luni, 20 iulie 2009

Românii au început să-şi ceară înapoi banii cheltuiţi în spitale

Deşi, teoretic, toţi bolnavii ar trebui să beneficieze de tratament şi investigaţii gratuite în spitalele publice, de cele mai multe ori, persoanele spitalizate se văd nevoite să-şi cumpere singure medicamente
, să-şi plătească analizele şi să mai împartă câteva "atenţii" destul de costisitoare medicilor
şi asistentelor. Însă o lege recentă le dă drepul românilor să ceară spitalelor banii pe care i-au cheltuit pe perioada spitalizării. Excepţie face şpaga.
Cu legea de partea lor, românii au început deja să le solicite spitalelor să le returneze banii pe care i-au cheltuit în unitatea sanitară. O primă solicitare de decontare a sumei cheltuite pe medicamentele care ar fi trebuit asigurate de stat s-a înregistrat la spitalul "Sfântul Ioan" din Capitală. Rămâne însă de văzut dacă acest prim
demers va fi încununat de succes, cunoscut fiind faptul că spitalele româneşti se confruntă cu o lipsă acută de fonduri. Cert este faptul că românii plătesc înzecit pentru sănătatea lor şi, paradoxal, suntem printre cei mai bolnavi oameni din Europa, iar sistemul sanitar românesc se situează printre ultimele în topul performanţei.

Pacienul plăteşte de două ori medicamentele sau analizele

Medicamentele sunt, iniţial, plătite de către Casa de Asigurări de Sănătate către spital, tariful înregistrat de contabilitatea unităţii sanitare pentru tratamentul aplicat unui bolnav conţinând inclusiv medicamentele lipsă ori investigaţiile medicale neefectuate din lipsa aparaturii. Acest tarif este suportat din bugetul asigurărilor sociale, la care bolnavul contribuie lunar. A doua oară, medicamentele şi analizele sunt plătite de către acelaşi bolnav întreprinzătorului privat, trimis fiind de medic pe motiv că nu se găsesc în spital.