rei dintre cei patru finalişti români, premiaţi
Suedezii de la Biondo, eternii învinşi
Ultima zi a Cerbului de Aur a adus cu sine şi cea din urmă driblare a regulamentului. Aşa cum se precizează şi pe site-ul festivalului, naţiunea aflase că “Organizatorul a elaborat prezentul regulament de desfăşurare a concursului, hotărând ca numărul concurenţilor participanţi în etapa finală să fie nouă”. La secţiunea intitulată Structura concursului, pe aceeaşi pagină de internet, se specifică, o dată
în plus: “Etapa a treia - Finala - va avea loc în data de 6 septembrie 2008 în cadrul unui spectacol transmis în direct pe postul TVR1. La această etapă participă 9 concurenţi, primii trei clasaţi la finalul fiecăreia dintre cele trei semifinale”.
Cu toate astea, finala a fost disputată de zece concurenţi. Care e motivaţia admiterii în ultimul act al competiţiei a unui competitor în plus
? Organizatorii ar fi putut măcar catadicsi să justifice această nouă “extravaganţă”. Era foarte simplu să pretindă că doi competitori au obţinut punctaj identic din partea juriului şi a telespectatorilor (situaţie improbabilă, dar posibilă). Să mimeze măcar că-şi suspectează publicul de un IQ onorabil. Nu s-au obosit.
Astfel stând lucrurile, seara de sâmbătă a pricinuit asistenţei reîntâlniri cu Răzvan Krivach (care a ales, dintre cele două piese prezentate în semifinală, Too Much Love Will Kill You), Alexa din Republica Moldova (care a interpretat Flashdance... What a Feeling), Annamari Dancs (cu al său Burnin’), francezii de la 3Nity (care au cântat succesul lui Laurenţiu Cazan Say Something), Tony Poptămaş & Desperado (cu The Universe), norvegienii Crash! (cu varianta punk la Andrii Popa), Biondo din Suedia (care a optat pentru Shine, piesă care a plăcut mult celor care au urmărit finala românească pentru Eurovision), Dragoş Chircu (Breathe Easy), Tami & Nir din Israel (Ahuvato) şi bulgăroaica Nevena (Selecta).
Multă lume aştepta ca suedezii de la Biondo să-şi ia revanşa după “nedreptatea” de la selecţia naţională pentru Eurovision. Dar, ca şi atunci, trio-ul s-a consolat cu locul al doilea. Întrucât cel mai valoros dintre Cerbi, cel de Aur, a ajuns la Răzvan Krivach. Podiumul festivalului a fost completat de formula Tony Poptămaş şi Desperado, răsplătiţi pentru prestaţia lor cu Cerbul de Bronz.
Au mai existat două recompense, nici ele pomenite în regulamentul oficial al festivalului: tripleţii de la 3Nity au obţinut Premiul special al juriului, iar Annamari Dancs a plecat de la Braşov cu 3.000 de euro
în plus, cât a valorat Premiul de popularitate. În concluzie, din patru români ajunşi în finală, trei s-au ales cu lauri.
Spectatorii care s-au aflat sâmbătă în Piaţa Sfatului s-au ales şi cu două recitaluri: “Naţionala de rock” Iris a deschis seara, iar britanicii de la Simply Red au încheiat ostilităţile. La concertul celor din urmă publicul a avut reacţii moderat-entuziaste, dar nici englezii nu excelează la capitolul showuri electrizante. Hiturile lor sunt, de regulă, paşnice, iar spectatorii se pot gândi relaxaţi la ale lor în timp ce-l ascultă pe Mick Hucknall. Spre final, însă, publicul s-a dezmorţit suficient pentru a dansa, iar aplauzele îndelungi i-au convins pe muzicieni să revină pentru un bis de trei piese.
Cei care i-au ascultat pe concurenţii de la Cerb au oscilat între bunăvoinţă şi revoltă. Paul Everac, chestionat în pauza dintre finală şi gală, şi-a dezvăluit revelaţia: “Ascultându-i pe concurenţi, mi-am dat seama cât de mult îmi place Brahms”. Maliţios sau resemnat?
Juriul de anul acesta a avut revelaţia descoperirii lui Răzvan Krivach. Drept care i-au pus în braţe trofeul. Pe vremea când încă mai activa sub numele Crivaci, omul a mai participat la Cerb, alături de Liviu Sorescu. În 2004. Şi-a plecat acasă cu satisfacţia de a fi participat. Spre indignarea fanilor săi, rămân la părerea că atunci a cântat categoric mai bine. La vremea respectivă s-a putut considera nedreptăţit. Dar poate că legea compensaţiei funcţionează şi s-a făcut dreptate cu patru ani întârziere.