atronul lui FC Timisoara a declarat ca vrea sa vandaechipa * Primul interesat s-a aratat Ovidiu Tender, vechi partener de afaceri in dosarul
penal RAFO
Marian Iancu, patronul lui FC Timisoara, a declarat in conferinta de presa de ieri ca vinde clubul. La anuntul de joia trecuta al FRF, potrivit caruia va pune in aplicare decizia FIFA de depunctare a gruparii banatene, Iancu a replicat imediat cu intentia de a iesi din fotbal, pentru a se putea lupta cu Mircea Sandu si clica sa de la federatie in procese civile. A doua zi a revenit si a spus ca merge alaturi de echipa pana in panzele albe, ca va face un soi de rezistenta eroica impotriva "dictaturii" de la "Casa Fotbalului". Ieri, Iancu a vorbit din nou despre retragere si despre cel care ar urma sa-i ia locul: Ovidiu Tender.
"Sunt doua grupuri care investesc (n.r. Balkan Petroleum, firma sa, si autoritatile locale timisorene), iar eu vorbesc in numele lor. Ne retragem investitia si ne vindem actiunile, dar vom vedea ce se intampla. Nu stiu ce se va intampla cu clubul. Suntem organizati in societate pe actiuni. Aceasta societate este capabila sa se autofinanteze si sa functioneze. Daca nu se poate finanta, e normal ca moare, dar asta nu inseamna ca se poate intampla de azi pe maine. Probabil ca, in zilele urmatoare, juristii vor cauta o solutie inteligenta, prin care aceasta societate sa faca fata mai departe", a declarat Iancu, la doar cateva zile dupa ce anuntase ca este decis sa ramana in fruntea lui Poli si sa lupte cu Federatia pentru palmares si pentru dreptate. "Nu stiu daca echipa va juca in etapa viitoare si nici in ce culori. Ne retragem pentru ca sunt mult mai puternici decat mine, joc pe terenul lor si trebuie sa ies din tinta lor si sa ma mut acolo unde suntem egali si unde justitia poate face lumina. Recunosc ca cei de la federatie sunt foarte greu de infrant, imi este si mie foarte greu", a mai spus Iancu. Acesta a adus in fata presei cativa oameni care i-au sustinut cauza in privinta palmaresului, a prezentat si niste acte din complicatul proces desfasurat de-a lungul mai multor ani cu Claudio Zambon, cel creditat de TAS si de FIFA ca fiind detinatorul istoriei, al insemnelor si al culorilor lui Poli Timisoara, concluzionand ca Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne a luat o decizie corecta, influentata insa de un act fals primit de italian de la Adalbert Kassai.
Din lac in put
Intentia lui Iancu de a continua cu orice pret
lupta cu FRF, prin sfidarea acesteia, adica folosirea in continuare a culorilor si insemnelor lui Poli Timisoara, chiar cu riscul retrogradarii si al dezafilierii, s-a lovit de refuzul categoric al Primariei Timisoara si al Consiliului Judetean Timis. Cele doua autoritati au fost convinse de Iancu acum un an sa se alature echipei, au "cotizat" cu cinci milioane de euro din banii publici, iar acum nu doresc ca echipa sa sufere sanctiuni care sa o scoata din prim plan si de aceea se cauta un alt proprietar. "Sunt discutii, e normal ca cei de pe plan local sa-si faca probleme. E normal ca puterea locala, ca oamenii de afaceri locali sa se gandeasca la cum pot sa ajute. Pentru ca, daca eu nu pot sa merg mai departe sau voi ramane minoritar, sau vom vedea cum se va intampla, pentru ca eu trebuie sa imi continui lupta juridica, e normal ca lucrurile sa se miste acolo. Sunt multi oameni acolo care gandesc pozitiv si chiar puterea locala este cea care initiaza discutiile pe care eu pot sa le confirm in acest moment", a spus Iancu.
Tender pe fir
Pe fir a intrat imediat un fost partener de afaceri al aces-tuia, Ovidiu Tender, un personaj cel putin la fel de controversat ca si Iancu, acesta aratandu-se interesat de cumpararea clubului. "Ca sa sprijin Timisoara sa treaca peste acest moment, mi-am aratat disponibilitatea de a prelua echipa. Am discutat in principiu cu domnul Marian Iancu, astazi urmeaza sa ma intalnesc cu autoritatile locale si voi lua o hotarare", a declarat Tender pentru editia online a cotidianului "Banateanul". Iancu nu a negat negocierile, dar nici nu le-a infirmat. "Nu stiu, deocamdata. Vom vedea. Deocamdata, nu am calitatea de a discuta despre astfel de lucruri. Intotdeauna vorbeste cumparatorul. Important este sa gasim o solutie inteligenta, care sa asigure continuitate si din punct de vedere juridic si in plan sportiv. Atat, deocamdata!", a spus Iancu.
"N-am spus ca am dat bani"
Iancu a lasat impresia si ca incearca o reconciliere cu FRF. Dupa ce si-a inceput discursul cu afirmatii de genul "La federatie exista un grup infractional care are interese dintre cele mai murdare" sau "FRF a actionat marsav", apoi insa a lasat-o mai moale, pretinzand ca "Suntem pregatiti sa le acceptam greseala. Noi ii asteptam sa isi ceara scuze si sa gaseasca o solutie pentru remedierea problemei". Mai mult, dupa ce a afirmat raspicat la mai multe posturi tv ca i-a dat bani lui Mircea Sandu, "de mai multe ori si de ordinul zecilor de mii de euro
", pentru a beneficia de protectie, Iancu a retractat! "Eu nu am spus ca am dat bani, ci ca nu am vrut sa mai fiu santajat. Nu am probe, este cuvantul meu impotriva cuvantului lui Mircea Sandu. Sunt gata sa merg la detectorul de minciuni in aceasta problema", a spus Iancu.
Duetul de la Rafo, la Parchet
Relatiile de prietenie si afaceri dintre Ovidiu Tender si Marian Iancu dateaza de ceva vreme.
Primele zvonuri se refereau la faptul ca tot judetul Bacau ar fi "controlat" de vicepresedintele PSD Viorel Hrebenciuc, impreuna cu cativa apropiati, printre care Corneliu Iacubov, care, prin firma Imperial Oil, a cumparat, in 2001, pachetul majoritar de actiuni detinut de stat la Rafo Onesti. Dupa cativa ani, Iacubov a vandut actiunile catre companii apartinand grupului Tender-Iancu. Intre timp, Tender a cumparat si Carom si Uton Onesti, ambele companii de pe platforma petrochimica Onesti-Borzesti. Iancu si Tender, alaturi de alte patru persoane din conducerea Rafo-Carom, sunt acuzati in prezent, de catre procurori, ca s-au constituit intr-o grupare de criminalitate organizata, care urmarea obtinerea de fonduri frauduloase, cei doi fiind si arestati cateva luni. Infractiunile au vizat pe de o parte, conform procurorilor, incheierea nelegala a unor contracte de cesiune de creanta si de garantie reala mobiliara in raport cu Carom Onesti, iar, pe de alta parte, relatiile comerciale nelegale derulate de VGB Impex Bucuresti, in raport cu Rafo Onesti. Exista un triunghi financiar
- comercial in care sunt angrenate societati comerciale pe care cei doi le controleaza direct sau indirect si care se afla intr-o stransa interdependenta: SC Tender SA Timisoara, SC VGB Impex SRL si Balkan Petroleum Ltd (BkP). (F.B.)
Zambon asteapta suporterii
Omul de afaceri Claudio Zambon a anuntat ieri ca este dispus sa negocieze vanzarea drepturilor asupra palmaresului lui Poli Timisoara doar cu suporterii banateni sau cu autoritatile locale.
"Singurii care pot veni la o discutie pentru palmaresul lui Poli sunt autoritatile locale din Timisoara, mi se pare normal ca acolo sa ajunga el. Daca suporterii vor strange bani, le dau palmaresul. Cu domnul Iancu nu vreau sa mai discut. Eu nu am semnat nici o hartie aratata de Marian Iancu. Este un fals grosolan", a spus Zambon la Telesport. Tot ieri, Dumitru Dragomir, seful LPF, a sustinut ca a reusit sa ii aduca la aceeasi masa pe Iancu si Zambon, care batusera palma pentru 300.000 de euro, dar ca totul a cazut din cauza FRF, care nu a trimis la FIFA noile tricouri ale lui FC Timisoara, iar acest fapt a atras sanctiunile impuse de forul mondial impotriva clubului banatean. (B.G.)
Miting pasnic la Timisoara
Aproape zece mii de oameni au manifestat duminica seara, de aceasta data pasnic, impotriva deciziei de depunctare a echipei.
Initial, in Piata Operei au venit in jur de patru mii de fani ai lui Poli, dar numarul acestora s-a ingrosat vertiginos, pentru ca toti trecatorii s-au aliat rapid scandarilor impotriva sefilor FRF. Liderii galeriei au luat cuvantul din balconul Operei, solicitand public demisia lui Mircea Sandu si luand vina depunctarii Timisoarei asupra lor, pentru ca ei sunt cei care refuza sa renunte la culorile alb-violet, asa cum a impus FIFA. Manifestatia, autorizata de Primarie, s-a incheiat fara incidente, in jurul orei 21, spre usurarea fortelor de ordine, care au avut mult de furca cu fanii lui Poli joi seara, la manifestatia spontana care s-a lasat cu blocarea temporara a drumului national Timisoara-Lugoj.