luni, 20 iulie 2009

Stugurii din supermarketurile din Europa contin un nivel ridicat de pesticide

O analiza a strugurilor de masa cumparati de la 18 mari lanturi de magazine alimentare
din Europa a condus la descoperirea unor pesticide ilegale, neautorizate si nesigure, au anuntat luni, reprezentantii organizatiei de mediu Pesticide Action Network (PAN) Europe.
"Studiul celor 124 de probe de struguri cumparate de la o serie de mari supermarketuri din Germania, Franta, Olanda, Italia si Ungaria a identificat 64 de pesticide diferite, multe dintre ele avand legatura cu cancerul
, infertilitatea si mutatii ADN", sustine coordonatorul PAN Europe, Elliot Cannell.
Potrivit Agerpres, 99% dintre strugurii studiati contineau pesticide. In medie, la fiecare proba de struguri, au fost descoperite sapte pesticide. O treime din struguri au fost clasificati drept nerecomandati pentru consumatori din cauza nivelului critic de contaminare cu pesticide.
"Consumatorii au dreptul la alimente fara pesticide. Pe termen imediat supermarketurile ar trebui sa elimine cele mai periculoase pesticide utilizate in productia alimentelor si sa evite produsele alimentare cu pesticide multiple. In plus
, distribuitorii ar trebui sa isi asume un obiectiv pe termen lung de a elimina toate pesticidele din fructe si legume in mai putin de 10 ani prin introducerea unor politici mai stricte si mai transparente in materie de pesticide", a declarat Elliot Cannell.
Rezultatele acestui studiu au fost publicate cu o zi inainte ca un grup de experti sa se reuneasca la Paris pentru o serie de discutii la nivel inalt cu presedintia franceza a Uniunii Europene cu privire la planurile pentru o legislatie europeana mai aspra in materie de pesticide.