luni, 20 iulie 2009

Predoiu vrea ca victimele erorilor judiciare sa fie despagubite de magistrati, nu de stat

Ministerul Justitiei propune modificarea Statutului magistratului in sensul ca victimele erorilor judiciare din procesele civile sa poata fi despagubite abia dupa condamnarea penala a judecatorilor care le-au comis, scrie presa centrala.

Catalin Predoiu a trimis Consiliului Superior al Magistraturii un proiect de modificare a Legii nr. 303/2004 (Statutul judecatorilor si procurorilor) care sa reglementeze "actiunea in regres", adica modul in care statul roman poate recupera daunele
la care este obligat dupa ce a fost condamnat de CEDO.

In cazul proceselor civile in care statul roman a fost condamnat la daune, proiectul legislativ introduce un filtru suplimentar care va tergiversa acordarea respectivelor despagubiri. Astfel, textul propus de predoiu prevede ca "dreptul persoanei vatamate la repararea prejudiciilor materiale cauzate prin erorile judiciare savarsite in alte procese decat cele penale se poate exercita numai in cazul in care s-a stabilit raspunderea penala a judecatorului sau a procurorului pentru o infractiune savarsita in cursul judecarii procesului".

In cazul erorii penale, statul roman plateste intai daunele stabilite de CEDO si abia pe urma incearca recuperarea sumei respective de la magistratul care a comis eroarea, fara a mai astepta o eventuala condamnare a acestuia.

Jurisprudenta CEDO prevede obligatia statului condamnat la achitarea daunelor in termen de trei luni de la pronuntarea sentintei. Depasirea acestui termen impune penalitati.

Directia Legislatie a CSM a propus deja, pe 11 noiembrie 2008, avizarea negativa a proiectului inaintat de Predoiu.

Proiectul lui Predoiu prevede si o extindere a termenului de prescriptie a sanctionarii disciplinare a magistratilor, de la un an la cinci ani de la comiterea erorii judiciare. CSM a remarcat ca in acest caz ar fi depasita limita maxima, de trei ani, a prescriptiei diciplinare, limita egala cu cea minima in cazul celei penale.