luni, 20 iulie 2009

Romania va avea prima scoala de turism balnear, la Cluj-Napoca

ima scoala de turism balnear din Romania va fi infiintata la Cluj-Napoca, in parteneriat cu Universitatea Babes-Bolyai, a declarat secretarul de stat din Ministerul Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Comertului, Turismului si Profesiilor Liberale (MIMMCTPL), Lucia Nora Morariu. Proiectul va fi coordonat de catre reprezentantii Institutului National de Cercetare si Dezvoltare in Turism, aflat in subordinea MIMMCTPL. Potrivit oficialului guvernamental, in cea de-a cincea Comisie mixta romano-maghiara de turism, care s-a desfasurat, recent, la Gyula, Ungaria, s-a discutat concret despre un parteneriat in acest domeniu, iar in acest sens, un reprezentant al Facultatii de Bussines a Universitatii Babes-Bolyai a luat direct legatura cu catedra de profil de la Universitatea din Gyula.
"Scoala de turism balnear va fi profitabila si ca afacere pentru oras. Municipiul Cluj-Napoca este un prestigios centru universitar, prin urmare dispune de cadre didactice care pot prelua noul profil de educatie. Apoi, orasul este aproape de Austria si de Ungaria, tari care au expertiza in acest domeniu si care sunt partenere ale Romaniei in programe de turism balnear", a precizat Lucia Nora Morariu, citata de Agerpres.
De foarte mult timp, investitorii in centre spa, wellness, baze de tratament sau facilitati pentru intretinerea starii de sanatate
doresc un personal calificat numai pentru aceasta forma de servicii
, a explicat Lucia Morariu, precizand ca este nevoie atat de medici balneologi specialisti, cat si de maseuri, cosmeticiene, receptioneri si cameriste care sa cunoasca specificul omului care vine la tratament. In fapt, intreg personalul unei unitati cu acest profil trebuie sa functioneze ca o masina
de servicii de cea mai buna calitate.
Pe de alta parte, statiunile Baile Turda, Cojocna si Someseni din judetul Cluj trebuie sa fie aduse la standarde europene iar pentru refacerea infrastructurii este nevoie de bani de la bugetul de stat si de fonduri comunitare. "Toate aceste statiuni sunt aproape de Cluj-Napoca si de aeroportul international - poarta aeriana prin care vor veni, in primul rand, turistii romani", a subliniat secretarul de stat.
"Cine investeste in turism nu greseste niciodata"
"Am in vedere faptul ca pensionarii pot deveni una dintre categoriile beneficiare, prin biletele care se acorda prin Casa de Pensii. Apoi, odata adoptat proiectul de lege privind acordarea tichetelor de vacanta, se va da posibilitatea angajatilor sa-si petreaca vacanta in combinatie cu un tratament balnear, pe cheltuiala angajatorului, care va fi stimulat pentru acest lucru prin scutirea de la plata impozitului pentru sumele respective. Clujul, avand accesibilitatea asigurata prin aeroport si in conditiile unor amenajari deosebite ale statiunilor mentionate, ce dispun de factori terapeutici importanti, poate atrage si foarte multi turisti straini", a mai spus Morariu. Oficialul guvernamental considera ca o astfel de investitie va fi rentabila atat la nivel judetean, cat si pentru municipiul Cluj-Napoca.
"Cine investeste in turism nu greseste niciodata", sustine Lucia Nora Morariu, adaugand ca industria turismului "nu cade de azi pe maine, pentru ca bursa deschide sau inchide in scadere". In opinia sa, turismul este strans legat de ceea ce produce fizic intreprinzatorul din domeniu, la locul de destinatie. "Este, fara indoiala, industria viitorului", apreciaza secretarul de stat. Lucia Nora Morariu este de parere ca turismul Romaniei nu se va reimpune pe harta europeana prin litoralul de la Marea Neagra, pentru ca Turcia concureaza in acest moment serios pe acest segment, prin cei 8.000 de kilometri amenajati la mare si, de asemenea, Bulgaria, prin amenajarile masive, realizate cu suport financiar
german. "Master planul pentru dezvoltarea turismului national pune accentul pe dezvoltarea turismului cultural, care, la randul sau, are nevoie de drumuri si de infrastructura specifica", a mai spus secretarul de stat.