roiectul noului Cod de Procedura Civila elaborat de Ministerul Justitiei a fost aprobat de Guvern in vederea armonizarii, modernizarii si aplicarii unitare a legislatiei romanesti.
Potrivit Ministerului Justitiei, noul
Cod de Procedura Civila are ca scop crearea unui cadru legislativ modern, care sa raspunda pe deplin imperativelor functionarii unei justitii moderne, adaptate asteptarilor sociale, precum si necesitatii cresterii calitatii acestui serviciu public, se arata intr-un comunicat presa remis de Ministerul Justitiei
Proiectul mai are in vedere eliminarea deficientelor care au condus, in multe cazuri, la hotarari ale CEDO de condamnare a Romaniei, atat pentru solutii judecatoresti principial gresite, cat si pentru prejudicii cauzate de durata excesiva a procedurilor judiciare ori pentru lipsa de previzibilitate rezultata din inconsecventa jurisprudentei nationale.
Printre masurile continute de proiect se numara reglementarea, in mod expres, a principiilor fundamentale ale procesului civil, astfel incat sa conduca atat la apropierea justitiei de cetatean, cat si la o justitie previzibila prin unitatea solutiilor jurisprudentiale.
In cadrul procedurii contencioase, proiectul isi propune conceperea unor solutii legislative inovatoare, in vederea solutionarii cauzelor intr-un termen optim si previzibil.
De asemenea, s-a avut in vedere tehnicizarea procedurii desfasurate in fata instantei de judecata, care sa conduca, pe cat posibil, si la eliminarea interpretarilor jurisprudentiale contradictorii.
In acest sens, au fost introduse noi reglementari cu caracter general referitoare la caile de atac, clasificarea lor in cai ordinare si cai extraordinare si instituirea unei proceduri speciale, de sine statatoare, indreptate impotriva incalcarii dreptului la solutionarea procesului intr-un termen optim si previzibil: contestatia privind tergiversarea procesului.
In proiect au mai fost introduse noi reglementari procesual-civile in materia executarii silite, in scopul executarii prompte si efective a titlurilor executorii.
Ministerul Justitiei mai precizeaza ca au fost introduse trei noi proceduri speciale: evacuarea din imobilele detinute sau ocupate fara drept, procedura privitoare la inscrierea drepturilor dobandite in temeiul uzucapiunii si procedura cu privire la cererile de valoare redusa.