luni, 20 iulie 2009

Peste 300 de salariaţi de la Arpechim Piteşti au refuzat să intre la lucru

Peste 300 de salariaţi de la secţia Petrochimie a combinatului Arpechim Piteşti au refuzat, astăzi, să intre la lucru, solicitând o întâlnire cu directorul general al societăţii, Schwarz Gunther, şi negocierea unui nou contract colectiv de muncă, după ce activitatea secţiei lor va fi externalizată.

Acţiunea de protest a fost determinată de decizia administraţiei de a transfera muncitorii de la Petrochimie la SC Petrochemicals Argeş SRL, care va prelua activitatea secţiei unde aceştia lucrează. Noua societate va prelua şi Contractul Colectiv de Muncă al Petrom, care însă expiră la 22 februarie 2009, iar muncitorii se tem că nu le vor fi prelungite contractele sau va recurge la disponibilizări.

În secţia Petrochimie de la Arpechim lucrează aproximativ 600 de persoane, care au fost înştiinţate săptămâna trecută că vor fi transferate începând cu 15 decembrie la SC Petrochemicals Argeş SRL. Informarea a fost dată
şefilor de secţii împreună cu un tabel. Fiecare angajat trebuia să semneze în tabelul respectiv, însă majoritatea muncitorilor au refuzat să semneze. Salariaţii spun că lipsesc paragrafe care ar trebui cuprinse conform Codului Muncii şi, în plus
, nu a fost trimis cu acordul sindicatului Unirea, care îi reprezintă în relaţia cu patronatul. Cei 600 de salariaţi susţin că sunt de acord cu externalizarea secţiei, dar vor ca transferul lor să cuprindă un nou contract colectiv de muncă în care să se specifice clar în ce condiţii pleacă.