NL a strâns oficial 1 milion de euro
de la candidaţi care au dat fiecare câte 2.500 de euro pe lună
Pesediştii se joacă de-a întrajutorarea de la centru cu 50 de salarii medii brute pe candidat, iar pedeliştii vorbesc de contribuţii de 3.000-20.000 de euro
Ameninţarea cu excluderea de pe listele electorale pentru neplata contribuţiei la campanie a funcţionat în cazul PNL. Conform unei decizii a Delegaţiei Permanente, fiecare dintre candidaţi trebuia să dea partidului 2.500 de euro pe lună, bani care să constituie fonduri de campanie. În urmă cu două săptămâni, şeful campaniei liberale Bogdan Olteanu trimitea un SMS ameninţător, în care amintea de cotizaţie şi de faptul că aceia care nu se conformează nu se vor regăsi pe liste. Deşi au existat proteste publice chiar ale unor candidaţi, cei mai mulţi dintre ei s-au conformat directivei de la centru. Conform lui Olteanu, peste 400 de aspiranţi la un fotoliu de parlamentar şi-au plătit cotizaţia.
„Cred că mai au de plătit vreo 15 candidaţi, printre care şi cei de la Prahova, unde nu s-au validat însă candidaturile”, a precizat preşedintele Camerei Deputaţilor. La o cotizaţie de 2.500 de euro, PNL se poate lăuda că a strâns peste 1 milion de euro până acum. Suma este cu siguranţă insuficientă, pentru că, după cum estimează neoficial consultanţii, campaniile electorale costă câteva milioane de euro, în funcţie de mărimea şi pretenţiile partidului. Liberalii au posibilitatea să îşi crească suma apelând la donaţii, care sunt însă şi ele limitate de lege.
Roibu (PSD) pregăteşte bani pentru „săracii” nominalizaţi
Candidaţilor PSD nu li s-a cerut cotizaţie „uninominală”, dar filialelor li se va recomanda să doneze la puşculiţa comună din Kiseleff pentru ajutorarea pesediştilor fără posibilităţi materiale. „Am făcut deja o listă cu colegi care mi-au cerut ajutoare pentru a-şi susţine campania electorală. Fiecăruia i-am recomandat să facă o solicitare în scris, urmând ca, la un viitor Birou permanent să analizăm cât şi cui dăm”, ne-a declarat trezorierul pesediştilor, Aristide Roibu. Acesta a precizat că fiecare caz va fi tratat în parte, o atenţie specială fiind acordată profesorilor-candidaţi. „Fireşte că un profesor de liceu n-are de unde să-şi plătească cheltuielile de campanie. Eu i-am sfătuit să vorbească în primul rând cu foştii lor elevi – că sigur unii au devenit oameni de afaceri – şi să ceară o sponsorizare”, a povestit Roibu. Ajutoarele de la centru nu vor putea depăşi 50 de salarii medii brute per candidat, a încheiat trezorierul PSD.
Cotaţiile candidatului PD-L au urcat la bursa zvonurilor
Nici conducerea PD-L nu a cerut deocamdată, în mod oficial, o contribuţie de campanie naţională celor care vor să candideze uninominal. Secretarul executiv al partidului, Elena Udrea, declarase, în urmă cu două săptămâni, că suma pe care fiecare candidat ar trebui s-o vireze la centru ar fi de 50 de milioane de lei
vechi. Ea a fost imediat contrazisă de Emil Boc şi de o serie de vicepreşedinţi, care au susţinut că nu s-a luat nicio decizie în acest sens, cele 50 de milioane fiind o simplă propunere a Elenei Udrea. Ieri, mai mulţi lideri ai partidului, parlamentari sau şefi de organizaţii, ne-au declarat, fără a fi citaţi, că, în partid, există doar „zvonuri” despre cât va fi plafonul de cotizaţie per candidat la alegerile din toamnă: unii, mai optimişti, vorbeau de o sumă modică de 3.000 de euro, alţii ridicau ştacheta la 20.000 de euro.
La fel ca la PSD, despre aspectele financiare
ale campaniei liberal-democraţii vor avea o primă discuţie serioasă de abia după ce vor avea o listă definitivă a tuturor candidaţilor.
200.000-300.000 de euro, costul
„la negru“ al unui colegiu uninominal