni din Europa, iar sistemul sanitar românesc se situează printre ultimele în topul performanţei.

Pacienul plăteşte de două ori medicamentele sau analizele

Medicamentele sunt, iniţial, plătite de către Casa de Asigurări de Sănătate către spital, tariful înregistrat de contabilitatea unităţii sanitare pentru tratamentul aplicat unui bolnav conţinând inclusiv medicamentele lipsă ori investigaţiile medicale neefectuate din lipsa aparaturii. Acest tarif este suportat din bugetul asigurărilor sociale, la care bolnavul contribuie lunar. A doua oară, medicamentele şi analizele sunt plătite de către acelaşi bolnav întreprinzătorului privat, trimis fiind de medic pe motiv că nu se găsesc în spital.

joi, 9 iulie 2009

Politica "cu spatele la continent"

Decembrie 1651. Consiliul Companiei olandeze a Indiilor Orientale se reuneste pentru a lua decizia istorica de a-l trimite pe Jan Van Riebeeck sa cultive salate intr-un colt pierdut al Africii, mai precis in punctul cel mai sudic. Acolo unde navele aveau sa se opreasca pentru a-si reimprospata proviziile de alimente, esentiale in combaterea scorbutului, cel mai teribil flagel care lovea echipajele. Cei 17 "Heren" din consiliul companiei
puneau astfel, fara sa stie si fara sa vrea, temeliile unei noi tari, Africa de Sud, o noua entitate a carei poveste avea sa fie insotita de peste trei secole de tragedii cumplite.

FArA sA vrea? Da, pentru ca cei 17 i-au dat lui Van Riebeeck un mandat fara precedent in istorie: sa construiasca plantatii, dar "cu spatele la continent", interzicandu-i formal orice contact cu bastinasii. Lucru care s-a dovedit evident imposibil in timp, dar a ramas in constiinta generatiilor succesive de colonisti si a dus, mai tarziu, la infernul apartheidului si mobilizarea ideologica a fondatorilor sai alaturi de Germania lui Hitler.
Mi-am adus aminte de acest episod vazand acum reactiile de profunda nedumerire pe care le-a starnit in lumea analistilor politici de la Bruxelles recenta alianta dintre PD-L si PRM. Nu mai inteleg, din nou, nimic din ceea ce se petrece pe scena politica din Romania. Nu inteleg cum, dupa atatia ani, nu reusim sa ajungem la o stabilitate minima a vietii noastre politice care sa se bazeze pe doctrine si nu pe jocuri de conjunctura. Nu inteleg daca, in lumina acestui exemplu, exista o reala deosebire intre ideologia partidelor si jocurile de aliante care ar decurge firesc din asta. Nu inteleg daca, in definitiv, denumirea partidelor acopera cu adevarat o orientare stabila sau, dimpotriva, ele se pot schimba rapid, trecand de la o extrema la alta, ceea ce anuleaza nu numai apartenenta lor la un grup politic european, dar si, fapt cu mult mai grav, introduce haos la nivelul electoratului. Obligandu-l sa nu mai aleaga in functie de declaratii sau programe politice.
Nu Stiu dacA Traian Basescu stia de miscarea pe care avea s-o faca PD-L, dar el insusi fusese martorul celeilalte schimbari la fata, cand ceea ce era atunci PD-ul membru al Internationalei Socialiste s-a transformat brusc, literalmente peste noapte, intr-unul crestin-democrat pur si dur, membru acum in PPE, alaturi de taranisti si UDMR. Ceea ce s-a intamplat acum repune cartile pe plan european intr-o pozitie cu totul noua care, cel putin dintr-un punct de vedere, ne poate aseza "cu spatele la continent". N-ar fi prima data, dar interesant este ca, acum, din Romania, vine semnalul unei reuniri intre o forma-tiune a PPE si alta, PRM-ul, partidul cunoscut ca fiind cel care a permis nasterea in Parlamentul European a grupului denumit "Identitate, Traditie, Suveranitate" (ITS), cel impotriva caruia s-au aliat instantaneu toate celelalte grupuri politice. Daca memoria mea e buna, cei din PPE au aderat cu entuziasm si in bloc la semnalul crearii unui "cordon sanitar" care sa-i izoleze pe cei de la ITS, caracterizati cu cele mai dure si jignitoare epitete. Chiar din momentul formarii grupului se auzise ca durata sa de viata
nu avea sa depaseasca, in cel mai rau caz, o legislatura, iar izolarea sa devenise absolut evidenta, niciunul dintre membrii sai nefiind ales in vreo functie de conducere.
Nu cred ca la baza semnalului venit din Romania sta o motivatie ideolo-gica sau o schimbare de pozitie a vreunuia dintre cele doua partide. Tocmai de aceea, de unde decizia asta de a trimite un mesaj care sa puna iarasi sub semnul intrebarii sau al deriziunii intrega constructie politica din Romania? Oricum, rezultatul este ca PD-L a cautionat PRM si pe liderul sau. Iar organismele societatii civile, atat de vocale cand liderul PRM il ataca in plenul Parlamentului Romaniei pe Traian Basescu si injuria pe toate tonurile PD-L, acum tac pierdute in ceata unei veritabile intoarceri cu spatele la ce inseamna normalitatea jocului politic european.

Jaful ca atribut al suveranitatii

La 1 ianuarie 2007, in momentul aderarii, starea Justitiei din Romania era departe de a satisface standardele europene in materie de independenta, iar combaterea coruptiei la nivel inalt reprezenta doar o promisiune. Pentru a sprijini Bucurestiul sa recupereze decalajele, Bruxelles-ul a elaborat un asa-numit "mecanism de cooperare si verificare" ce includea patru "obiective specifice" (benchmark): reforma sistemului judiciar, instituirea unei agentii de integritate, combaterea coruptiei la nivel inalt si combaterea coruptiei in administratia locala. Comisia Europeana se angaja sa monitorizeze progresele realizate si sa elaboreze rapoarte periodice, sa recomande sprijin financiar
sau eventuale sanctiuni mergand de la suspendarea fondurilor europene pana la activarea clauzei de salvgardare, care presupune ca deciziile instantelor din Romania nu ar mai fi recunoscute in UE.
In raportul publicat pe 23 iulie, la capitolul care priveste obiectivul al treilea, Comisia apreciaza ca Parlamentul Romaniei nu pare sa fie "suficient de constient" de problema coruptiei la nivel inalt. Dupa ce aminteste decizia Curtii Constitutionale in cazul Nastase (prin care li
s-au acordat fostilor ministri privilegiile celor aflati in functie), faptul ca aceeasi Curte a hotarat ca cercetarea ministrilor parlamentari sa fie avizata si de Parlament sau ca Guvernul le-a interzis, prin ordonanta de urgenta, autoritatilor fiscale sa elaboreze rapoarte tehnice la cererea procurorilor, Comisia conchide ca, de fiecare data, sentintele Curtii Constitutionale ori amendamentele legislative nu au facut decat sa restrictioneze actiunile Departamentului National Anticoruptie sau sa mareasca numarul de conditii ce trebuie satisfacute inainte de inceperea urmaririi penale.

Toate aceste amendamente impiedica anchetarea cazurilor de coruptie la nivel inalt si obstructioneaza calea spre atingerea obiectivului. In consecinta, Comisia subliniaza nevoia de continuitate institutionala: "In special procedurile de numire si revocare in functiile de rang inalt relevante trebuie mentinute. Performantele solide ale DNA in anchetarea unor cazuri de coruptie proeminente nu trebuie impiedicate daca se doreste continuarea progreselor spre atingerea obiectivului" trei.
Cu alte cuvinte, Comisia a constatat ca in ultimul an Parlamentul, Guvernul, Curtea Constitutionala si Inalta Curte de Casatie nu au facut altceva decat sa introduca reglementari si sa ia decizii care complica procedurile si ingreuneaza pana la blocaj lupta anticoruptie si a cerut autoritatilor de la Bucuresti sa nu modifice procedurile de numire si revocare a procurorilor-sefi ai DNA si DIICOT. Or, exact acest lucru l-a facut Comisia juridica a Senatului saptamana trecuta, cand a decis ca procurorii-sefi sa fie numiti de Consiliul Superior al Magistraturii.

Era absolut firesc, asadar, ca purtatorul de cuvant al Comisiei sa atraga atentia celor de la Bucuresti ca nu isi respecta angajamentele. Nici vorba, asadar, de "obraznicie" sau de "opinie personala". Atat Sergiu Andon, cat si Norica Nicolai stiau perfect ce au facut si care va fi reactia Bruxelles-ului.
Pana aici, nimic nou. Nu mai este de mult un secret ca Parlamentul Romaniei s-a transformat intr-una dintre cele mai eficiente arme de aparare a coruptiei la nivel inalt, in dispret fata de interesul national. Noutatea este alta: excedat de criticile Comisiei Europene, presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a vorbit despre "amestec in treburile interne ale Parlamentului", iar aceeasi Nicolai a amintit ca "Romania este tara suverana". Mai mult, Vacaroiu vrea sa convoace o sedinta a Camerelor reunite pentru a dezbate "ingerintele".
A aduce in discutie "suveranitatea nationala" schimba esential regulile jocului, pentru ca suveranitatea este un cuvant care da fiori la Bruxelles dupa esecurile repetate de reformare a institutiilor comunitare. Practic, Parlamentul Romaniei semnaleaza UE ca este dispus sa mearga chiar pana la o confruntare directa. "Suveranitatea" si "neamestecul in treburile interne" fac parte din terminologia razboiului rece, iar prin amenintarile de saptamana trecuta Legislativul Romaniei anunta ca este gata de razboi. Vom deveni in acest fel prima tara din UE care va fi facut din jaf si coruptie un atribut al suveranitatii nationale, dar, pe de alta parte, cum altfel s-ar fi putut incheia o tranzitie frauduloasa decat cu institutionalizarea fraudei?

Magistraţii, pericol social

Un inconştient a fost prins de poliţie şofând fără a avea permis de conducere. Şi acest lucru nu s-a întâmplat doar o dată
, ci de patru ori, individul în cauză fiind cunoscut ca un cal breaz de agenţii rutieri. Deşi astfel a pus în pericol viaţa şi sănătatea altor persoane, omul nu a păţit nimic pentru că procurorii – uitând că, potri­vit legii, această faptă este infracţiune – au considerat că nu prezintă pericol social şi i-au dat o banală amendă administrativă. Ca el, pe drumurile publice, mai sunt, probabil, alte mii de iresponsabili, care circulă nestingheriţi şi nederanjaţi de autorităţile judiciare.
În week-end, un individ din Bucureşti şi-a luat arma de vânătoare, a coborât în faţa blocului şi a tras în doi tineri care i-au zgâriat maşina. Bărbatul este, de asemenea, cercetat în libertate de către procurori pentru că nu prezintă pericol social. Doi spărgători de meserie au intrat în casă, noaptea, peste două femei, pe care le-au legat fedeleş, după care au îndesat în saci tot ce au putut. Ei au fost prinşi de poliţie dar judecătorii i-au lăsat liberi pentru că nu prezentau...pericol social.
În România, pe motiv de lipsa pericolului social, avem liberi mii de infractori de mai toate categoriile: violatori, tâlhari, criminali.
Ei sunt puşi în libertate de către judecători sau chiar de către procurori, care nu solicită mandate de arestare. Situaţia este mai mult decât aberantă, căci pericolul social – mai ales în cazul infracţiunilor săvârşite cu violenţă sau care pun în pericol viaţa sau bunurile unei persoane - este evident şi definit clar în Codul penal. Astfel, se consideră că prezintă pericol social orice acţiune sau inacţiune prin care se aduce atingere anumitor valori, cum ar fi: persoana, drepturile şi libertăţile acesteia, proprietatea. Mai mult, pentru a se stabili în concret gradul pericolului social, legea pune la dispoziţia magistraţilor şi elementele pe care trebuie să le aibă în vedere, respectiv: modul şi mijloacele de săvârşire a faptei, scopul urmărit, împrejurările în care a fost comisă fapta, urmarea produsă sau care s-ar fi putut produce, persoana şi conduita făptuitorului.
Pentru unii magistraţi însă, chestiunea pericolului social este ceva derizoriu, atâta vreme cât permit lăsarea în libertate a criminalilor, violatorilor, interlopilor, tâlharilor, vitezomanilor etc. Practic, aceşti magistraţi sunt un adevărat pericol social pentru că ei ne expun – fie pentru că sunt incompetenţi, fie pentru că sunt corupţi – agresiunilor de orice fel. Sunt numeroase cazurile de infractori puşi în libertate, care a doua zi au dat iar în cap unei persoane. Într-o asemenea situaţie, magistratul în cauză este practic instigatorul sau complicele infractorului căruia i-a dat drumul în stradă. Deci, respectivul magistrat reprezintă chiar el un pericol social.

Emil Boc: Alianţa de guvernare PSD - PNL aruncă în aer factura la întreţinere

anţa de guvernare PSD - PNL aruncă în aer factura la întreţinere", este de părere Emil Boc, liderul democrat-liberalilor.

"Vom avea tot mai multe familii în stradă că nu-şi pot achita facutura la energia
termică. Oamenii vor ajuge să nu-şi poată achita factura la întreţinere şi vor fi nevoiţi să-şi vândă apartamentele", crede Emil Boc.

Acesta i-a acuzat pe reprezentanţii PNL şi PSD că nu sunt interesaţi de viaţa de zi cu zi a românilor din moment ce nu există nicio lege normativă care să achite datoriile de până acum acumulate la energia termică.

"Guvernanţii trăiesc într-un bloc de sticlă, departe de problemele românilor", a concluzionat liderul PD-L.

Politicienii au început depunerile la Caritasul electoral

NL a strâns oficial 1 milion de euro
de la candidaţi care au dat fiecare câte 2.500 de euro pe lună
Pesediştii se joacă de-a întrajutorarea de la centru cu 50 de salarii medii brute pe candidat, iar pedeliştii vorbesc de contribuţii de 3.000-20.000 de euro

Ameninţarea cu exclu­derea de pe listele electorale pentru ne­pla­ta contribuţiei la campanie a funcţionat în cazul PNL. Conform unei decizii a Delegaţiei Permanente, fiecare dintre candidaţi trebuia să dea partidului 2.500 de euro pe lună, bani care să constituie fonduri de campanie. În urmă cu două săptămâni, şeful campaniei liberale Bogdan Olteanu trimi­tea un SMS ameninţător, în care amintea de cotizaţie şi de faptul că aceia care nu se conformează nu se vor regăsi pe liste. Deşi au existat proteste publice chiar ale unor candidaţi, cei mai mulţi dintre ei s-au conformat directivei de la centru. Conform lui Olteanu, peste 400 de aspiranţi la un fotoliu de parlamentar şi-au plătit cotizaţia.
„Cred că mai au de plătit vreo 15 candidaţi, printre care şi cei de la Prahova, unde nu s-au validat însă candidaturile”, a precizat preşedintele Camerei Deputaţilor. La o cotizaţie de 2.500 de euro, PNL se poate lăuda că a strâns peste 1 milion de euro până acum. Suma este cu siguranţă insuficientă, pentru că, după cum estimează neoficial consultanţii, campaniile electorale costă câteva milioane de euro, în funcţie de mărimea şi pretenţiile partidului. Liberalii au posibilitatea să îşi crească suma apelând la donaţii, care sunt însă şi ele limitate de lege.
Roibu (PSD) pregăteşte bani pentru „săracii” nominalizaţi
Candidaţilor PSD nu li s-a cerut cotizaţie „uninominală”, dar filialelor li se va recomanda să doneze la puşculiţa comună din Kiseleff pentru ajutorarea pesediştilor fără posibilităţi materiale. „Am făcut deja o listă cu colegi care mi-au cerut ajutoare pentru a-şi susţine campania electorală. Fiecăruia i-am recomandat să facă o solicitare în scris, urmând ca, la un viitor Birou permanent să analizăm cât şi cui dăm”, ne-a declarat trezorierul pesediştilor, Aristide Roibu. Acesta a precizat că fiecare caz va fi tratat în parte, o atenţie specială fiind acordată profesorilor-candidaţi. „Fireşte că un profesor de liceu n-are de unde să-şi plătească cheltuielile de campanie. Eu i-am sfătuit să vorbească în primul rând cu foştii lor elevi – că sigur unii au devenit oameni de afaceri – şi să ceară o sponsorizare”, a povestit Roibu. Ajutoarele de la centru nu vor putea depăşi 50 de salarii medii brute per candidat, a încheiat trezorierul PSD.
Cotaţiile candidatului PD-L au urcat la bursa zvonurilor
Nici conducerea PD-L nu a cerut deocamdată, în mod oficial, o contribuţie de campanie naţională celor care vor să candideze uninominal. Secretarul executiv al partidului, Elena Udrea, declarase, în urmă cu două săptămâni, că suma pe care fiecare candidat ar trebui s-o vireze la centru ar fi de 50 de milioane de lei
vechi. Ea a fost imediat contrazisă de Emil Boc şi de o serie de vicepreşedinţi, care au susţinut că nu s-a luat nicio decizie în acest sens, cele 50 de milioane fiind o simplă propunere a Elenei Udrea. Ieri, mai mulţi lideri ai partidului, parlamentari sau şefi de organizaţii, ne-au declarat, fără a fi citaţi, că, în partid, există doar „zvonuri” despre cât va fi plafonul de cotizaţie per candidat la alegerile din toamnă: unii, mai optimişti, vorbeau de o sumă modică de 3.000 de euro, alţii ridicau ştacheta la 20.000 de euro.
La fel ca la PSD, despre aspec­tele financiare
ale campaniei liberal-democraţii vor avea o primă discuţie serioasă de abia după ce vor avea o listă definitivă a tuturor candidaţilor.
200.000-300.000 de euro, costul
„la negru“ al unui colegiu uninominal

Votul moţiunii termo, amânat pentru lipsă de cvorum

otul pentru moţiunea pe tema energiei
termice a PD-L a fost din nou amânat din lipsă de cvorum. Camera Deputaţilor se va întruni din nou în jurul orei 12:30.

Deputaţii au reluat astăzi votul moţiunii simple iniţiate de PD-L pe tema serviciului public de termoficare. Votul a fost reprogramat după ce aseară şedinţa a fost suspendată, după trei ore de dezbateri, din cauza lipsei de cvorum.

PD-L a depus luni o moţiune simplă la Camera Deputaţilor pe tema energiei termice. Formaţiunea cere Guvernului să plătească administraţiilor locale 45 la sută din valoarea combustibilului utilizat pentru energia termică. Suma care ar trebui achitată de Executiv este de peste două mii de miliarde de lei
vechi la nivelul întregii ţări.

Votul pe moţiunea PD-L din Cameră având ca temă sistemul de termoficare a fost amânat în şedinţa de luni, după ce PSD şi PC au părăsit sala.

Rocada Iancu-Tender

atronul lui FC Timisoara a declarat ca vrea sa vandaechipa * Primul interesat s-a aratat Ovidiu Tender, vechi partener de afaceri in dosarul
penal RAFO

Marian Iancu, patronul lui FC Timisoara, a declarat in conferinta de presa de ieri ca vinde clubul. La anuntul de joia trecuta al FRF, potrivit caruia va pune in aplicare decizia FIFA de depunctare a gruparii banatene, Iancu a replicat imediat cu intentia de a iesi din fotbal, pentru a se putea lupta cu Mircea Sandu si clica sa de la federatie in procese civile. A doua zi a revenit si a spus ca merge alaturi de echipa pana in panzele albe, ca va face un soi de rezistenta eroica impotriva "dictaturii" de la "Casa Fotbalului". Ieri, Iancu a vorbit din nou despre retragere si despre cel care ar urma sa-i ia locul: Ovidiu Tender.
"Sunt doua grupuri care investesc (n.r. Balkan Petroleum, firma sa, si autoritatile locale timisorene), iar eu vorbesc in numele lor. Ne retragem investitia si ne vindem actiunile, dar vom vedea ce se intampla. Nu stiu ce se va intampla cu clubul. Suntem organizati in societate pe actiuni. Aceasta societate este capabila sa se autofinanteze si sa functioneze. Daca nu se poate finanta, e normal ca moare, dar asta nu inseamna ca se poate intampla de azi pe maine. Probabil ca, in zilele urmatoare, juristii vor cauta o solutie inteligenta, prin care aceasta societate sa faca fata mai departe", a declarat Iancu, la doar cateva zile dupa ce anuntase ca este decis sa ramana in fruntea lui Poli si sa lupte cu Federatia pentru palmares si pentru dreptate. "Nu stiu daca echipa va juca in etapa viitoare si nici in ce culori. Ne retragem pentru ca sunt mult mai puternici decat mine, joc pe terenul lor si trebuie sa ies din tinta lor si sa ma mut acolo unde suntem egali si unde justitia poate face lumina. Recunosc ca cei de la federatie sunt foarte greu de infrant, imi este si mie foarte greu", a mai spus Iancu. Acesta a adus in fata presei cativa oameni care i-au sustinut cauza in privinta palmaresului, a prezentat si niste acte din complicatul proces desfasurat de-a lungul mai multor ani cu Claudio Zambon, cel creditat de TAS si de FIFA ca fiind detinatorul istoriei, al insemnelor si al culorilor lui Poli Timisoara, concluzionand ca Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne a luat o decizie corecta, influentata insa de un act fals primit de italian de la Adalbert Kassai.
Din lac in put
Intentia lui Iancu de a continua cu orice pret
lupta cu FRF, prin sfidarea acesteia, adica folosirea in continuare a culorilor si insemnelor lui Poli Timisoara, chiar cu riscul retrogradarii si al dezafilierii, s-a lovit de refuzul categoric al Primariei Timisoara si al Consiliului Judetean Timis. Cele doua autoritati au fost convinse de Iancu acum un an sa se alature echipei, au "cotizat" cu cinci mi­lioa­ne de euro din banii publici, iar acum nu doresc ca echipa sa su­fere sanctiuni care sa o scoata din prim plan si de aceea se cau­ta un alt proprietar. "Sunt discutii, e normal ca cei de pe plan lo­cal sa-si faca probleme. E normal ca puterea locala, ca oamenii de afaceri locali sa se gandeasca la cum pot sa ajute. Pentru ca, da­ca eu nu pot sa merg mai de­parte sau voi ramane minoritar, sau vom vedea cum se va intampla, pentru ca eu trebuie sa imi continui lupta juridica, e normal ca lucrurile sa se miste acolo. Sunt multi oa­meni acolo care gandesc pozitiv si chiar puterea locala este cea ca­re initiaza discutiile pe care eu pot sa le confirm in acest moment", a spus Iancu.
Tender pe fir
Pe fir a intrat imediat un fost partener de afaceri al aces-tuia, Ovidiu Tender, un personaj cel putin la fel de controversat ca si Iancu, acesta aratandu-se interesat de cumpararea clubului. "Ca sa sprijin Timisoara sa treaca peste acest moment, mi-am aratat disponibilitatea de a prelua echipa. Am discutat in principiu cu domnul Marian Iancu, astazi urmeaza sa ma intalnesc cu autoritatile locale si voi lua o hotarare", a declarat Tender pentru editia online a cotidianului "Banateanul". Iancu nu a negat negocierile, dar nici nu le-a infirmat. "Nu stiu, deo­camdata. Vom vedea. Deocam­data, nu am calitatea de a discuta despre astfel de lucruri. Intotdeauna vorbeste cumparatorul. Important este sa gasim o solutie inteligenta, care sa asigure continuitate si din punct de vedere juridic si in plan sportiv. Atat, deocamdata!", a spus Iancu.
"N-am spus ca am dat bani"
Iancu a lasat impresia si ca in­cearca o reconciliere cu FRF. Dupa ce si-a inceput dis­cursul cu afirmatii de genul "La fede­ratie exista un grup infrac­tional care are interese dintre cele mai murdare" sau "FRF a actionat marsav", apoi insa a lasat-o mai moale, pre­tinzand ca "Suntem pregatiti sa le acceptam greseala. Noi ii asteptam sa isi ceara scuze si sa gaseasca o solutie pentru remedierea proble­mei". Mai mult, dupa ce a afir­mat raspicat la mai multe posturi tv ca i-a dat bani lui Mircea Sandu, "de mai multe ori si de ordinul zecilor de mii de euro
", pentru a beneficia de protectie, Iancu a retrac­tat! "Eu nu am spus ca am dat bani, ci ca nu am vrut sa mai fiu santajat. Nu am pro­be, este cuvantul meu im­potriva cuvantului lui Mircea Sandu. Sunt gata sa merg la detectorul de minciuni in aceasta problema", a spus Iancu.
Duetul de la Rafo, la Parchet

Relatiile de prietenie si afaceri dintre Ovidiu Tender si Marian Iancu dateaza de ceva vreme.
Primele zvonuri se refereau la faptul ca tot judetul Bacau ar fi "controlat" de vicepresedintele PSD Viorel Hrebenciuc, impreuna cu cativa apropiati, printre care Corneliu Iacubov, care, prin firma Imperial Oil, a cumparat, in 2001, pachetul majoritar de actiuni detinut de stat la Rafo Onesti. Dupa cativa ani, Iacubov a vandut actiunile catre companii apartinand grupului Tender-Iancu. Intre timp, Tender a cumparat si Carom si Uton Onesti, ambele companii de pe platforma petrochimica Onesti-Borzesti. Iancu si Tender, alaturi de alte patru persoane din conducerea Rafo-Carom, sunt acuzati in prezent, de catre procurori, ca s-au constituit intr-o grupare de criminalitate organizata, care urmarea obtinerea de fonduri frauduloase, cei doi fiind si arestati cateva luni. In­frac­tiunile au vizat pe de o parte, conform procurorilor, in­cheierea ne­legala a unor contracte de ce­siune de creanta si de ga­rantie reala mobiliara in raport cu Carom Onesti, iar, pe de al­ta parte, re­latiile comerciale nelegale derulate de VGB Impex Bucuresti, in ra­­port cu Rafo Onesti. Exista un triunghi financiar
- comercial in care sunt angrenate societati co­merciale pe care cei doi le controleaza direct sau indirect si care se afla intr-o stransa in­ter­dependenta: SC Tender SA Ti­mi­soara, SC VGB Impex SRL si Balkan Petroleum Ltd (BkP). (F.B.)
Zambon asteapta suporterii
Omul de afaceri Claudio Zam­bon a anuntat ieri ca este dis­pus sa negocieze vanzarea drepturilor asupra palmare­sului lui Poli Timisoara doar cu suporterii banateni sau cu autoritatile locale.
"Singurii care pot veni la o discutie pentru palmaresul lui Poli sunt autoritatile locale din Timisoara, mi se pare normal ca acolo sa ajunga el. Daca suporterii vor strange bani, le dau palmaresul. Cu domnul Iancu nu vreau sa mai discut. Eu nu am semnat nici o hartie aratata de Marian Iancu. Este un fals grosolan", a spus Zambon la Telesport. Tot ieri, Dumitru Dragomir, seful LPF, a sustinut ca a reusit sa ii aduca la aceeasi masa pe Iancu si Zambon, care batusera palma pentru 300.000 de euro, dar ca totul a cazut din cauza FRF, care nu a trimis la FIFA noile tricouri ale lui FC Timisoara, iar acest fapt a atras sanctiunile impuse de forul mondial impotriva clubului banatean. (B.G.)
Miting pasnic la Timisoara
Aproape zece mii de oameni au manifestat duminica seara, de aceasta data pasnic, impotriva deciziei de depunctare a echipei.
Initial, in Piata Operei au venit in jur de patru mii de fani ai lui Poli, dar numarul acestora s-a ingrosat vertiginos, pentru ca toti trecatorii s-au aliat rapid scandarilor impotriva sefilor FRF. Liderii galeriei au luat cuvantul din balconul Operei, solicitand public demisia lui Mircea Sandu si luand vina depunctarii Timisoarei asupra lor, pentru ca ei sunt cei care refuza sa renunte la culorile alb-violet, asa cum a impus FIFA. Manifestatia, autorizata de Primarie, s-a incheiat fara incidente, in jurul orei 21, spre usurarea fortelor de ordine, care au avut mult de furca cu fanii lui Poli joi seara, la manifestatia spontana care s-a lasat cu blocarea temporara a drumului national Timisoara-Lugoj.

Mona Muscă, cercetată pentru fals şi uz de fals

Fosta deputată este cercetată penal de procurori într-un dosar
în care este acuzată de fals şi uz de fals. Aceasta a susţinut într-o declaraţie la intrarea în Parlament că nu a colaborat cu Securitatea, fapt infirmat de CNSAS

Procurorii Parchetului
de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au solicitat Camerei Deputaţilor să comunice data exactă în care a încetat calitatea de deputat a Monei Muscă, în vederea soluţionării dosarului 745/2007. Cererea confirmă faptul că fosta liberală este cercetată penal de procurori pentru fals şi uz de fals, infracţiune pedepsită de lege cu închisoare de la 3 luni la 2 ani, pentru că a semnat o declaraţie pe propria răspundere la intrarea în Parlament, în 2004, prin care susţinea că nu a făcut poliţie politică, fapt infirmat apoi de un verdict al CNSAS.
Potrivit legii, verdictul de poliţie politică dat de CNSAS unui demnitar atrage după sine un dosar penal în care procurorii trebuie să confrunte sentinţa instanţei cu declaraţia pe propria răspundere dată de parlamentarul în cauză la începerea mandatului.

Or, până în acest moment, instanţa a decis că Muscă a făcut poliţie politică.
Contactat de Cotidianul, Valeriu Stoica, avocatul Monei Muscă, a fost reţinut în comentarii: “Sunt chestiuni de rutină. Nu mă pot pronunţa şi chiar nu vreau să comentez nimic pe tema asta”.
Solicitarea Secţiei de urmărire penală şi criminalitate a Parchetului în cazul Monei Muscă a fost însă respinsă luni de Camera Deputaţilor din cauza viciilor de procedură. Potrivit deputatului Valeriu Zgonea, cererea - semnată de procurorul Marius Iacob - trebuie să fie semnată de procurorul general.
În martie 2007, Muscă şi-a dat demisia din Parlament, după ce, în septembrie 2006, aceasta a primit verdict de poliţie politică din partea CNSAS. Scandalul fusese lansat însă de liderul PIN, Lavinia Şandru, care o acuzase pe aceasta că a dat informări despre studenţii străini, sub numele de cod „Eva“ sau „Dana“, în 1970, pe vremea când era cadru didactic la Institutul de Lingvistică al Universităţii din Timişoara. Muscă a fost nevoită să recunoască, mai întâi, că a furnizat date despre studenţii străini, însă nu Securităţii, ci conducerii instituţiei la care lucra, după care, într-o conferinţă de presă organizată ad-hoc, a făcut mărturisiri complete despre angajamentul pe care l-a semnat cu poliţia politică. Muscă le-a cerut magistraţilor Curţii de Apel, în decembrie 2006, să desfiinţeze decizia CNSAS, dar solicitarea i-a fost respinsă în martie 2007, printr-o hotărâre definitivă şi irevocabilă. Mona Muscă s-au hotarât să conteste însă această decizie a Curţii de Apel printr-o cale extraordinară de atac (revizuire - n.red.), iar dosarul a fost trimis, pe un circuit intern, la Secţia Civilă a Curţii, termen pe 2 octombrie. Mona Muscă a anunţat în urmă cu câteva săptămâni că nu va mai candida
pentru Parlament, nici din partea PD-L, nici ca independent, punând capăt prin acest gest unui şir de speculaţii care au prefigurat în ultimul an revenirea acesteia în politică.
Ce prevede Codul penal
Art. 291. - Uzul de fals
Folosirea unui înscris oficial ori sub semnătură privată, cunoscând că este fals, în vederea producerii unei consecinţe juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani când înscrisul este oficial, şi cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă când înscrisul este sub semnătură privată.
Art. 292. - Falsul în declaraţii
Declararea necorespunzãtoare adevărului, făcută unui organ sau instituţii de stat ori unei alte unităţi dintre cele la care se referã art. 145, în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurãrilor, declaraţia făcută serveşte pentru producerea acelei consecinţe, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Anchetă la maternitatea din Giuleşti după ce patru bebeluşi au suferit arsuri

O anchetă a fost demarată de conducerea maternităţii, după ce patru bebeluşi de la maternitatea Giuleşti au suferit arsuri în zona capului.

Mai precis, o asistentă de la maternitate a folosit pe post de dezinfectant o substanţă nocivă. Conducerea spitalului vorbeşte despre "o eroare de manipulare".
O fetiţă, a fost transferată în urmă cu puţin timp la Spitalul Universitar. Membrii familiei au decis ca fetiţa să fie mutată, pentru a fi siguri că beneficiază de toate îngrijirile necesare.
Potrivit declaraţiilor unei rude ale fetiţei, familia copilului
nu a fost informată de la bun început despre cauza producerii acestor leziuni. Aceeaşi sursă a declarat că nu au fost afectaţi doar patru copii, ci şase.
"În urma anchetei, care este în curs de desfăşurare s-a constat că s-a făcut o eroare de manipulare a substanţelor dezinfectante, utilizându-se din greşeală o altă soluţie dezinfectantă tegumentară cu o concentraţie mai mare
care putea da reacţii adverse locale la prematuri", a declarat Adrian Toma, şef secţie Nou-Născuţi Maternitatea Giuleşti.
"Ca urmare a tratamentului, la trei copii leziunile sunt vindecate, la cel de-al patrulea sunt în curs de vindecare. Pacienţii au primit tratament local corespunzător leziunilor, care s-au manifestat în eritem, urmate de cruste de circa un centimetru în diametru", a mai declarat doctorul Toma.
În acest caz, Ordinul Asistenţilor s-a autosesizat, astăzi la maternitatea Giuleşti va sosi o echipă de specialişti, care vor analiza condiţiile în care a fost posibil un astfel de incident.

Turism pentru pensionari: 3 mese cu 7 lei

De cati bani este nevoie pentru a asigura unui pensionar trei mese decente pe zi?" Nu va grabiti sa raspundeti la aceasta intrebare pentru ca s-ar putea sa gresiti. Functionarii de la Casa Nationala de Pensii sunt de parere ca 7 lei este o suma suficienta pentru a-l satura pe un pensionar care, in plus, se afla la tratament si odihna intr-o statiune balneoclimaterica din Romania. Este vorba despre acele sejururi pentru care pensionarii platesc doar contravaloarea a jumatate din pensia lunara, statul urmand sa suporte diferenta pana la pretul real al biletului. Printre firmele cu care Casa Nationala de Pensii a incheiat contracte in 2008 se numara si unitati turistice care au castigat licitatia cu preturi incredibile.

De exemplu, un hotel din Olanesti ofera trei mese pe zi in contul sumei de 7,14 lei. Reprezentantii unor organisme din domeniul hotelier recunosc ca nu s-ar putea descurca cu acesti bani pentru a asigura mese decente clientilor. Cu toate acestea, directorul hotelului respectiv spune ca mancarea este suficienta. Reporterii "Romaniei libere" au testat meniul respectiv si au ramas impresionati de "minunile" incluse in acesta, printre care la loc de cinste s-ar putea numara felia de parizer de... 5 grame.
"Cati bani va trebuie intr-o zi ca sa puteti manca pe saturate in Romania?" Daca ni s-ar pune o astfel de intrebare, cu siguranta ca raspunsurile noastre ar fi foarte diferite. Cu siguranta ca pana si cei mai cumpatati nu ar indrazni sa avanseze o suma mai mica de 10-15 RON. Ei bine, va inselati! Functionarii de la Casa Nationala de Pensii cred ca, intr-o tara precum Romania, 7 lei este o suma care poate acoperi micul dejun, pranzul si cina unui om. si nu oriunde, ci intr-o statiune montana de odihna si tratament.
Viata de pensionar
Pensionarul Liviu Glenbovschi si-a cumparat in aceasta vara un bilet de odihna intr-una din statiunile noastre balneoclimaterice. Este vorba despre acele pachete turistice, care includ cazare, masa si tratament, subventionate aproape in totalitate de stat si pentru care clientul plateste doar echivalentul a jumatate din pensia sa lunara. Liviu Glenbovschi a ales un sejur de 18 zile la Olanesti in judetul Valcea, localitate in care mai fusese si in alti ani si unde putea sa faca tratamentul potrivit afectiunilor sale. Pensionarul a fost cazat la Hotelul Olanesti, clasificat cu trei stele, aflat sub contract cu Casa Nationala de Pensii. Viata de pensionar in Romania il obisnuise pe Liviu Glenbovschi sa nu fie prea pretentios, chiar si atunci cand merge sa se recreeze intr-o statiune montana.
Omul a trecut cu vederea conditiile de cazare
(cate trei pensionari ingramaditi intr-o camera construita pentru doua persoane) sau aspectul invechit al hotelului si al restaurantului. Atunci cand a cerut insa bonurile de masa si a vazut ca valoarea acestora este de doar 7,14 lei pe zi, Glenbovschi s-a revoltat. "Cum e posibil sa asiguri trei mese din acesti bani, mai ales ca vorbim de oameni batrani, care au nevoie de diete speciale?", s-a ingrozit omul. "Pensionarii se multumesc cu orice pentru ca platesc putin pe bilet, cateva milioane, in functie de pensia pe care o au. Ei nu stiu insa ca sejurul lor costa
destul de mult, in cazul nostru aproape 13 milioane de lei vechi, bani care sunt platiti de Casa de Pensii", a declarat Glenbovschi, care a facut si o plangere la Protectia Consumatorului impotriva societatii comerciale care administreaza Complexul Olanesti.
5 grame de parizer
Plecand de declaratiile pensionarului, am vrut sa vedem cu ochii nostri "minunea" si am facut o vizita la Olanesti. Ce poti manca cu 7 lei pe zi? Micul dejun ne-a produs prima depresie: o farfurie care parea indecent de goala, pe care se aflau fix doua felii transparente de cascaval, sase felii de salam cu aspect dubios si un cubulet de unt. Alaturi, o cana cu ceai. Gramajele afisate pentru alte meniuri erau, de asemenea, descurajante: "50 de grame de branza, 16 grame de unt si 5 grame de parizer". Ne-am gandit ca unii oameni nu mananca prea mult dimineata, dar, cu siguranta, acestia compenseaza cu pranzul. Nici cea de-a doua masa a zilei nu ne-a oferit insa vreo surpriza prea placuta: felul intai – supa de rosii, felul doi – piept de pui cu orez (120 de grame, dupa cum era scris in dreptul meniului), iar ca desert – o prajiturica. Cina se situa intre aceleasi coordonate.
Chiar daca in opinia noastra mancarea era foarte putina, pensionarii cu care am vorbit incercau sa nu dramatizeze. "Mancarea, chiar putina, e buna la gust. In plus, cred ca mai putina carne este binevenita", spune un pensionar aflat la tratament in Hotelul Olanesti. "Acest meniu este o bataie de joc pentru pensionari. Oamenii astia nu se plang deoarece au platit putin pe bilet", spune in replica Liviu Glenbovschi.
"S-a plans cineva de masa?"
Plecand de la pretul meniului de la Hotelul Olanesti, am vrut sa vedem daca institutia responsabila pentru confortul clientilor, Casa Nationala de Pensii (CNPDAS), cunoaste situatia. Primul lucru pe care l-am auzit a fost, de fapt, o intrebare: "S-a plans cineva de masa?". Ulterior am aflat ca Hotelul Olanesti apartine firmei
SC Riviera SA, care are doua contracte incheiate cu Casa de Pensii, unul pentru Hotelul Olanesti si celalalt pentru vilele din aceeasi statiune. Potrivit informatiilor furnizate de CNPDAS, firma respectiva a castigat licitatia pentru biletele de tratament acordate pensionarilor cu urmatoarea oferta: cazare – 34,34 lei pe zi, tratament – 38,10 lei pe zi si masa – 7,14 lei... pe zi. Practic, din cele peste 120 de unitati de cazare cu care Casa de Pensii are incheiate contracte in acest an, SC Riviera SA practica cele mai mici tarife pentru masa.
"Criteriul aplicat pentru atribuirea contractului de achizitie publica este oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere economic. Metoda utilizata este metoda cost/calitate. Aceasta presupune clasificarea ofertelor in ordinea descrescatoare a punctajelor combinate, tehnic si financiar
", se arata in raspunsul oficial trimis redactiei de Casa de Pensii. Cu alte cuvinte, firma respectiva a indeplinit conditiile prevazute de lege pentru a participa la licitatia pe care de altfel a si castigat-o. Nici unul dintre functionarii de la Casa de Pensii nu si-a pus insa problema daca 7 lei este o suma care poate asigura trei mese decente intr-o zi.
Mancare ca la spital
Directorul general al Hotelului Olanesti, Liliana Uta, ne-a declarat ca, in opinia sa, pensionarii nu au motive intemeiate sa se planga. "Costurile pentru mese sunt aceleasi cu alocatiile de hrana din spitale. Mancarea este suficienta, iar pensionarii care se plang sunt, de fapt, nemultumiti din alte motive: anul acesta nu am mai fost de acord sa le dam bonuri valorice cu care sa-si cumpere bere si vin. De asta sunt suparati, nu ca nu le ajunge mancarea", a declarat Liliana Uta.
"Nu este un tarif realist"
Am cerut lamuriri si de la alte persoane implicate in domeniul industriei hoteliere. Dragos Raducan, secretarul general al Federatiei Patronatelor din Turism, ne-a declarat sec: "Va spun din experienta: nu se pot asigura trei mese decente pe zi cu acesti bani. Pretul de 7 lei nu este realist". Rodica Pencea, secretarul general al Organizatiei Patronale din Turismul Balnear, a declarat la randul ei: "Cred ca problema este aceea ca pensionarii nu sunt informati asupra continutului exact al pachetului de servicii. Daca pretul unui bilet este mic inseamna ca undeva s-a facut rabat de la calitate. Sa luam cazul expus de dumneavoastra: cazare la hotel de trei stele, tratament de 38 de lei pe zi. Inseamna ca masa a fost mai ieftina. La Olanesti exista si hoteluri la care masa costa 300 de mii de lei pe zi. Deci nu peste tot este la fel".
» Mancare ieftina
Chiar daca Romania nu este o tara deloc ieftina, exista multe locuri in care costurile meselor zilnice sunt foarte scazute. Astfel, alocatiile de hrana din spitale sunt cuprinse intre 6 lei si 16,2 lei. Sumele cele mai mari sunt acordate de Ministerul Sanatatii bolnavilor straini internati la Institutul National de Gerontologie si Geriatrie, iar cele mai mici, copiilor care au pana la trei ani. Pacientii cu boli comune mananca in valoare de 7 lei pe zi. Aproximativ intre aceleasi limite se situeaza si alocatiile de hrana din domeniul asistentei sociale, camine de batrani, orfelinate etc. O alta categorie de persoane care mananca foarte ieftin o reprezinta detinutii, pentru care statul aloca zilnic in medie 3,88 de lei. Potrivit reprezentantilor Administratiei Nationale a Penitenciarelor, persoanele aflate in inchisorile romanesti beneficiaza si de hrana provenita din gospodariile proprii ale locurilor de detinere respective.

«Puscasul» din Parchetul General a fost «acoperit» pentru tentativa de omor de catre Politia Capitalei

Parchetul Judecatoriei sector 6 il cerceteaza pe soferul Aurelian Zamfirescu de la Sectia de urmarire penala si criminalistica a Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru amenintari, lovire si alte violente, nerespecatrea regimului armelor, cu toate ca in alte cazuri asemanatoare incadrarea a fost aceea de tentativa de omor. Aflat sub influenta bauturilor alcoolice, ceea ce constituie circumstanta agravanta, Zamfirescu a avut intentia clara de a-si face singur dreptate si, dupa cum se stie deja, a tras cu arma de vanatoare asupra a doua persoane aflate in parcarea unei benzinarii din apropierea locuintei sale. Cu toate ca Zamfirescu a declarat ca ar fi tras cu arma-n aer, elemente importante din ancheta criminalistica il contrazic. Cartusul incarcaturii cu alice din arma ZB de calibrul 12 mm a fost scos, ieri, din peretele benzinariei unde a avut loc agresiunea, iar distanta de la pamant pana in 2,3 metri dovedeste ca soferul Parchetului
General nu a tras in aer, ci intr-o anumita directie, dar n-a nimerit tinta.
Desi fapta lui Zamfirescu ar fi trebuit incadrata, in primul rand, la tentativa de omor, lucrurile nu au stat asa gratie politistilor de pe axa Sectia 22 - Politia Capitalei. Eroarea a fost facuta, cu sau fara intentie, de catre politistul de serviciu de la Compartimentul Omoruri. Ieri, procurorul Florentina Gavadia de la Parchetul Judecatoriei sector 6 a trimis propunerea de declinare de competenta, avand indicii privind savarsirea unei tentative de omor, la Parchetul Capitalei.
Declinare de competenta
Parchetul Judecatoriei sectorului 6 a inaintat, ieri, Parchetului Tribunalului Bucuresti propunerea de declinare, cu caracter de urgenta, a dosarului
privindu-l pe Aurelian Zamfirescu, angajat ca sofer la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, implicat in scandalul de vineri noaptea. Procurorul Florentina Gavadia a precizat, ieri, pentru “Gardianul”, ca aceasta propunere a venit ca urmare a indiciilor potrivit carora suspectul a savârsit infractiunea de tentativa de omor, deoarece a tras intentionat cu arma de vânatoare asupra unui grup de doua persoane cu care intrase intr-o altercatie. In acest moment, procurorii asteapta decizia Parchetului Capitalei la cererea de declinare, facuta in vederea schimbarii incadrarii faptei la infractiunea de tentativa de omor calificat, fapta prevazuta de art. 20 (i), raportat la art. 174 -175 Cod penal. In fapt, propunerea de declinare se refera la indicii privitoare la savârsirea infractiunii de tentativa la omor calificat in loc public. Acum, mingea se afla in curtea Parchetului Capitalei. Procurorii de aici pot da sau nu aviz pozitiv cererii de declinare a competentei. Daca o vor face, ei vor trebui sa astepte cel putin doua saptamâni pâna la finalizarea expertizei balistice a armei si cel putin o saptamâna pâna la finalizarea expertizelor medico-legale si criminalistice. Abia ulteror ei pot cere magistratilor emiterea unui mandat de arestare pe numele agresorului. Initial, Aurelian Zamfirescu, soferul angajat la Parchetul de pe lânga Inalta Curte de Casatie si Justitie, implicat in conflictul de vineri noaptea de la benzinaria Mol, din cartierul Militari, era cercetat pentru sase fapte penale: doua infractiuni de lovire si alte violente, fapte prevazute de art. 180 Cod penal, doua infractiuni de amenintare, prevazute de art. 193 Cod Penal, o infractiune de ultraj contra bunelor moravuri, fapta prevazuta de art. 321, aliniat 2, Cod penal si o infractiune prevazuta de art. 136 din Legea 295/2004, privind regimul armelor si munitiilor. La primele doua infractiuni, Codul penal prevede faptul ca impacarea partilor inlatura raspunderea penala.
(Adina Anghelescu-Stancu, Ion Alexandru)
Soferul si-a dat demisia
Surse din cadrul Parchetului General ne-au declarat ca Aurelian Zamfirescu si-a dat, ieri, demisia din functia de sofer al Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica. Se pare ca lui Zamfirescu i s-a spus ca este mai bine asa pentru imaginea Ministerului Public. El lucra in Parchetul General de 12 ani.
(A.T.)
Denes Domokos, condamnat pentru tentativa de omor doar pentru ca a ridicat securea asupra lui Marian Munteanu
Minerul acuzat ca a vrut sa-i taie capul lui Marian Munteanu, in 1990, a fost condamnat la inchisoare de Curtea Suprema de Justitie pentru tentativa de omor. Denes Domokos a fost arestat imediat, judecat si condamnat doar pentru ca ar fi ridicat securea asupra fostului lider al studentilor in incercarea de a-i taia capul, potrivit acuzatiilor. Potrivit declaratiei sale, minerul se afla in Piata Universitatii, pe 14 iunie 1990, la cativa metri de Marian Munteanu, dar nu intentiona sa-i taie capul. Desi un martor a declarat ca Domokos era cu securea ridicata in aer, minerul spune ca nu avea cum sa atenteze la viata
lui, sa-i reteze capul, pentru ca securea nu este mai mare
de 30-40 cm, iar el se afla la cinci-sase metri de Munteanu. Concluzia lui Denes Domokos este ca a fost condamnat pe nedrept

Interlopii, protejaţi de judecători

eşi comit fapte pedepsite cu ani grei de puşcărie, zeci de infractori periculoşi continuă să se bucure de libertate cu acordul magistraţilor, fără niciun temei legal
.
Tentativă de omor calificat, jaf, tâlhărie, sechestrare de persoane, tortură, şantaj, furturi în serie, proxenetism, vătămare corporală gravă, distrugere calificată, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Toate aceste infracţiuni - pentru care procedura penală prevede arestarea preventivă, pe motiv că autorii reprezintă un pericol social odată ce le comit - figurează în „palmaresul“ multor lideri ai lumii interlope din toată ţara, care însă, cu voia judecătorilor, se bucură de libertate.
Articolul 148 din Codul de Procedură Penală prevede, la litera f, că măsura arestării preventive poate fi luată dacă „inculpatul a săvârşit o infracţiune pentru care legea prevede pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau pedeapsa închisorii mai mare
de 4 ani şi există probe că lăsarea sa în libertate prezintă un pericol concret pentru ordinea publică“.
„Cu alte cuvinte, dacă îi poţi aplica o amendă pentru tulburarea ordinii publice, e greu de conceput cum poţi admite că o persoană acuzată de tentativă de omor calificat - infracţiune pedepsită cu minimum şapte ani şi jumătate de închisoare - nu reprezintă pericol social şi poate fi lăsată în libertate. Mă întreb, pe ce lege îşi poate baza un magistrat o astfel de decizie. Pentru că e clar: nu se bazează pe Codul Penal românesc. (...) E frustrant să lucrezi chiar şi ani buni la un caz, să strângi probe, să convingi martori să vină în instanţă, să fii sigur că-l vei vedea pe infractor după gratii şi să te trezeşti că judecă torul decide să-l pună în libertate pe motive care nu au nicio susţinere legală“, arată unul dintre judiciariştii cu state vechi în poliţie.
EVZ vă prezintă în continuare doar câteva situaţii în care deciziile adoptate de magistraţi sunt nu doar uluitoare, ci şi în contradicţie cu legea, după cum apreciază specialiştii.
CONSTANŢA
Grupările „Fraţii“ şi „Spaniolul“, protejate
Unii dintre cei care pot spune că s-au bucurat de o clemenţă excesivă din partea judecătorilor sunt membrii grupărilor de interlopi constănţeni „Fraţii“ şi „Spaniolul“, care, prin luptele de stradă purtate în ultimii patru ani, au „decapitat“ atât poliţia judeţeană, cât şi pe cea a municipiului Constanţa. Doar la începutul anului trecut, o parte dintre aceştia au fost puşi sub învinuire în două dosare penale, pentru infracţiuni care le-ar putea aduce până la 15 ani de puşcărie.
„E vorba, de fapt, despre două răfuieli, produse
în stradă, în care magistraţii nu au dat nicio soluţie de mai bine de un an şi jumătate“, spun surse judiciare. Pe 16 februarie 2007, pe Strada Atelierelor, din municipiul Constanţa, Cristian Gheorghiu, zis „Cristel“, de 38 de ani - unul dintre liderii grupării „Fraţii“ -, a fost tăiat pe cap, pe spate şi pe mâini cu un cuţit de Lucian Călimărea, zis „Călin Nebunu’“ şi de Cristian Gherghişan, membri ai grupării rivale, „Spaniolul“. Cei doi i-au zdrobit apoi picioarele lui „Cristel“, i-au rupt o mână şi l-au abandonat într-o baltă de sânge.
„Dosarul în care Călimărea şi Gherghişan au fost acuzaţi de tentativă la omor calificat se află şi acum pe rolul Tribunalului Constanţa, iar magistraţii nu au început nici măcar audierile de fond. Între timp, cei doi se bucură în continuare de libertate“, spun surse judiciare. Potrivit acestora, nici victima, Cristel, nu este uşă de biserică. Pe 3 mai anul trecut, acesta şi alţi şapte membri ai grupării „Fraţii“ au fost trimişi în judecată, sub acuzaţiile de tentativă la omor calificat, tâlhărie, vătămare corporală, lovire, distrugere, ultraj şi tulburarea liniştii publice, în cazul celebrului scandal pe care l-au provocat în august 2006 la Hotelul Flora din Mamaia.
„Toţi sunt liberi, iar răfuielile în stradă continuă. Cât despre acest dosar, nici la mai bine de un an şi patru luni de când le-a parvenit, judecătorii nu au început procesul pe fond“, adaugă sursele citate.

Vine barza in cuplul Roman-Chifiriuc?

aca la inceput, nimeni nu dadea vreo sansa relatiei lor, Petre Roman si iubita sa, cantareata Silvia Chifiriuc, au reusit sa treaca peste comentariile malitioase ale apropiatilor si sa-si vada de dragostea lor. Si sunt mai fericiti ca niciodata. Potrivit presei mondene, cei doi vor sa se casatoreasca, cat de curand, si chiar sa aiba un copil
. Potrivit revistei VIP, cantareata ar fi fost vazuta recent intrand intr-o clinica ginecologica din Constanta, pentru un control. De aici pana la zvonurile ca Silvia ar fi insarcinata, a mai fost un singur pas. Vestea este cu atat mai credibila cu cat surse apropiate Silviei Chifiriuc au dezvaluit ca solista isi doreste cu ardoare un copil cu Petre Roman, pe care-l iubeste foarte mult si-l vrea pentru totdeauna langa ea. Mai mult, semn ca are intentii cat se poate de serioase fata de iubita sa, Roman si-ar fi prezentat noua partenera de viata
rudelor acestuia din Spania, unde cei doi au fost, de curand, in vacanta
.
Petre Roman, 62 de ani, si Silvia Chifiriuc, 36 de ani, sunt impreuna, oficial, de un an de zile. Despre dragostea lor s-a aflat la scurt timp dupa ce Petre Roman a parasit caminul conjugal, in care a locuit 33 de ani alaturi de Mioara Roman, alaturi de care a crescut doua fiice - Oana si Catinca.

Răzvan Krivach, vânătorul de Cerb

rei dintre cei patru finalişti români, premiaţi
Suedezii de la Biondo, eternii învinşi

Ultima zi a Cerbului de Aur a adus cu sine şi cea din urmă driblare a regulamentului. Aşa cum se precizează şi pe site-ul festivalului, naţiunea aflase că “Organizatorul a elaborat prezentul regulament de desfăşurare a concursului, hotărând ca numărul concurenţilor participanţi în etapa finală să fie nouă”. La secţiunea intitulată Structura concursului, pe aceeaşi pagină de internet, se specifică, o dată
în plus: “Etapa a treia - Finala - va avea loc în data de 6 septembrie 2008 în cadrul unui spectacol transmis în direct pe postul TVR1. La această etapă participă 9 concurenţi, primii trei clasaţi la finalul fiecăreia dintre cele trei semifinale”.
Cu toate astea, finala a fost disputată de zece concurenţi. Care e motivaţia admiterii în ultimul act al competiţiei a unui competitor în plus
? Organizatorii ar fi putut măcar catadicsi să justifice această nouă “extravaganţă”. Era foarte simplu să pretindă că doi competitori au obţinut punctaj identic din partea juriului şi a telespectatorilor (situaţie improbabilă, dar posibilă). Să mimeze măcar că-şi suspectează publicul de un IQ onorabil. Nu s-au obosit.
Astfel stând lucrurile, seara de sâmbătă a pricinuit asistenţei reîntâlniri cu Răzvan Krivach (care a ales, dintre cele două piese prezentate în semifinală, Too Much Love Will Kill You), Alexa din Republica Moldova (care a interpretat Flashdance... What a Feeling), Annamari Dancs (cu al său Burnin’), francezii de la 3Nity (care au cântat succesul lui Laurenţiu Cazan Say Something), Tony Poptămaş & Desperado (cu The Universe), norvegienii Crash! (cu varianta punk la Andrii Popa), Biondo din Suedia (care a optat pentru Shine, piesă care a plăcut mult celor care au urmărit finala românească pentru Eurovision), Dragoş Chircu (Breathe Easy), Tami & Nir din Israel (Ahuvato) şi bulgăroaica Nevena (Selecta).
Multă lume aştepta ca suedezii de la Biondo să-şi ia revanşa după “nedreptatea” de la selecţia naţională pentru Eurovision. Dar, ca şi atunci, trio-ul s-a consolat cu locul al doilea. Întrucât cel mai valoros dintre Cerbi, cel de Aur, a ajuns la Răzvan Krivach. Podiumul festivalului a fost completat de formula Tony Poptămaş şi Desperado, răsplătiţi pentru prestaţia lor cu Cerbul de Bronz.
Au mai existat două recompense, nici ele pomenite în regulamentul oficial al festivalului: tripleţii de la 3Nity au obţinut Premiul special al juriului, iar Annamari Dancs a plecat de la Braşov cu 3.000 de euro
în plus, cât a valorat Premiul de popularitate. În concluzie, din patru români ajunşi în finală, trei s-au ales cu lauri.
Spectatorii care s-au aflat sâmbătă în Piaţa Sfatului s-au ales şi cu două recitaluri: “Naţionala de rock” Iris a deschis seara, iar britanicii de la Simply Red au încheiat ostilităţile. La concertul celor din urmă publicul a avut reacţii moderat-entuziaste, dar nici englezii nu excelează la capitolul showuri electrizante. Hiturile lor sunt, de regulă, paşnice, iar spectatorii se pot gândi relaxaţi la ale lor în timp ce-l ascultă pe Mick Hucknall. Spre final, însă, publicul s-a dezmorţit suficient pentru a dansa, iar aplauzele îndelungi i-au convins pe muzicieni să revină pentru un bis de trei piese.
Cei care i-au ascultat pe concurenţii de la Cerb au oscilat între bunăvoinţă şi revoltă. Paul Everac, chestionat în pauza dintre finală şi gală, şi-a dezvăluit revelaţia: “Ascultându-i pe concurenţi, mi-am dat seama cât de mult îmi place Brahms”. Maliţios sau resemnat?
Juriul de anul acesta a avut revelaţia descoperirii lui Răzvan Krivach. Drept care i-au pus în braţe trofeul. Pe vremea când încă mai activa sub numele Crivaci, omul a mai participat la Cerb, alături de Liviu Sorescu. În 2004. Şi-a plecat acasă cu satisfacţia de a fi participat. Spre indignarea fanilor săi, rămân la părerea că atunci a cântat categoric mai bine. La vremea respectivă s-a putut considera nedreptăţit. Dar poate că legea compensaţiei funcţionează şi s-a făcut dreptate cu patru ani întârziere.

Nicoleta Luciu recunoaste ca s-a ingrasat foarte mult in timpul sarcinii

ncet, incet, „cea mai sexy femeie din Romania” se apropie cu pasi repezi de cel mai important rol al vietii ei: cel de mamica. Actrita din „Regina” abia asteapta sa-si vada copilul
si spune ca isi doreste un baietel. „Il vreau pe Zsolt in miniatura, sa-i tin pe amandoi in brate”, povesteste Luciu, mai fericita ca oricand, chiar daca sarcina i-a afectat considerabil dimensiunile de top-model. „In timpul sarcinii se produc foarte multe transformari fizice si psihice, dar este frumos. Am incercat sa mananc sanatos, dar si asa am luat foarte mult in greutate. Totusi, sunt de parere ca in timpul sarcinii trebuie sa uiti de curele de slabire
. Copilul are deja trei kilograme
si, fiind foarte mare
, simt orice miscare de-a lui. Am invatat cum sa-l linistesc atunci cand este agitat si da din picioruse. Ii pun Ceaikovsky si se calmeaza instantaneu”, spune vedeta.
Va naste in Ungaria
Nicoleta este hotarata sa nasca in Ungaria, pentru ca la doua saptamani dupa sa revina pe platoul de filmare. „De copil se vor ocupa si mama, si Zsolt pentru ca eu nu-mi pot lua o pauza”, planuieste actrita. Aflata pe ultima suta de metri cu sarcina, Nicoleta Luciu nu a ratat ocazia de a face ceea ce-i place ei cel mai mult: pictoriale sexy, chiar si cu burtica pana la gura. Viitoarea mamica a vrut, astfel, sa-si aminteasca pentru totdeauna momentele in care isi purta in pantece bebelusul. „Le doresc tuturor femeilor sa aiba o sarcina ca a mea. Este atat de placut sentimentul asta, incat iti doresti sa ramai toata viata
asa”, a spus Nicoleta. Daca la sedinta foto de zilele trecute a participat si Zsolt, in urma cu trei luni, Luciu a profitat de zilele petrecute in Tunisia cu echipa de filmare si a pozat la malul marii. Obisnuita cu pictorialele cat mai deocheate, fostul iepuras Playboy a uitat ca este insarcinata si incerca sa fie cat mai supla in fata aparatului de fotografiat. „La poze, imi sugeam burta, asa cum obisnuiam inainte, insa mi-am dat seama ca ma doare. Ma certa bebelusul”, se amuza acum Nicoleta.